Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Kendra Fraser-Potts

Jag har skrivit denna bok för dig som önskar skapa en tanke- och känslomässig trygghet och på så vis bli känslotrygg i dig själv. I boken lär du dig även att träna din hjärna i att kunna vara mer still, i en värld där allting rör sig.

Jag heter Kendra Fraser–Potts och är livscoach och mindfulnessinstruktör, och vill hjälpa dig att hantera och förstå hela ditt tanke- och känsloregister. 

Jag är högkänslig och i boken delar jag med mig av min egen resa med utmattning i bagaget.

Lev med hela dig själv

Lev med hela dig själv

Denna bok är för dig som önskar skapa en tanke- och känslomässig trygghet och på så vis bli känslotrygg i dig själv. I boken lär du dig även att träna din hjärna i att kunna vara mer still, i en värld där allting rör sig.

Negativa tankar och känslor påverkar oss alla och det vanliga  sättet att hantera dem på är att fly, förneka eller undvika dem. Läs mer »
Lina Miller. Foto: Anders Sandberg.

Jag heter Lina Miller och har precis gett ut min debutbok, Osorterade tankar. En bok med dikter om livet, kärleken och skuggorna runtomkring oss. Om att våga stanna upp i ögonblicket även när tillvaron gungar. Om att låta sig omsvepas av naturens trygghet och att känna tacksamhet för det lilla. Om hur tiden ibland rusar snabbare än livet självt, och hur allt kan förändras med en kronisk sjukdom.
Att skriva och arbeta med texter har varit en röd tråd under hela mitt liv; från hemmasnickrade berättelser och tidningar i småskolan till ett yrkesliv som nyhetsjournalist på Sveriges Television, presschef och kriskommunikationsstrateg i en region till att nu vara senior rådgivare inom områdena krisberedskap och totalförsvar. Skrivandet har kommit att bli en viktig ventil och kontrast till såväl krishantering på jobbet som olika utmaningar i livet. Med min diktbok hoppas jag kunna skicka vidare små ögonblick av eftertanke och en stunds avkoppling från bruset i vardagen.

Osorterade tankar : dikter om livet

Osorterade tankar : dikter om livet

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-05-02
Diktsamlingen Osorterade tankar handlar om livet, kärleken och skuggorna runtomkring oss. Om att våga stanna upp i ögonblicket även när tillvaron gungar. Att låta sig omsvepas av naturens trygghet och att känna tacksamhet för det lilla. Om hur tiden ibland rusar snabbare än livet självt, och hur allt kan förändras med en kronisk sjukdom. Läs mer »
Henrik Wising. Fotograf: Carina Wising

Känslan när boken är ute i handeln? Är du författare på riktigt nu?

– Haha, ja kanske det! Tänk att drömmen gick att förverkliga! Det är spännande men också lite skrämmande att berättelsen inte längre är bara min. 

Vem är personen bakom författarskapet?

– En medelålders ex-punkare med familj och kåk på landet. Jag har arbetat länge som journalist, gett ut egna tidningar och medverkat i fackböcker. Skönlitterärt är jag en senkommen debutant.

Varför skriver du?

– Det är något jag måste göra. För att få utlopp för fantasi och kreativitet, men också för att behålla förståndet i den galna men underbara värld vi lever i.

Vilket är ditt första läsminne?

– Alistair Macleans ”Örnnästet”. Minns att jag sträckläste den från pärm till pärm en varm sommarlovsnatt i mitt pojkrum. 

Beskriv din arbetsprocess!

– För mig funkar det inte att skriva bara på känsla. Jag behöver ha berättelsen klar för mig för att mitt författande ska lyfta.

Vad jobbar du med nu?

– Research och synopsis till en ny roman, samtidigt som jag marknadsför debuten. Att den ska gå plus minus noll är en mer uppnåelig dröm än att den ska bli en bestseller!

Mångator

Mångator

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-05-02
Vinterns första snöoväder har bäddat in småstaden under ett djupt täcke av stillhet. Plötsligt rycks det undan - med ett skri. På elitbandylagets arena har plogbilen blottlagt något lika fasansfullt som ogripbart: ett avslitet huvud.
Det är början på en mördarjakt som leder några av stadens invånare ner i en avgrund vars mörker de aldrig kunnat föreställa sig. Läs mer »

Mitt skrivande har sitt ursprung i min själs strävan efter ljus och frihet, och i min
kärlek till att skapa världar bortom det som för ögat är synligt. Mitt språk är präglat
av min uppväxt nära skogen och av musiken som alltid varit en stor del av min
vardag. Under många år turnerade jag som artist runtom i världen och jobbade
parallellt som lärare inom skapande verksamheter. Musiken var länge mitt primära
uttrycksmedel, men under en svår sjukdomsperiod, då jag tvingades till stillhet, blev
poesin en väg till läkning och dikterna till min debutbok Svart kol Vita duvor började
formas. Mina texter kommer alltid intuitivt och i ett flöde där känslan alltid
förekommer intellektet. Jag lyssnar i ögonblicken och låter orden undersöka vilka
bilder och historier som vill komma fram ur kroppens gömställen och ur det som
blänker till i viskningarna och ropen runtom oss. Likt sagan har mina dikter en
inbyggd strävan efter upplösning och förvandling vilket låter mig och läsarna läka
och växa.

[Book: ISBN hittades ej]
Linn Austli

Jag är född och uppvuxen på småländska höglandet. Återvände efter några turer till andra delar av Sverige och Norge. Här bor jag med min familj på en liten gård där vi driver gårdsbruk för att delvis vara självförsörjande. Vi är ideellt engagerade i vår hembygd och mycket tid läggs på föreningsliv. Jag har på senare år blivit filmskapare och har producerat några korta dokumentärer och en essäfilm. Dessa åker jag runt och visar och håller föreläsningar kring. Jag arbetar till vardags inom skola och barnomsorg och har gjort det på olika sätt större delen av livet. Jobb och ledarskap i föreningar ledde mig till att skriva ett par böcker inom läromedelslitteratur. Jag har även varit redaktör för tidningen Frisksport under några år. Jag är en mångsysslare som älskar ordet och använder det för att få utlopp för min kreativitet.

Periferi

Periferi

Linn Austli blev inspirerad av sin släkthistoria. Andra världskriget härjar och nazisterna har ockuperat Norge. Tusentals flyr och vissa hamnar i flyktingläger i Öreryd, Småland. Den 9 april 1940 ockuperas Norge av tyskarna och Ottar tvingas fly från sitt hemland. Läs mer »
Marie Englund. Fotograf: Peter Jennerheim

Jag har närt drömmen att debutera med en roman sedan tonåren. Som yngre läste och skrev jag mest hästberättelser men efter hand som intresset ökade för historia, mysterier och detaljerade beskrivningar fick mina egna berättelser djupare detaljer och en mer invecklad dramaturgi.

Jag är uppväxt nära skogen och har nu bosatt mig med man, dotter och katter i ett hus i norra Göingebygden med stor tomt, nära till natur och flertalet spännande hus och platser att hämta inspiration ifrån. Med utbildning inom kreativt skrivande, journalistik och marknadsföring samt arbetserfarenhet från olika delar av handelsbranschen har jag dessutom mött olika fakta, människor och behov som lätt appliceras i mina berättelser. 

De platser jag trivs bäst på är vid skivstången på gymmet, vid bordet längst in i ett hörn på ett café eller vid balkongbordet en ljum morgon med en kaffekopp och filt över axlarna samt endast vårfåglarna som ljudkuliss. 

Vingklippta

Vingklippta

  • Förlag: BoD
  • Utgiven: 2024-04-27
Det är en vacker höstdag då Kristoffer begravs i landsortskyrkan. Varken Lukas, Sofie, Anton eller Josephine vill egentligen vara där och flyr igen så fort tillfälle ges. Läs mer »