Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Åsa Persson

Under många år har jag besökt kraftplatser och fått möjlighet att använda mitt seende som berättar för mig vilka energier som finns där. Ett seende som gjort det möjligt att förstå hur man för väldigt länge sedan använde dessa platsers energier. 

Är du intresserad av gamla kraftplatser och vad energin där har att förmedla till oss idag? Då har du hittat rätt! Mitt inre seende har utvecklats under många år, en förmåga som lett till många energibehandlingar där klienten och jag har tagit bort blockeringar. Gåvan att se har lett till de slutsatser jag drar då jag ser vad som händer i kroppens energisystem. Jag berättar om de möten jag haft med energier i form av gudinnor, entiteter, drakar och bjäror. Tillsammans besöker vi fornlämningar, medeltida kyrkor, borgar, högar och mycket mer. Jag har haft förmånen att ha kurs i hur man gör för att se energi och hur man går till väga för att uppnå bästa resultat när man beträder en kraftplats. Mitt forskande fortsätter och som pensionär har jag tid att aktivt ägna mig åt mitt intresse. 

Kraftplatsernas magi : bortglömd kunskap

Kraftplatsernas magi : bortglömd kunskap

Är du nyfiken på vad kraftplatser har att förmedla? Den här boken är för dig som är, eller börjar bli, intresserad av energier

på platser som fornlämningar, medeltida kyrkor, källor och lundar. Läs mer »

Nina Koitela

Min kärlek till böcker vaknade tidigt. Varje kväll läste min mamma sagor för mig och mina syskon och jag lärde mig läsa redan innan jag fyllde fem år. När jag började skolan och kom in i skolans bibliotek var det som att komma till paradiset. Där fanns långa rader av böcker, det var bara att välja. Astrid Lindgrens bok Mio, min Mio var den som gjorde det största intrycket på mig. I den öppnade sig en underbar sagovärld. Även som vuxen fortsatte jag att läsa böcker. När min dotter föddes började jag tidigt läsa sagor för henne och även hon älskar att läsa böcker.

Världen har förändrats mycket sedan jag var liten. De klassiska sagorna med prinsar och prinsessor har blivit föråldrade och det har kommit nya modernare sagor. Prinsessorna är inte längre svaga kvinnor som behöver bli räddade av modiga prinsar utan starka och självständiga och besegrar själv det onda. Jag tycker att det är viktigt att alla människor har samma värde. Det är dags att slopa könsrollerna för gott. 

Sofia i Regnbågslandet

Sofia i Regnbågslandet

Nina Koitela debuterar som författare med barnboken Sofia i Regnbågslandet. Sofia är en sjuårig flicka som bor med sin mamma och hennes kvinnliga sambo. Sofia känner sig utanför i skolan och blir mobbad av sina klasskamrater för att hennes familj är annorlunda. En dag kommer en ny elev, Lucky, till klassen. Lucky vågar vara annorlunda och godkänner Sofia som den hon är. Läs mer »

Böcker har alltid betytt oerhört mycket för mig. De bjuder in till en magisk värld där tiden rusar fram, samtidigt som den står helt still. Från det att jag upptäckte läsandet har jag fört en inre kamp varje gång jag måste lägga ifrån mig en bok jag ännu inte nått slutet i. Jag skrattar, gråter och våndas med karaktärerna. Ibland blir det många tårar. 

Att jag tycker om att skriva barnsagor på rim upptäckte jag under en sjukskrivning 2017. Behovet av mental stimulans var stort. Att skriva på rim är för mig som att lösa en gåta utan ett förutbestämt svar. Inte nog med att berättelsen ska hänga samman, hur den sedan utvecklar sig beror till stor del på hur orden rimmar vilket kan vara riktigt utmanande. Ibland kan jag bli alldeles full i skratt över hur det går att hitta ord som inte bara rimmar, utan som dessutom ger berättelsen ett nytt djup. Och just det är, enligt mig, verkligen charmen med att skriva på rim.

Kråkan Max : man får minsann vara den man är

Kråkan Max : man får minsann vara den man är


Denna saga handlar om en lustig filur.

Ja, ett alldeles särskilt tokigt litet djur.

Född till kråka må han vara

men i sagan får vi erfara,

att han faktiskt är en tax

och hans namn är Kråkan Max. Läs mer »

Madeleine Siösteen Thiel. Fotograf: Nathalie Thiel

Jag har aldrig tänkt skriva en roman! Och allra minst som Senior. Kanske fanns tanken där att sätta ihop en bok om alla intressanta personer jag hade träffat i yrkeslivet och i mitt  långvariga politiska engagemang.

Men pandemin kom emellan. Under självisoleringen började jag oplanerat på en digital skrivarkurs och hade även digitala bokträffar. Var kul lära sig något nytt!

Jag har alltid skrivit. Älskade uppsatsskrivning, skoltidning, ansvarat för organisationstidningar, skrivit rapporter och offentliga beslut. Jag älskar att vrida och vända på formuleringar!

Berättelsen som tonade fram i skrivövningarna bygger på någon verklig händelse men resten är fiction. Däremot är spänningsberättelsen förlagd till Riksdagshuset i Stockholm, min hemstad. En svensk kvinnlig underrättelseagent började agera! Jag fascinerades av karaktärerna vilka började ta form och bestämde mig snabbt för att avsluta berättelsen i romanform.

Men karaktärerna tränger på att få fortsätta agera vidare i en del 2…

I mörkrets famn

I mörkrets famn

På en konferens på Island träffar Hanna och Margareta den mystiske Pjotr. Detta möte visar sig ha konsekvenser i framtiden.

25 år senare är Hanna svensk underrättelseofficer, Margareta talman i Sveriges Riksdag och Pjotr befäl på en undervattensfarkost som tagit sig in i Stockholms farvatten. Läs mer »

Foto: Johanna Hanno

Mitt namn är Danish Sial och har debuterat med boken Samvetsfången som är en autofiktiv berättelse, baserad på min far, Din Chaudrys liv.

Jag är född och uppväxt i Stockholm, har bakgrund från Försvarsmakten, kommunikationsansvarig och som politiskt sakkunnig på Utrikesdepartementet. Det har alltid varit en självklarhet för mig att samla fars livshistoria då den påverkat mig till att engagera mig politiskt. Fastän min fars erfarenheter är unika kan många känna igen sig i kampen för frihet, om inte, åtminstone inspireras.

Samvetsfången

Samvetsfången

"en riktig bladvändare"
Eva Palm, BTJ-häftet

I december 1982 blir den svenska medborgaren Din Chaudry Sial tillfångatagen under ett besök i Pakistan och förd till en tortyrcell i Lahore fort. I mer än åttio dagar torteras han, innan hans fru och den svenska regeringen lyckas få honom fri.

Men det är egentligen inte där berättelsen börjar, eller slutar. Läs mer »

Hugo Catolino. Fotograf: Håkan Larsson

Min första berättelse handlade om en man som var osäker om han var inlåst i en klocka eller i själva tiden. Tic tak tic tak var ljudet som speglade hans oro. Jag var 15 år och hade upptäckt Edgar Allan Poe, den geniala författaren som skapade den första detektiven i litteraturhistorien. Sedan des har jag varit intresserad av dramatikens struktur och att skriva berättelser.

Den tvåhövdade draken

Den tvåhövdade draken

"Ni kommer att hitta två kroppar. En på cykelbanan i kurvan bakom Filmhuset och en till vid Gustav Adolfskyrkan."
"Vem är det jag talar med?" svarade NOA:s chef. "Hallå?

Två Nobelpristagare hittas halshuggna i Stockholms vinterkaos, bara dagar från att ceremonin ska äga rum. Kriminalinspektör David Fahlén och NOA:s egna Elsa McClaude tillsätts för att utreda fallet. Läs mer »