Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Hanna Wesslén. Fotograf: Mats Wesslén.

Böcker har alltid varit en viktig del av mitt liv och jag drömde tidigt om att bli författare. I början av 2020 tog jag tag i skrivdrömmen och påbörjade manuset till Sprickan i fasaden

Jag skriver helst på morgonen, när allt är tyst och lugnt. Idéer dyker upp när jag har tid att reflektera, på promenader eller när jag ska sova. Det gäller att snabbt skriva ner dem, innan de försvinner. 

Böcker är ett sätt att resa och uppleva nya miljöer. Att få chansen att se världen ur någon annans perspektiv. Det är avkoppling och spänning på samma gång. 

Jag vill skriva sådant som jag tycker om att läsa. Spänningsromaner med parallella handlingar som vävs samman genom intrigen tilltalar mig, både som läsare och författare. Research är en rolig och viktig del i skrivprocessen. Det återspeglas i boken genom att välbekanta miljöer runt Stockholm varvas med Katmandus bergssluttningar. 

Förutom skrivandet är skidåkning och vandring stora intressen. Jag är uppvuxen på Lidingö och bor med familjen i Täby.

Sprickan i fasaden

Sprickan i fasaden

Mörka vindar sveper över Nepal 2002 där ett inbördeskrig sliter sönder landet. Tidigare kampsportmästaren Emelie Ekberg befinner sig sen länge i Katmandu. Hon arbetar för en anonym hjälporganisation med kontroversiella metoder.

När ett uppdrag att stoppa en illegal vapenleverans går snett blir Emelie oskyldigt misstänkt för mord. Spåren pekar mot hennes hemland Sverige. Läs mer »

Mitt namn är Björn olsson, jag är debutantförfattare och har gett ut boken Vinthundens natt.

Jag är född och uppväxt i Göteborg men har senaste åren bott i Stockholm. När jag var 10 år vann jag en uppsatstävling. Texten handlade om min hund August. Jag tror att just den texten sporrade mig till att skriva senare i livet. I gymnasiet tyckte jag det var roligt att skriva uppsatser som handlade om övernaturliga saker. Jag utbildade mig sedan till kemist. Sedan höll jag på en del med musik som hobby, se till exempel Fotbollsnörden eller Little August på Spotify. Efter att ha tröttnat lite på musiken satte jag i gång att skriva. Jag skrev ett 10 tal sagor, några noveller som jag skickade in till tävlingar utan framgång. 2020 bestämde jag mig för att skriva en roman. Det fick bli en deckare eftersom jag nästan bara läser spänningsliteratur. Jag skrev 700 ord varje helg och till slut blev det en bok!

Vinthundens natt

Vinthundens natt

Nätstrippan Ken hittas halvnaken och död vid Stadshusbron i Stockholm. Kommissarie Jörgen Bergh och hans utredningsgrupp tar sig an fallet. Genom många och långa förhör och undersökning av den tekniska bevisningen hittar de en misstänkt. Samtidigt utreder advokat Astrid Olofsson på tingsrätten korruption i rättsväsendet. Läs mer »

Sofie M.Eira. Fotograf: Alexander Forslund

”Storm över Ealdgyd” är första delen i en high-quest fantasyserie för tonåringar och unga vuxna. På klassiskt fantasymanér berör den frågor om ondska, godhet och moraliska dilemman. Samtidigt skiljer den sig från andra böcker i genren genom att lägga lite mer fokus på känslor och relationer.

Jag påbörjade arbetet med boken för ungefär elva år sedan som en slags verklighetsflykt, en fristad. Min första riktiga berättelse skrev jag som fyraåring. Jag har genom åren insett att jag har lätt för att bygga upp berättelser, fantasivärldar, varelser, karaktärer och spännande äventyr. Nu kan jag inte föreställa mig ett liv utan det.
Om jag själv får bestämma är detta bara början på min författarkarriär. Idéerna till nya berättelser är oändliga och jag har redan skrivit halva nästa bok i serien.
Förutom att skriva arbetar jag som arbetsterapeut och frilansande litterär konsult i Uppsala, där jag bor med min sambo och våra två döttrar.

Storm över Ealdgyd

Storm över Ealdgyd

Zapalis är en magisk flöjt som kan bringa förödelse om den hamnar i fel händer. Nu är den försvunnen och för de flesta bara en myt, men mäktiga magiker är övertygade om flöjtens existens. De gör vad som helst för att komma åt dess magiska kraft. När magikerna i gruppen Nekromantica dyker upp i staden Korporus för att söka efter Zapalis sprider de skräck bland invånarna. Läs mer »

I barndomen fanns litteraturen alltid nära till hands. Vi besökte ofta biblioteket och de bästa stunderna hemma var att lyssna till högläsning ur tex Narnia. Vid fem års ålder skrev jag egna små berättelser; ville bli ”Bokis”.

Jag ville länge skriva en bok, men började med kortare noveller. Så dök en miljö upp som sporrade fantasin. De ensliga holmarna i Årstaviken gav inspiration till debutromanen.

Skrivandet speglar mitt intresse för historia, mystik blandat med det vardagliga. Jag skriver om sådant jag själv är intresserad av, så att drivet fortsätter. Halva nöjet är att göra research, för att se om scenerna stämmer överens med verkligheten.

Jag fick nypa mig själv i armen när jag förstod att mitt manus skulle publiceras. Många har redan frågat om jag ska skriva en uppföljare. Och visst kliar det i fingrarna att skriva mer.

Till vardags arbetar jag som handläggare vid en statlig myndighet varvat med stuglivet sommartid.

Mannen från det förgångna

Mannen från det förgångna

Jonas Wennhalls pensionsdagar är nära förestående när han får en ny patient. Mannen plågas av självmordstankar och påstår sig ha levt i mer än tvåhundra år. Under samtalet får Dr Wennhall höra en osannolik levnadsberättelse från en svunnen tid. Läs mer »

Christina Lundquist. Fotograf Magnus Svensson, Smajl studio

Jag började skriva skönlitterärt för tio år tillsammans med en av mina söner om en tonårsfamiljs utmaningar. Därefter medverkade jag i en antologi tillsammans med tre andra kvinnor som jag träffade på en skrivarkurs. Min bakgrund är från folkbildningen där jag författat pedagogiska kurs- och studiematerial i många år. Det var något helt nytt att skriva gestaltande och med känslor. En utmaning, men väldigt roligt.

Till sist var det dags att stå helt på egna ben och skriva en roman själv om de eviga frågorna i livet: jag vill bli älskad, jag vill veta vem jag är, jag vill ha frid i mitt sinne. Inspirationen till romanen fick jag från min mans släkting, en sjökapten, vars sjömanskista står hemma hos oss. Ett fritt skapande utifrån hans liv.

Drömtiden

Drömtiden

Sylvia har allt: en framgångsrik karriär, ett lyckligt äktenskap och gott om pengar. Men när det planerade barnet uteblir, blir hon förnedrad och dumpad av sin make, och barndomens trauma gör sig återigen påmint. 

Hennes dåliga självkänsla leder henne till Malta och rakt i armarna på Mike, som snart visar sig ha dolda sidor. Läs mer »

Oliver Naesh

Oliver Naesh heter jag, en svensk-dansk ubåtsingenjör från Helsingborg som nu även kan titulera sig som barnboksförfattare med boken Jan Pelikan provar banan!

En av sakerna som jag såg fram emot mest när jag var liten var godnattsagan med mamma! En favorit var berättelserna om Bu och Bä och deras knasiga påhitt. När jag sedan kom upp i åren lärde min danska pappa mig att leka med ord och hitta på finurliga rim och dikter, precis som pappa hade lärt sig från sin far, som var en ansedd journalist på Politiken. Barnasinnet, ordvitseriet och sedermera passionen för musik har därför oundvikligen lett mig ner på barnboksförfattandets stig. Utöver det flummiga barnboksskrivandet och fyrkantiga ubåtsbyggeriet håller jag på med konstformen @Klatology som jag rekommenderar er att utforska. Jag skriver också musik tillsammans med min fru, till artisten Niklas Hultberg och har släppt ett gäng låtar under året. Jag har också alldeles för många andra intressen men det tar vi en annan gång.

Jan Pelikan provar banan

Jan Pelikan provar banan

Men hur ska det gå?

Hur kommer Jan må?

Alla har ju hört och alla tittar på!

I denna färgsprakande saga på rim får vi följa Jan, en kräsen pelikan som älskar sill. En dag ska Jan gå på kalas och där finns bara konstiga saker att äta. Tomat, banan och äpple, massor som Jan aldrig smakat förut! Vad ska Jan göra nu?

Läs mer »