Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Patrik Henriksson

​Jag heter Patrik Henriksson. Är trebarnspappa och bor i Göteborg sedan 2008, men född och uppvuxen i Kiruna.

Om mig i korthet. Jag hade inte tänkt skriva prosa. Jag hade tänkt skriva musik. Gjorde det under en tid. Spelade även en del, men slutade helt. Avskedet till musiken blev tvärt.
Började plugga arkitektur på Chalmers, men avbröt efter första terminen. Blev systemutvecklare istället. IT-branschen var ju framtiden! Men så small det till och Dotcom-döden gjorde entré.

Jag hade vid tiden fått mitt första barn och osäkerheten fick mig att byta bana igen. Säljbranschen är bra tänkte jag. Och så kan jag bli min egen sen. Det blev jag och startade upp.
Kort därefter insjuknade min mor i Alzheimer. Fick återigen revidera mina planer. Ville bara hjälpa henne till ett fortsatt bra liv. Hon fick det. Då kunde jag släppa och sedan flytta.

När jag efter något år besökte mitt Kiruna igen kom min bok faktiskt till mig. Av en händelse. Nu behövde jag bara skriva den.

Resultatet blev min debutroman.

I glömskans spår hittar jag tillbaka

I glömskans spår hittar jag tillbaka

I glömskans spår hittar jag tillbaka är en hjärtevärmande memoar av författaren Patrik Henriksson.

I denna berättelse återvänder han till sin barndoms Kiruna och låter minnena flöda fritt. Det är som om han kan höra sin mammas röst, även om den i verkligheten tystnat för alltid. Men det är mer än bara en nostalgisk resa; det är en upptäcktsfärd genom barnets värld. Läs mer »

Kenneth Handberg. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Kenneth Handberg är toppolitikern som hoppade av för att få tid för sitt skrivande. Att syresätta hjärnan utanför maktens korridorer gav resultat. Familjelivet i Örebro och det egna företagandet kan kompletteras med barndomsdrömmen att skriva. ”Det är en dröm att få debutera. En dröm jag kan se ett samhälleligt värde i. Ju fler av oss som får vistas i fantasin på ett kravlöst sätt, desto fler av oss kan bidra till en värld som behöver kärlek.”

Två böcker blir klara samtidigt i månadsskiftet oktober/november. En roman kallad Beowulfs dotter, där det klassiska kvädet sätts i perspektiv, genom en nutida ung kvinna från Bergslagen. Kampen mellan det ljusa och det mörka tar ny fart. Kan någon vinna utan att vi alla förlorar?

Tantpatrullen är den verkliga debuten, med någon veckas marginal. Det är en bok för åldrarna 9-12. Den handlar om ett syskonpar, som möter sin avlidna mammas barndomsbekanting. Kan Tant Silva och barnen gemensamt, och med hjälp av Tantpatrullens övriga medlemmar, rädda världen från den gamla ondska som vaknat till liv? Mer humor och vilja gör de ett försök. För insekterna måste hittas! 

Tantpatrullen

Tantpatrullen

Något stämmer inte med sommaren. Det är tystare i luften. Fast inte helt tyst. Ett dovt brummande ljud hörs. Ett hemskt ljud. På sommarlovet gör syskonen Love och Lullan sitt bästa för att leva ett normalt liv, fast de ännu bär på sorgen efter sin mamma. Läs mer »
Sofie Järlesäter.

​Jag är en 36-årig skåning, som tagit ett varv via Örebro innan jag landat i Uppland tillsammans med min familj. Mina barn har fått vara försökspersoner när jag skrivit böcker och de är mina tuffaste kritiker.

 När jag inte skriver böcker arbetar jag som barnaudionom på Akademiska sjukhuset, där jag utför all typ av hörseldiagnostik samt är en del av CI-teamet. Därför var det viktigt för mig att ett av barnen i boken har cochleaimplantat. Det finns flera böcker där barn har glasögon, men väldigt få där ett barn har hörhjälpmedel och därför ville jag bidra till mångfaldet i barnboksvärlden. 

 Att det blev just rymden som blev förskolebarnens första resa är för att jag fastnade för att barnen skulle åka på en ovanlig utflykt varvat med vardagliga händelser. Hur får man på en reflexväst utanpå en rymddräkt? Och vad händer när melliset blir tyngdlöst? Jag ser fram mot att ta barnen på ännu fler fantasifulla, omöjliga resor, precis som förskolepersonal i vårt avlånga land gör varje dag! 

Förskolan Äventyret på rymdresa

Förskolan Äventyret på rymdresa

Varje onsdag åker förskolan Äventyret på utflykt till något ­spännande ställe. Den här gången väntar en resa bland stjärnor och planeter i vårt solsystem. Läs mer »

Cajsa Björck Holmqvist

Tänk att få skriva en historia och se den i bokform! Det var en surrealistisk upplevelse när jag öppnade kartongen med min första bok ” Från Aareavaara till Vårgatan 9 ”. I den känslan är jag inte ensam så det är kanske inte så mycket att orda om…Men så liten den var, det hade jag inte kunnat förutse. Så tunn. Jag kände mig som en mamma som vill skydda sin nyfödda bäbis när jag tog upp den. Hur skall den här lilla vännen kunna flyga för egen maskin?

Jag har skrivit om min morfar, en man som föddes i den lilla byn uppe vid Torne älv, som satte sig på tåget och for ner till Malmö där han blev polis. Som blev min morfar och som dog innan jag föddes. Det är en rar berättelse i sig. Men ett annat och kanske viktigare perspektiv är varför vi bryr oss om att leta efter sammanhangen bakåt i tiden? Där är boken giltig och kanske intressant för många. Och nu finns den både på Dillbergs bokhandel och Akademi-bokhandeln i Kalmar. Och den verkar klara sig bra!

Från Aareavaara till Vårgatan 9

Från Aareavaara till Vårgatan 9

Jag är uppvuxen i en liten familj. Inga mostrar, inga kusiner, få nära släktingar. Det var i alla fall vad jag trodde

När Cajsa dyker ner i släktforskningens värld träder figurer fram ur skuggorna och tar plats i historien. De leder henne från barndomsstaden Malmö till den lilla byn Aareavaara i Tornedalen. Läs mer »

Gabriella Mårtenson.

Gabriella Mårtenson (f.1982) arbetar och bor i Malmö. Hennes dagboksanteckningar har blivit grundstommen för ”Ingen vind kan blåsa omkull mig” (2023). Under många år har hon kastats in och ut från psyk.

I självbiografin formulerar hon sina erfarenheter och delar med sig i hopp om att förvandla fördomar om psykisk ohälsa till kunskap och insikt.

Ingen vind kan blåsa omkull mig

Ingen vind kan blåsa omkull mig

<em>Ingen vind kan blåsa omkull mig</em> är en självbiografi av Gabriella Mårtenson om livet med sjukdomen schizoaffektivt syndrom.
Det är en bok om mörker. Det är en bok om liv och död och allt däremellan. Det är en bok om ljus och om att klara av dagarna, om överlevnad mitt i all kaos. Läs mer »

Anders Garpelin.

Jag är uppvuxen i Västerås med två systrar, pappa som var folkskollärare, mamma som var hemmafru, en tax och en Volvo Amazon. Under högstadietiden började mina föräldrar studera på universitet.

Efter en härlig gymnasietid på Sveriges äldsta gymnasium bedrev jag universitetsstudier vid Umeå och Uppsala universitet. Studierna följdes av arbete inom det psykosociala området och som lärare. Efter avhandlingen Lektionen och livet har jag verkat inom akademin och forskat om barns utsatthet och marginalisering, idag som professor emeritus.

Tillsammans med min hustru har jag fostrat tre barn och har fått åtta barnbarn. En merit är att jag handlett mina barn och ett barnbarn fram till körkort och en annan att jag spelat sjukhus-SM i badminton.

Att skriva skönlitteratur har fått stå tillbaka under yrkeskarriären, men nu är tärningen kastad! Jag kan redan nu utlova en fortsättning i sökandet av en fördjupad förståelse av det sär-skilda liv huvudpersonen Karin lever genom livets olika passageriter.

Bortvald som barn

Bortvald som barn

"Karin har ständigt fått höra hur det varit för trångt hemma hos er. Hur tror du att det då kändes när lillasyster föddes. Hon kan ha förstått det som att det då plötsligt fanns plats för lillasyster, en plats som hon kan ha uppfattat rätteligen borde ha varit menad för henne. / ... Läs mer »