Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Jag är född i Tierp och uppvuxen i Stockholm. Efter ett antal år i Umeå i mina tonår, utbildade jag mig till jurist och tog juristexamen vid Uppsala Universitet, Master of Laws, 1986. Sedan 1986 har jag varit bosatt i Stockholm och arbetat med affärsjuridik.  Jag är, i Sverige, tidigare utgiven av JURE Förlag med boken Lag om medling i privaträttsliga tvister. Därutöver har jag skrivit artiklar i många svenska och utländska

Jag debuterar med romanen Låt det bli ljus.

Att skriva en roman var någonting helt annat än att skriva en fackbok. Låt det bli ljus tog mig ett flertal år av research. Det är min förhoppning att boken ska vara en tankeställare samt stimulera till diskussioner bland annat om det finns ett nödvändigt motsatsförhållande mellan vetenskap och tro.

Skrivande är för mig ett sätt att koppla av och om ingen stoppar mig så kommer jag att fortsätta att skriva. För närvarande skriver jag på en novellsamling.

Låt det bli ljus

Låt det bli ljus

Den svenske juristen Niklas lever ett ensamt och händelselöst liv i Uppsala. Men under en regnig joggingtur får han en mystisk otydbar gammal bok i sin hand. I ett försök att tyda bokens innehåll söker han upp sin före detta flickvän Sanna. Hon är den enda person han känner som möjligen kan hjälpa honom att lösa bokens gåta. Läs mer »
Jan Johannesson

Jag är en betraktande och observerande människa som genom hela mitt liv lagrat intryck och minnen. När jag skapar mina berättelser drivs jag av att omsätta delar av allt jag har samlat på mig samtidigt som mitt stora historiska intresse ska få fritt spelrum. Rent praktiskt har jobb som strategichef för ett stort börsbolag och olika utlandsuppdrag länge tagit för mycket av min vakna tid för att min skönlitterära ambition skulle kunna få sitt rättmätiga utrymme. Lusten att skriva och berätta utifrån min egen fantasi samt att få med min släkts rötter från ön Hven har dock alltid funnits där. Jag vill gärna att vetenskapshistoria kopplas samman med samhällets ständiga förändring och att det lockar till tankar om den tid vi lever i idag. Att nu få kommentarer från läsare där de beskriver hur de har dragits in i berättelsen och kunnat följa med mina romanfigurer i både fiktiva och verkliga historiska händelser är ett fantastiskt fint kvitto på att jag har lyckats med min ambition.

Upptäckten

Upptäckten

När telegrammet från Stockholm når Nobelpristagaren i fysik 1903 kommer det märkligt nog samtidigt gratulationer från den ryske tsaren. Det gåtfulla meddelandet från Vinterpalatset i Sankt Petersburg blir startpunkten för sällskapet Brahes Familia att på nytt undersöka den våldsamma upptäckt som Tycho Brahe och hans syster Sophie gjorde på Hven i mars 1590. Läs mer »
Elin Edberg. Foto: Petter Edberg

Man kan nog säga att jag mer eller mindre alltid har skrivit på något. Allt från strofer med poesi till fantasyepos och feministisk feelgood. Att skriva har varit mitt sätt att vara kreativ på och tillsammans med en enorm glädje i att få glida in i böckers magiska världar så vaknade drömmen om ett författarskap när jag var tretton år. Nu, tjugoen år senare, så romandebuterar jag äntligen och till min stora förvåning med en skräckroman. Det har blivit ett antal tidigare publiceringar i novellantologier som vidgat mina vyer när det kommer till genrer. Just nu jobbar jag med en barnbok i redigeringsstadiet och en urban fantasy i norrbottnisk miljö som också behöver duvas innan jag kan skicka till förlag, men det närmar sig!

Jag skriver ofta om mörka teman, men alltid med hopp. Likfarmen som blir min debutbok är ett typexempel på detta. Sorg och existentiella teman är viktiga, men jag flätar gärna in det i ett skyddande lager av fantastik. Under de senaste tio åren har jag läst ett flertal utbildningar inom skrivande, bland dem en manusutbildning vid Österlens folkhögskola och en redaktörsutbildning via JW förlag. En spännande höst väntar där planen är att jag ska pröva mina vingar som egenföretagare och hjälpa andra förverkliga sina författardrömmar.

Likfarmen

Likfarmen

“LUFTEN i rummet är skämd. Stilla. Hon vet precis vad det luktar. Död.” Sharon Miller har flyttat från Tennessee till en liten avkrok på den västerbottniska landsbygden för att vara med och starta upp ett rättstafonomiskt center där man studerar hur döda kroppar bryts ner under olika förhållanden. Läs mer »
Fotograf: Håkan Röjder

Uppvuxen i Ängelholm men Lommabo sen många år. Många och långa äventyrliga resor präglade min uppväxt. Alla resor och människor vi mötte gav mig nya perspektiv och annorlunda upplevelser.

Mitt yrkesliv har jag ägnat åt olika former av text, kommunikation och skrivande. Jag har arbetat som journalist, redaktör, pr-chef och jobbar idag med kommunikation.

Kärleken till goda berättelser har varit med mig sedan barnsben. När någon berättar en god historia då stannar tiden för mig. Omvänt tycker jag väldigt mycket om att skriva och har en livlig fantasi som sällan sviker mig.

Historien om Albin Hudson är min debutroman.

Vax

Vax

Lennon Johnson har lyckats göra det ingen gjort förut. Som ende afro­amerikan någonsin har han antagits till Little Big High, en elitskola i den amerikan­ska Södern.

Albin Hudson, skolans fruktade rektor, är dock allt annat än nöjd med sin nya elev. Läs mer »
Anders Alm

Förlåt, men jag har alltid tyckt bättre om rollspel än om böcker. Att fantisera ihop med mina vänner. Att skapa en berättelse men samtidigt inte veta hur den ska sluta. Att inte vara utelämnad åt de val en författare gjort.

Länge var det världarna som fascinerade mig mest, allt från färgsprakande fantasy till ett livlöst jordklot, på väg mot sin undergång. Men efterhand har jag istället börjat fångas av människorna, deras stora drömmar, lägsta drifter och slutliga öden. Och insett att jag ser dem klarast när de är i en miljö som jag känner, när de inte skyms av det mäktiga och otroliga.

En stad någonstans i den småländska skogen. Krisens Sverige 1993. Två systrar som riskerar allt för att söka efter varsin sanning. Mysterier, relationer, spänning. Berättelsen bara växte och växte inne i huvudet. Och jag förstod; inget rollspel kunde rymma allt det där som fyllde tankarna. Det krävdes en bok. Min första, men definitivt inte min sista. Rollspelaren har kapitulerat för skrivandets underbara värld.

Strålande framtid

Strålande framtid

  • Förlag: Vulkan
  • Utgiven: 2022-08-24
Sara lever i drömmarnas värld. Strålningen som tvingar Ljungsjös dagbrott att stänga, pappa som förlorar jobbet, flyktingarna från Balkan; inget påverkar hennes liv. Men en stöld av radioaktivt material ändrar allt.  Den nya verkligheten är mörk, gåtfull och sipprar in i alla skrymslen av vardagen. Läs mer »
Eva de Ron. Bild: Privat, teckning av Classe Campbell.

Redan som 15-åring skrev jag, som hästtokig tjej var det då förstås manus som handlade om just hästar. Jag fick då en av mina noveller publicerade i en pocket, modell mindre. Samtidigt fick jag uppmuntrande ord från förlag. Redan då visste jag att jag skulle komma att skriva en bok.

Efter en tid i London och studier i Uppsala som beteendevetare, inom bland annat psykologi, visuell kommunikation och språk, gick flytten till Göteborg.

Historien till min debut Av djävulen utvald har jag burit på under flera år, och till slut kände jag att nu var jag tvungen att få den på pränt. Suggestiv spänning/psykologiska thrillers är min genre, både då jag läser och när jag skriver. Gärna med vissa inslag av skräck och det ockulta.

Av djävulen utvald

Av djävulen utvald

Vad gör du när du håller på att förlora förståndet, ondskan lurar och du inser att du är helt själv?

Den rutinerade fastighetsmäklaren Clara Liif får i uppdrag att sälja en sekelskiftesvilla i ett av Göteborgs finare områden. Villans ägare ska skilja sig och uppdraget ser ut att vara både enkelt och lönsamt. Läs mer »