Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Jag heter Peder Claesson och blir i slutet av året 70 år, kommer ifrån Borås men bor sedan några år i Träslövsläge (även kallat Läjet) söder om Varberg. Debuterar som författare med boken Hilma på Torpa – Personlig vän med alla spöken. Har sedan tonåren var intresserad av släkten och historia och började då att forska.

Mitt amatörforskande blev till slut ganska omfattande, innehöll många intressanta människoöden som berörde släkten, då fick jag iden att skriva artiklar om dessa i olika tidningar och publikationer/tidskrifter. Det mottogs bra och skriver fortfarande med stor ingivelse. Min ”bibliografi” är numera ganska omfattande.

Har sedan många år tillbaka drömt om att få skriva en bok och när jag blev pensionär så fanns ju mer tid och för några år sedan så började jag skriva. Hade då bestämt mig vad boken skulle handla om, ett människoöde, och gick till verket. Jag skickade manus till några förlag, en sa ja och några sa nej, beslöt till slut att ge ut den i egen regi på eget förlag.

Boken kan beställas direkt av författaren via mail till pederclaesson54@hotmail.com.

Peder Claesson debuterar med HILMA PÅ TORPA  – Personlig vän med alla spöken

ISBN: 978-91-987337-3-0

Christoffer Orcander.

Min debutroman skulle getts ut redan för två år sedan, men ett mediadrev och en rad oriktiga uppgifter fick mitt förlag att backa och avbryta utgivningen. Leif GW muttrade att mitt författande var ”ytterst olämpligt” från en nedsutten soffa i TV4:s nyhetsmorgon. Men han hade blivit serverad oriktiga uppgifter om hur och när boken skrevs. Jag har jobbat många år som åklagare, på advokatbyrå och även i domstol. Skrivandet kommer alltid vara inspirerat av min yrkeskarriär, men jag har även manusförfattarutbildning och en examen i journalistik. Berättandet har alltid kommit naturligt. Mitt perspektiv är verklighetsnära och avskalat. Jag skriver helst om begär, skam och obehag. Den mänskliga faktorn ligger mig varmt om hjärtat. Omvägen till utgivning av min debutroman har varit kantad av kritik, post-covid, anmälningar, rättsprocesser och andra livsavgörande händelser som att bli pappa. Det betyder oerhört mycket att äntligen gå i mål, med mitt Panik förlag i ryggen.

Främmande kläder

Främmande kläder

Det krävs två för ett bedrägeri… En som vilseleder, och en som låter sig vilseledas.

Storbedragaren Martin Torn sitter häktad och är misstänkt för att ha lurat till sig hundratals miljoner. I media kallas han för Tornfalken och är känd som den organiserade brottslighetens största kassako.

Brottsutredningen mot honom är hisnande. Läs mer »

Jag var 6 år gammal när mitt liv tog en helomvändning. År 2005 fick jag sjukdomen som skulle komma att förändra mitt liv för alltid. Jag blev diagnostiserad med Diabetes typ-1. 

Mitt namn är Tintin Forssberg, jag är född år 1999 och uppväxt på en gård i Mjöhult tillsammans med min mamma, pappa, lillasyster och lillebror. Numera bor jag i Helsingborg tillsammans med min sambo. Mina stora intressen i livet är idrott och mat. Under sista året på samhällsprogrammet fick jag upp ögonen för att skriva, men det var först när jag kom ut i arbetslivet som jag kom på idén att skriva en bok. 

Jag har enda sedan min diagnostisering haft en lite annorlunda inställning till diabetes och har alltid känt att sjukdomen inte får begränsa mig. Istället har jag slängt den i en ryggsäck och tagit med den på alla livets äventyr. Jag låter inte min sjukdom krossa mina drömmar och jag har nu debuterat med en bok jag själv hade behövt som ung diabetiker.

I skuggan av verkligheten : att leva med diabetes

I skuggan av verkligheten : att leva med diabetes

Jag var sex år gammal och skulle åka med mamma, pappa och min lillasyster till badhuset och sedan äta lunch på McDonalds. Men tidigare den morgonen misstänkte mina föräldrar att det var något som inte stod riktigt rätt till. Vi kom aldrig till badhuset, och det blev aldrig någon lyxlunch. I stället blev det en vecka på sjukhuset. Läs mer »

Per Anders Borius Författarfoto: Goldi Sundahl Borius

Jag brukar se tillbaka och tänka att mitt liv fick sin stora början när jag trodde att det höll på att ta slut.

2012 blev jag allvarligt sjuk i min sköldkörtel och medföljande depression. Något som jag då trodde skulle bli min död, blev istället min stora vändpunkt. För det var när livet ställdes på sin yttersta spets som jag slutade leva efter andras förväntningar och istället började lyssna på mitt eget hjärtas röst.

Jag utbildade mig till yogalärare och livscoach, medan jag fortsatte djupdyka inom världens olika läror kring hur vi kan leva ett rikt liv. Idag hjälper jag människor att komma nära sig själva och göra viktiga förändringar.

Kombinationen av min livliga fantasi, nyfikenhet på människor, fascination över hur vi kan leva helhjärtat och kärleken till att skriva, är det som ligger till grund för den dröm jag har burit på sedan jag var liten; att en dag bli en författare som berör och underhåller.

Nu släpps äntligen min debutroman och mitt yrke är en av mina stora inspirationskällor.

Där vildblommorna växer

Där vildblommorna växer

Maya Björk har till synes allt man kan önska sig – ett prestigefyllt arbete på en framgångsrik startup, en partner hon älskat sedan studietiden och en livsstil i Stockholms innerstad som de flesta drömmer om. Men på mindre än en sekund tas allt ifrån henne. Läs mer »

Per Anders Borius Författarfoto: Goldi Sundahl Borius

Att skriva är en livsuppgift för mig. Mitt samlande och plitande har pågått ända sedan småskolan. En flanörs betraktelser blev till i ett av mitt livs många vägskäl. Min far gick bort och jag blev plötsligt äldst i familjen. Gud knackade på dörren och jag öppnade den på glänt. I samma veva fick ”metoo”-rörelsen mig att fundera både på mig själv som man och på andra män som män; vad är det vi gör med oss och vår värld?

”En flanörs betraktelser” riktar blicken mot den urbana mannens vilsenhet. Den vilar på minnen, arkiv och observationer i världen omkring mig. Det är inte en diskussion, utan snarare ett försök till illustration av män som lever sina liv i stadens ljus, ljud och ensamhet. Jag betraktar även den överplanerade stadens fullständigt onaturliga beröringspunkter. Växtlighet som aldrig ens anat sitt naturliga habitat. Artificiella konstprodukter som vi slentrianmässigt, eller med våld, lärt oss att se som oumbärliga i en miljö som ger sken av hemtrevlighet och ”för allas”-het. Skapade ”rum” där ingen vistas eller vill vara.

Språket är min största inspirationskälla. I dess omhuldande och danande famnar gömmer jag ännu ofödda texter. Jag översätter texter mellan fyra språk och knåpar med kortspråk som haikus och aforismer för att se hur mycken koncentration de klarar utan att bli meningslösa. Andra viktiga inspirationskällor är mina utlandsvistelser och de personliga möten dessa har fört med sig. Jag har rest i cirka 60 länder och bott och arbetat i fem av dessa, vilket har resulterat i en stor mängd resebrev och -journaler. 

På senare tid har jag insett att jag har en viktig uppgift i att vårda det enskilda minnet och vår gemensamma historia. Jag väljer då att inte bara se minnet och vår historia som en återblick och reflektion, utan även som en viktig kompass och beredskap inför framtiden. En flanörs betraktelser ska läsas av den anledningen att våra minnen – inte endast de privata, personliga och reellt egna – är vår största skatt. Om vi inte förhåller oss till denna rikedom, dömer vi oss själva till ett både historielöst och framtidsfritt liv.

En flanörs betraktelser : män och andra märkligheter

En flanörs betraktelser : män och andra märkligheter

En flanörs betraktelser vilar på minnen, arkiv och observationer av män som lever sina liv i stadens ljus, ljud och ensamhet. Med underfundiga aforismer sätter boken luppen på den urbana mannens vilsenhet och identitetskris.

Som läsare bjuds du på en vandring genom den överplanerade stadens onaturliga beröringspunkter. Läs mer »

Miriam Grandin. Fotograf John Hagby.

Efter att ha skaffat en ny laptop, började jag en dag skriva, bara för att det var kul. Inledningen kändes feelgood, en genre jag älskar, så jag fortsatte, och snart bad jag min syster läsa. ”Du måste ge ut detta!” sa hon. Tänk att det blev så till slut! 

Boken Prickar kom att handla om en person, Anna, som i en del avseenden är precis som jag, i andra någon jag önskar att jag vore. Jag önskar att jag hade lite mer av hennes spontanitet till exempel. En av de största likheterna jag har med Anna är att hon liksom jag dansar pardans. Mycket, ofta och helst. Dansen kan både hon och jag fly till när livet krackelerar eller när dammråttorna blir för många. 

Prickar blev till slut en klassisk feelgoodhistoria, med kärlekstrubbel, vänskap, familjerelationer och hemligheter, precis allt det som jag själv älskar att läsa om. Hängmatteläsning för sommarens lata dagar, det är väl det bästa som finns! Jag är så glad att jag kan få bidra till att andra också kan hitta den där sköna känslan. 

Prickar

Prickar

Plagg efter plagg förpassas ut, in och ut igen ur garderoben när Anna letar efter rätt kläder till danskvällarna hon varje vecka åker på tillsammans med sin bästa vän.

Salsa, kizomba, tango, men allra helst fox, är hennes fix – hennes andningshål i en värld fylld av jobbstress och idioter till män. Förutom dans längtar hon efter en stillsam semester. Läs mer »