Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Annika Girod. Fotograf: Annika Girod Sundqvist.

Jag är 40 år och har precis släppt min första barnbok! Till vardags jobbar jag med marknadsföring men på kvällarna låter jag min fantasi få fritt spelrum! Läsning har alltid varit en passion för mig och jag älskar att resa till andra världar. Jag glömmer aldrig den första gången jag läste Anne på Grönkulla och Harry Potter och verkligen kände att jag kunde leva mig in i deras magiska universum. 

Jag är halvfransyska och har växt upp med två språk och två kulturer, något som har format mig som individ och författare. Eftersom jag själv älskar att läsa barn- och ungdomsböcker kändes det självklart att debutera med just en barnbok! Genom mina berättelser vill jag öppna dörrar till nya världar och låta läsarna upptäcka den fantastiska resa som böcker kan erbjuda.

Jag hoppas att jag med mitt författarskap kan inspirera barn och ungdomar till läslust. För läsning ger dig superkrafter! Du blir starkare, smartare och lever längre!

B.O.O.K.S

B.O.O.K.S

Mitt namn är Billie och jag är en SUPERHJÄLTE. Men jag är inte den vanliga sortens superhjälte som räddar världen från undergång med hjälp av mitt magiska spindelnät eller exceptionella styrka.

Nej, jag hjälper de som ingen bryr sig om i dagens digitala era. Läs mer »

Daniel Jaktlund. Fotograf: Peter Wärmare.

Skrivande har varit en del av mitt liv sedan 90-talet. De senaste åren har det blivit allt viktigare och det har blivit tydligt för mig vad jag vill berätta. För två år sedan insåg jag att det jag gick och tänkte på och höll på att läsa in mig på var den berättelse jag ville debutera med som författare. Titeln är Biopappan och ges ut på Visto förlag. 

Ett av mina huvudämnen är identitetssökande och speciellt bland barn och unga. Jag är också intresserad av sådant vi har svårt för att prata om och vad det kan leda till men också vardagsmirakel där människor reser sig och går styrkta vidare i livet. 

Biopappan

Biopappan

Det kommer och går att jag fantiserar om vem du är. När det kommer är det intensivt i flera dagar för att sedan trilla längre bak i huvudet och bli som nån sorts olöst gåta. I de här perioderna kan jag fastna framför spegeln. Det är som att jag söker dialog med den andra halvan hos mig själv, den som jag inte känner. Läs mer »

Sandra Johansson.

Det var en frostig lördagsmorgon när jag klev in i en ishall för första gången. Denna morgon gick jag hand i hand in med min dotter. Hon ville testa på ishockey! Hockeyskolan skulle dra igång och hallen var full av förväntansfulla barn, jag hade skridskorna över axlarna och bar den lånade utrustningen i en höpåse. Efter första träningen var hon fast.

När jag skulle motivera dottern till att läsa letade jag efter böcker om tjejer som spelar hockey, men besvikelsen blev stor, några enstaka modiga tjejer spelar hockey, några åker konståkning och några slutar. 

Så föddes idén om Hockeytjejerna – mysteriet med hockeyklubban. Den skrevs till dottern och blev min debutbok.  

Jag heter Sandra Johansson och bor i Brunskog, Arvika, är född och uppvuxen i Eda innan jag träffade min sambo och flyttade till bondgården vi bor och jobbar på. Min uppväxt har gått i hästens tecken och min lediga tid spenderades med hästarna. Så efter att ha besökt de flesta ridhus i Värmland vill jag nu se varenda ishall!  

Hockeytjejerna : mysteriet med hockeyklubban

Hockeytjejerna : mysteriet med hockeyklubban

Flora går bort mot låneförrådet och ställer backen med utrustning innanför dörren, hon kikar snabbt in men ser inte Mias klubba. När hon vänder sig om ser hon en stor skugga komma emot henne.

Det blir plötsligt iskallt och glödlampan flimrar till. Flora andas häftigt och kväver ett skrik. Hastigt springer hon ut och smäller igen dörren. Läs mer »

Lisbeth Friman. Fotograf: Jannis Politidis

Innan min mor dog 2019 sa hon till mig: Skriv hur jag har haft det! Hon visste att jag tyckte om att skriva. Jag försökte skriva en deckare för några år sen, som kom en hårsmån från att ges ut på Albert Bonniers förlag. Nu satt vi på Hollandia konditori på gågatan i Malmö och pratade om saker och ting, berörande saker, saker från hennes uppväxt, saker om hennes mor och far.

Från och med nu ändrade mitt skrivande inriktning.

Jag är född i Ärla, uppväxt i Malmö på olika platser, Höör, Påkamåla, Mörrum och Karlshamn. Som vuxen har jag bott mest i Stockholm, där jag fortfarande bor och arbetar.

Jag har nog alltid skrivit. Som barn köpte jag block på ICA och fyllde med historier om flickor på olika äventyr. När jag hörde talas om att min morfar var författare ville jag också bli det. Men först på senaste tiden har jag skrivit på allvar. Jag har gått på skrivkurs, det ger omväxling från en författares ensamma tillvaro, men finns det inte inom en hjälper inte en skrivkurs. Ändå vill jag nämna några skrivcoacher här: Anders Fager, Lisa Förare Winbladh och Erik Grundström.

Sen fick jag min chans; jag fick ett helt år till att bara skriva. Vilket jag verkligen gjorde. Jag började skriva klockan åtta, lunch vid tolv, sen skriva igen till ungefär två. Efter årets slut åkte jag till ön Stord mellan Bergen och Stavanger på arbete. På fritiden skrev jag och tog mig runt ön på elcykel.

Även om min mor tyvärr inte finns kvar för att se resultatet, Att lära sig dansa, är jag säker på att hon kikar ner från sin himmel och gläder sig.

Nu när jag kommit igång, kan jag inte att sluta skriva. Uppföljaren är redan under arbete.

Att lära sig dansa

Att lära sig dansa

Kärlekshistorien mellan Thyra och Nils utspelar sig i 1920-talets Skåne. Thyra har framtiden utstakad för sig, men i Hälsingborgs stadspark händer något som omkullkastar hela hennes tillvaro.

Hur ska Thyra orka fortsätta? Finns det något kvar att hålla fast vid?

Läs mer »
Filip Lindgren.

Jag heter Filip Lindgren och är 60 år, jag bor i Bromölla. Mitt debutantverk heter Nattviskaren. Tidigt i livet fann jag kärleken till skrivandet. Redan i småskolan upptäckte jag glädjen och magin som uppstod ur leken med orden och berättandet.

Jag fick några dikter publicerade för 35 år sedan. Därefter hade jag en egen spalt som hette ”Filips Funderingar” på min dåvarande arbetsplats. Den publicerade jag under 33 år.

Drömmen om ett bokprojekt började sakta ta form. Som relativt ung pensionär började jag trevande att skriva utan någon distinkt färdplan. Jag skickade in manus och följebrev till LAVA Förlag och blev till min glädje omgående erbjuden ett hybridkontrakt.

Boken släpptes 23-12-07.

Jag tror att jag är en smula okonventionell och odisciplinerad. Jag skriver bara under vinterhalvåret och jag läser inga eller mycket få böcker.

Inspiration hämtar jag från naturens slumrande kraftfält, mytologi och livets många mysterium.

Nattviskaren

Nattviskaren

Dold för det stora flertalet, finns en värld där mytologiska väsen betraktar oss med välvilja och tålamod. Under eoner av tid har de funnits där, distanserade bakom barriärer av tid och rum.

Filemon Lind omhändertar en döende långvårdspatient som under sina sista timmar avslöjar detaljer som 40 år senare ger honom en anledning till att revidera hela sin världsbild. Läs mer »

Weronica Nässelqvist.

Jag heter Weronica Nässelqvist, är 56 år och kommer ut med min första bok den 30 november. Det är en barnbok som heter ”Jätteflugsvampen”. Illustratören till boken heter Lotta Myrefelt.

Det är min första bok men jag har flera på gång. Jag är född och uppvuxen i Jönköping men bor numera i Tranås. Jag har även bott på Visingsö i några år. Jag har 5 barnbarn i åldrarna 2 – 7,5 år. Jag älskar läsa och skriva böcker, går mycket i skog och mark samt har mycket fantasi. Jag är en lekande mormor och farmor. Tycker om att hitta på skoj med mina barnbarn och läsa för dem. 

Jag har jobbat många år på polisen och jobbar nu som vårdadministratör inom psykiatrin. Jag började skriva på allvar förra sommaren. Jag gick en manuskurs i Simrishamn där jag fick mycket inspiration.

Jätteflugsvampen

Jätteflugsvampen

<em>Jätteflugsvampen</em> handlar om en flicka som är ute med sin mamma och lillasyster i lekparken. Hon går in i skogen som blir förtrollad i flickans fantasi.

I skogen träffar hon på en förtrollad svamp som lär henne att man ska dela med sig av saker och glädje så blir allting mycket roligare. Läs mer »