Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Inge Sehlin.

Solförmörkelse var ett oavslutat manus som dök upp ur byrålådan under pandemin. Grundintrigen, det etiska dilemma huvudpersonen ställs inför, hade däremot gnagt i mig länge. När jag hittade det igen tyckte jag om språket och bestämde mig för att skriva färdigt. Jag har alltid skrivit mycket, allt från dagboksformat till oavslutade romanförsök. En kort period publicerade jag noveller på ett internetforum. Det var spännande att lämna ifrån sig material så, att få kommentarer. På nittiotalet deltog jag i kvällskurser för skrivande. Andra utbildningar är en webbaserad kurs, ett internat i Skrivhälsans regi samt två terminer på Nordiska Folkhögskolan. Att kunna ge och få respons är det viktigaste jag lärt av utbildningarna. Det fick mig på allvar att inse att text kan uppfattas så olika. Och är det inte bara för dig själv du skriver, är det viktigt att få andras synpunkter. Manuset har lektörslästs i omgångar och duktiga testläsare har hjälpt till.

Jag är pensionär och bor i Göteborg.

Solförmörkelse

Solförmörkelse

Anna har som mycket ung lämnat sin dysfunktionella familj bakom sig, men skuggorna från det förflutna förföljer henne. När hennes far drabbas av en allvarlig sjukdom tvingas hon konfrontera det som har hänt i ungdomen och ställs inför ett hjärtskärande beslut.

Samtidigt börjar en händelse som involverar Annas yngre bror att dra till sig socialtjänstens uppmärksamhet. Läs mer »

Theres Strand. Fotograf Henrik De Vries

Mitt namn är Theres Strand. Jag är född och uppvuxen strax utanför Kalmar i ett litet samhälle som heter Alsterbro. Mitt stora djurintresse har präglat mina livsval och min relation till både hästar och hundar startade tidigt i livet. Numera jobbar jag som djurhälso- och djurvälfärdschef på en veterinär- och rådgivningsorganisation. Jag har tidigare arbetat i en mansdominerad bransch, i drygt tjugofem år. Under större delen av karriären har jag befunnit mig i ledande positioner och mitt stora intresse, för människors drivkrafter och interaktioner med varandra, har bidragit med inspiration till bokserien. Min övertygelse, att hunden är människans bästa vän får en stor plats i mitt författarskap.

Serien om De sju dödssynderna ger läsaren inblick i hur de sju dödssynderna kan gestaltas i nutidens människor. Idag gör vi fria val och behöver sällan gå hungriga. Men är vi bättre människor med en starkare moralisk kompass? Romanserien känns igen som nutidsromaner med typiskt drag av feelgood. Starka karaktärer bygger upp storyn och varje berättelse har ett orubbligt driv.

Första romanen, Högmod går före fall, bjuder läsaren på en resa som startar mitt i karriären och slutar på absoluta botten. Den snygge Henrik Ljungdahl får erfara att högmod går före fall när han går för långt i sin jakt på framgång. Hans mål är att bli den mest framgångsrike säljaren i hela Sverige. Karriären går strålande och kvinnorna faller som käglor, livet kunde inte vara bättre. På Henriks arbetsplats finns tre kvinnor som alla har fått känna på hans burdusa sätt. Omedvetna om varandra börjar deras hämnd. Till en början är det några mindre irritationsmoment, efter hand eskalerar allt och till slut är Henriks liv förstört.

Högmod går före fall

Högmod går före fall

Henrik stod i badrummet och rättade till den klarblå bröstnäsduken framför spegeln. Jösses, vad snygg han var! Den svarta kostymen satt som klistrad och tillsammans med den eleganta slipsen såg han ut som en miljon dollar. Även om framsidan avslöjade en begynnande gubbmage var bakdelen smärt. Han ställde sig i den pose som han hade övat in. Läs mer »
Mirelle Kjellander.

Jag heter Mirelle Kjellander och är bosatt på landet i Skåne med min familj. Jag brinner för skrivande och arbetar som skribentkonsult och frilansjournalist. Genom mitt arbete med textbearbetning är det min stora glädje och ambition att sprida inspiration och kunskap. Jag vill hjälpa människor att utveckla sina färdigheter för att uppnå framgång inom skrivandets värld. Jag är utbildad i textanalys, retorik och språkets byggnad och bruk på universitetsnivå. 

Så länge jag kan minnas har det varit en i raden av mina drömmar att skriva en bok. Jag höll på med ett annat projekt när jag hastigt snubblade in på denna roman via en mardröm, som senare skulle bli katalysatorn i boken. Scenen jag såg framför mig, med pojken på bryggan, gjorde mig nyfiken. Vad hände sen? När jag satte mig ner för att skriva ner drömmen fortsatte pennan vidare. Där tysta ekon ropar är den första boken i serien om De tysta.

Där tysta ekon ropar

Där tysta ekon ropar

Kan en främlings val påverka ditt liv till sista andetaget? Olivia, en medial kvinna på tjugoåtta år, vaknar upp varje morgon med en tom famn. Hon och Alex har lämnat ett stressigt stadsliv bakom sig för att bosätta sig i en villa, belägen vid en sjö. Efter ett år av ofrivillig barnlöshet tickar klockan vidare medan livet, i väntan, står still. Läs mer »
Erika Hilmersson.

Hej Erika heter jag, hela mitt vuxna liv har kretsat runt min familj och jobb. Fixat hemma och haft eget företag. 

Inget med det jag gjort har sagt mig att jag ska skriva en bok. Som liten skrev jag en del dikter men inget som egentligen skulle visas för någon annan än mig själv. 

Eftersom jag aldrig kunnat stava riktigt eller ens läsa högt för folk så har det aldrig varit en tanke. 

Men så för två är sen drömde jag en dröm, en dröm som kom natt efter natt alltid samma sak. Så jag började få en liten idé om att skriva ner den. Och drömmen utvecklades. Även i vaket tillstånd började jag fundera över drömmen och då bestämde jag mig, att drömmen skulle bli en bok, och skulle jag skiva en bok ska det bli en roman. Alltså minst 40 000 ord. 

Några månader skrev jag på boken och kom halvvägs. Sen blev det ett år stillestånd. Inte ett ord blev skrivet. 

Men ifjol höst bestämde jag att boken ska bli klar. Sagt och gjort. Ca två månader senare var boken klar. 

Då började funderingarna kring att släppa boken. Skulle ens någon vilja släppa den? Är den bra nog?

Letade bland djungeln av förlag. Och skickade mitt manus till många.  Nej på nej kom in. Men så kom första Ja in. Vilket blev mer chock än nej. Då började kontrakt djungeln och jag blev inte nöjd med vad de erbjöd mig. Så avvaktade.

Fick sedan ett ja från ännu ett förlag. Bättre deal men då ville jag ha hjälp och pratade på med en man nära hemma som gett ut böcker. Och han började förklara allt runt utgivning och hur böcker syns osv. Han förklarade saker en vanlig svensson som mig inte hade någon koll på, och han bodde nära mig. Inte i Stockholm 40 mil bort. Detta var rätt tänkte jag då och han blev mig redaktör och mentor och vi släpper boken genom hans förlag. 

Allt är overkligt men nu är bok nummer två och även bok nummer tre på gång. Och jag har mycket energi för att skriva och hoppas min bok tas emot bra. 

Resan

Resan

"...hans hand glider sakta uppför mitt lår, hela min kropp ryser för varje centimeter han flyttar sig. Handen når kjolens slut och fortsätter under och upp mot mitt underliv. Hans fingrar smeker sakta runt utanpå trosorna som en knapp beröring, just så där så det bara pirrar till lite. Jag stönar till och han ler försiktigt mot mig. Läs mer »
Louisen Nilsson

Jag är Louisen, och min debutbok Tankehärvor utforskar livets stora frågor utifrån de jag själv tampats med. Det var inte meningen att mitt unga liv skulle ha så skarpa kontraster mellan lidande och lycka, men så blev det. Bland hundratusentals ord har denna diktsamlingen formats av ett urval i de senaste fem årens skrivande. Jag har skrivit ord som gör ont, lockar och stärker mot Göteborgs subtila bakgrundsbrus, precis som mitt liv under tiden den skrevs. Aldrig har jag varit så glad, så skadad, så förälskad, så existentiell, uppgiven och hoppfull som åren då jag skrev orden som jag nu får publicera. Kanske kan jag få slippa ha någon mer sådan intensiv period, att balansera utbrändhet och trauman med livsdrömmar och passion är lärorikt men det är också en prövning.

Nu är jag en av dem som uppfyllt drömmen om att kunna hålla sina ord i handen. Nu handlar det inte längre bara om vad mina ord betyder för mig, utan om vad de har möjlighet att få betyda något för någon annan. Det är en gåva.

Tankehärvor

Tankehärvor

  • Förlag: Nyck AB
  • Utgiven: 2023-09-25
Louisen Nilssons debutsamling Tankehärvor är ett poetiskt besök bland de stora fundamentala frågorna i en ung göteborgares tillvaro. Här fångar Louisen såväl utbrändhet och modern dejting som betraktelser av tiden och bildar ett lövverk av existentiella frågor och underfundiga kommentarer om vår samtid och oss själva. Läs mer »
Maria Danielsson Porträttfoto: Björn Fotograf Stockholm

Under 2000-talet studerade jag religionsvetenskap och historia vid Lunds universitet. Vid en föreläsning diskuterades begreppet nåd. Nåd är i kristen uppfattning en Guds gåva till människan. Läran om nåden är starkt förknippad med läran om synden. Mina studieår vid Humanistiska och Teologiska fakulteterna blev startskottet på mitt andliga sökande efter svaren på mina frågor. Finns Gud? Vad är andlighet? Hur når man inre frid och förlåtelse? Vad är försoningens budskap? Vad är ett bra ledarskap? Vem var Maria Magdalena? Vad är den heliga Graal? Vad är det tredje könet? Vad är uppvaknandet och den gyllene tidsåldern? Hur kan jag använda de universella lagarna i mitt liv? Vad är attraktionslagen? De existentiella frågorna är grunden för denna bok och handlar om människans livsvillkor.

Vi går från Fiskarnas tidsålder till Vattumannens tidsålder. Vi ska in i en Gyllene tidsåldern även kallad för Golden age. Det vi ser är en maktkamp och krig mellan ljuset och mörkret. Fiskarnas tidsålder kollapsar och gamla system faller framför våra ögon. Vi vill veta vår framtid. Vi står inför ett paradigmskifte och de existentiella frågorna är viktigare än någonsin.

Jag har under flera år samlat på mig, kunskaper, visdom, utbildning, förhållningsätt, perspektiv, konkreta råd, lärdomar, erfarenheter och hittat min tolkning på livets frågor. När eleven är redo att lyssna dyker läraren upp. Visdom från hjärtat – En handbok för livet ger förklaringar, idéer och förslag för att förbättra ditt tillstånd i livet och som har något viktigt att säga människor i en tid när olika kriser i världen skakar om hela vår tillvaro. Mitt författarskap handlar om att handleda människor till ett högre medvetande. Jag ger vägledning till att förstå vem man är. När du har läst boken och väckt ditt hjärta har du gjort en inre resa av personlig utveckling och transformation. Boken ger inspiration och motivation till att höra ditt hjärtas röst och följa din lycka och ditt ledarskap. Det handlar om att hitta balans i relationer och hur du undviker att hamna i offerrollen och hur du ser till att få det du behöver. Självledarskap, självkärlek, självvärde, självkontroll och självförtroende. Jag har skrivit en framgångshandbok som ger kunskap och visdomsord. Det är andlig bok för nybörjare. Det är ett historiskt uppslagsverk.

“Livet är som ett konstverk. Du är en spirituell varelse som har mänskliga livserfarenheter. Det är ett experiment och du skapar hela tiden i nuet. Ditt liv består av upplevelser, bakslag, besvikelser och lyckliga stunder. Det är en del av konstverket. När du har denna livsfilosofi kan du hantera dina emotioner och acceptera dina motgångar. Din historia är som medicin för världen. Din själ har samlat på sig mycket under årens lopp. Alla dina prövningar, trauman, livsläxor och tuffa tennismatcher har format dig. Din livsresa visar vägen för andra människor.”
Jag är författare, diplomerad coach, konsult, förläggare och lärare. Jag har Filosofie kandidatexamen i historia, religion vid Lunds universitet. Jag är bosatt i Stockholm.

Mer information om Maria Danielsson hittar du på webbplatsen: mariadanielsson.se

[Book: ISBN hittades ej]