Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Heidi Honkanen.

Jag heter Heidi, jag har alltid skrivit av mig för att bearbeta känslor och frustrationer men har aldrig trott att det skulle bli något av det.

Jag började på min debutroman redan 2014 men visste inte då att det skulle bli en bok av mina texter. En dag för fyra, fem år sedan gav jag delar av manuset till en kompis som tyckte att jag borde skriva klart, det gick ytterligare några år innan hon frågade om jag snart var klar. Det var jag inte, men det var sporren jag behövde för att fortsätta. När jag kände att manuset kanske skulle vara värt att ge ut började jag att på allvar försöka få ordning på alla lösa delar. Jag vågade inte berätta för någon annan att jag hade börjat skriva, för min roman är inspirerad av verkliga händelser.

Men nu är min debutbok äntligen klar. Lyckan över att äntligen ha gått i mål är fantastisk. Jag hoppas att jag kommer att skriva minst en bok till.

Min man har ingen diagnos! Toppen!

Min man har ingen diagnos! Toppen!

Vi skriker åt varandra under större delen av resan hem. Jag gråter några gånger för att Martin är så elak. När jag gör det så blir han arg och tycker att jag är en jävla tönt. När vi kör på Nynäsvägen i sjuttio kilometer i timmen så tar han av sig bilbältet, öppnar bildörren och ska hoppa ur bilen för att straffa mig. Läs mer »

Ann Gewecke. Fotograf: Hanne Gewecke.

Mitt skrivande började med en spritväska i brunt läder. En lördagskväll 1926 tar min farmors far just den väskan i ena handen och motboken i den andra. Konjaken ligger i säkert förvar i väskan på väg hem från bolaget. 

Veckan som avdelningschef på Cloettafabriken är slut och hemma i herrummet avnjuter farmors far den gyllene drycken tillsammans med en fet cigarr. Min farmors mor knycker cigarren när han bara kommit halvvägs, drar ett bloss och förkunnar att det är dags att planera min farmors bröllop. 

Två generationer senare ärver jag väskan. Den är vackert sliten och konjaken sedan länge urdrucken. I väskan ligger i stället en pärlbroderad festklänning och ett pannband med en stor fjäder. Det är min farmors mors klänning och den luktar art déco och malmedel. Jag får veta av pappa att hon bar den på min farmors bröllop. 

Väskan och klänningen får mig att fundera. Och att börja skriva. Jag hittar flera intressanta händelser i pappas släkt men framför allt hittar jag starka kvinnor. Jag lägger ut de spridda bitarna, syr ihop dem med fiktiva delar och skriver på lediga stunder.

Till vardags är jag lektör, redaktör och manusutvecklare. Jag har tidigare arbetat som keramiker och konsthantverkare inom textil och metall, som bildlärare, ledamot i kommunfullmäktige och tingsrätt. Pennskaft & pessar är min debutroman och den första delen i en trilogi. 

Pennskaft & pessar

Pennskaft & pessar

Året är 1926. Kvinnor har nyligen fått rösträtt och nu öppnas också allt fler möjligheter för dem att göra karriär. Ruth vill ha ett eget yrke men hennes far vill se henne tryggt gift med sonen till Cloetta-fabrikören. Trots sin strävan att bli oberoende faller Ruth ändå för en charmig säljare, gifter sig och ger upp sina planer. Läs mer »

Martin Söderlind

Jag heter Martin Söderlind och är född 1961. Jag har alltid varit intresserad av människans villkor i det förflutna. 
Farmors lägenhet var i min barndom fylld av porträtt av släktingar målade av hennes morbror för drygt hundra år sedan. De dolde alla sina ögon genom att vända sig bort från betraktaren eller sänka blicken. Han kunde inte måla ögon, förklarade farmor. Här fann jag senare i livet uppslaget till debutromanen Ögonblickar som alltigenom är en fiktiv historia om Herman Schultz som med sina konstnärsdrömmar inte ens kan se folk i ögonen. Den utspelar sig runt förra sekelskiftet i en tid som var lik vår egen men samtidigt så annorlunda.

Ögonblickar

Ögonblickar

Redan som liten kan Herman inte se folk i ögonen. Hans mor är orolig för hur det ska gå. I skolan blir han mobbad. Тidigt drömmer han om att bli konstnär. Men han kan inte återge människors blickar. På hans porträtt sänker den avmålade sin blick eller vänder sig bort från betraktaren. Läs mer »

Ann-Maliniak. Foto: Jan Anjam, Studio Tabild

Jag är bosatt i Stockholm och har arbetat som apotekare inom läkemedelsindustrin. Mycket fritid har gått till resor runt om i världen som har givit mig förståelse för hur priviligierat vi lever här. 

Under senare år har jag gått skrivarkurser där min fantasi och kreativitet har fått spelrum. 

Jag har funderat mycket på orättvisor, utsatthet och att inte bli inkluderad. I dagens samhälle med sociala medier blir framför allt barn utsatta i det tysta. Det är sällan den världen står öppen för vuxna som vill barn väl.

När mitt barnbarn skulle fylla två år skrev jag den här boken för att ge henne verktyg för att kliva ut i livet. Det jag vill förmedla är att oavsett vilka förutsättningar vi föds med, stor och ståtlig eller klen i en vidare bemärkelse, så ordnar sig det mesta. Det viktiga är att inte bara lyssna till andra utan också till sig själv. 

Boken är riktad till barn 3-6 år och är illustrerad av Ida Rosén Branzell.

Jag har flera uppslag till barnböcker som jag hoppas förverkliga. 

Vem är rädd för Laban?

Vem är rädd för Laban?

– Försöker du skrämma mig? Du har ju nästan inga taggar, säger Josefina.
När Laban får höra att han är liten och klen och inte kan skrämmas, ger han sig ut för att se om han kan hitta någon som blir rädd för honom.
Till sist möter Laban en stor, arg och ganska retfull igelkott. Ingenting blir som han har tänkt sig. Läs mer »
Magnus Ledin & David Fundin

”Harry i hög fart” är första boken i en lättläst serie för barn i tidig skolålder. Den lyfter fram riskfylld lek som en viktig faktor i barns utveckling och visar hur vuxna kan hjälpa barn att utvecklas genom att vara mer närvarande och bejaka deras behov av äventyr.

Jag som har skrivit boken är utbildad idrottspedagog och verksamhetsledare på Svenska Budo & Kampsportsförbundet. David, som gjort alla illustrationer, är lärare i årskurs 4-9. Idén till bokserien kom när vi upptäckte att barn numera sällan får chans att utveckla sina motoriska färdigheter fullt ut. De får ofta höra hur saker är farliga och att de inte får göra si eller så för att de riskerar att skada sig. Många vågar inte längre tro på sin egen förmåga.

Med ”Harry i hög fart” vill vi inspirera vuxna att ta ett större ansvar i barns dagliga rörelse, så att de får möjlighet att vara fysiskt aktiva och utmana sig själva. Ibland kanske de gör sig illa, men för det mesta lär de sig något på vägen. 

Harry i hög fart

Harry i hög fart

I Risksätra är dagarna fyllda med äventyr. Eller som Harry och Sally säger: ”risky play”. Det är väldigt roligt tycker båda två. Men när Harry far iväg på sin cykel i hög fart blir pappa orolig. Tänk om Harry tappar balansen eller krockar?

”Harry i hög fart” handlar om riskfylld lek för barn i tidig skolålder. Läs mer »

Hanna Ericsson Franzén

Jag heter Hanna Ericsson Franzén och arbetar i förskolan som specialpedagog med språkinriktning. Skrivandet har alltid funnits med mig och nu fick idéerna inte längre plats i byrålådan. Det var dags för ett nytt äventyr. Min största inspirationskälla, förutom mitt eget barnasinne, är barnen jag har omkring mig. Det finns så mycket att fantisera och drömma om och så mycket att upptäcka och utforska. För mig är det viktigt att böckerna inte bara blir något man läser och sedan lägger åt sidan. Jag vill att karaktärerna och fantasierna ska få liv även utanför boken. Jag vill väcka barnens nyfikenhet, inte bara på böcker utan på världen omkring dem.

“Den försvunna stenen” är en bilderbok med vackra illustrationer av Nora Segerdahl. I boken får vi följa ekorren Ester och hennes vänner i jakten på en försvunnen sten och svaret på andra små mysterier. Det visar sig att allt inte är som man tror, men det mesta löser sig när man samarbetar. Boken innehåller dessutom fakta om de olika djuren och aktiviteter att själv testa i skogen.

Den försvunna stenen

Den försvunna stenen

Esters allra vackraste sten har försvunnit! Hon måste ge sig ut och leta efter den.
Men det är inte bara Esters sten som är borta. Harrys blomma är förstörd och någon har bajsat på Mickes trappa!

Vad är det för mystiskt som har hänt i skogen?
Följ med djuren när de försöker lösa mysteriet med den försvunna stenen. Läs mer »