Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Gabriella Mårtenson.

Gabriella Mårtenson (f.1982) arbetar och bor i Malmö. Hennes dagboksanteckningar har blivit grundstommen för ”Ingen vind kan blåsa omkull mig” (2023). Under många år har hon kastats in och ut från psyk.

I självbiografin formulerar hon sina erfarenheter och delar med sig i hopp om att förvandla fördomar om psykisk ohälsa till kunskap och insikt.

Ingen vind kan blåsa omkull mig

Ingen vind kan blåsa omkull mig

<em>Ingen vind kan blåsa omkull mig</em> är en självbiografi av Gabriella Mårtenson om livet med sjukdomen schizoaffektivt syndrom.
Det är en bok om mörker. Det är en bok om liv och död och allt däremellan. Det är en bok om ljus och om att klara av dagarna, om överlevnad mitt i all kaos. Läs mer »

Anders Garpelin.

Jag är uppvuxen i Västerås med två systrar, pappa som var folkskollärare, mamma som var hemmafru, en tax och en Volvo Amazon. Under högstadietiden började mina föräldrar studera på universitet.

Efter en härlig gymnasietid på Sveriges äldsta gymnasium bedrev jag universitetsstudier vid Umeå och Uppsala universitet. Studierna följdes av arbete inom det psykosociala området och som lärare. Efter avhandlingen Lektionen och livet har jag verkat inom akademin och forskat om barns utsatthet och marginalisering, idag som professor emeritus.

Tillsammans med min hustru har jag fostrat tre barn och har fått åtta barnbarn. En merit är att jag handlett mina barn och ett barnbarn fram till körkort och en annan att jag spelat sjukhus-SM i badminton.

Att skriva skönlitteratur har fått stå tillbaka under yrkeskarriären, men nu är tärningen kastad! Jag kan redan nu utlova en fortsättning i sökandet av en fördjupad förståelse av det sär-skilda liv huvudpersonen Karin lever genom livets olika passageriter.

Bortvald som barn

Bortvald som barn

"Karin har ständigt fått höra hur det varit för trångt hemma hos er. Hur tror du att det då kändes när lillasyster föddes. Hon kan ha förstått det som att det då plötsligt fanns plats för lillasyster, en plats som hon kan ha uppfattat rätteligen borde ha varit menad för henne. / ... Läs mer »

Runa Rosvind.

”Den ultimata kärleken” är en självbiografi baserad på nedskrivna upplevelser som sträcker sig över 45 år. Läsaren får följa med på den andliga resa jag gjort för att ta mig ur ovanor och destruktiva mönster från ett alltför inflytelserikt ego. Jag beskriver hur jag gav upp tryggheten i Sverige för en nystart i USA – ett äventyr som förde mig genom vidsträckta landskap till möten med många fascinerande människor. Samtidigt beskriver jag de erfarenheter och lärdomar jag skaffade mig på vägen och hur jag, genom självrannsakan, lyckades rensa bort mitt egotänk för att börja lita mer på min intuition. 

Jag bor på Västgötaslätten i ett rött hus med vita knutar mellan skog och öppna ängar. Jag har tidigare arbetat som bland annat skräddare, undersköterska och kroppsterapeut. Numera är jag pensionär, men jag erbjuder fortfarande tjänster inom personlig utveckling med såväl föreläsningar som samtals- och kroppsterapi, där jag fokuserar på hur det mentala påverkar kroppen. Med ”Den ultimata kärleken” vill jag visa att det är fullt möjligt att släppa taget om gamla trauman och att det går att finna kärleken i sig själv.

Den ultimata kärleken

Den ultimata kärleken

Går det att på egen hand rensa bort negativ energi, dåliga vanor, vilsenhet och tvivel? Den ultimata kärleken visar att det är fullt möjligt, och det behöver varken vara ensamt eller svårt.

Runa Rosvinds självbiografi bjuder på den andliga resa hon gjort för att ta sig ur ovanor och destruktiva mönster från ett alltför inflytelserikt ego. Läs mer »

Inger Landberg. Foto: Emmy Landberg.

Jag heter Inger Landberg och är född och uppväxt i Uddevalla. Jag har alltid gillat att berätta historier. Min första ”bok” tvingade jag min fröken på lekis att skriva ner. Under ungdomstiden fanns tidigt drömmar om att bli författare. Istället ledde min lust att skriva och berätta mig vidare till studier i Kommunikationsvetenskap vid Karlstad universitet.

Mitt arbete som kommunikatör tog mig till Örnsköldsvik där jag träffade min man Lars. Tillsammans har vi två numera vuxna barn och en katt. Vi bor i Bergeforsen utanför Sundsvall alldeles vid en liten tjärn. 

Kanske var det närheten till vatten och ett tidigt minne av en fruktansvärd olycka då en familj gick genom isen som gjorde att jag, mitt i sommaren, fick idén till att skriva om en tjej som räddar sin morfar ur en isvak. Berättelsen var en av uppgifterna i en sommarkurs i barnlitteratur som jag läste på Linnéuniversitet. Jag ville skriva en spännande bok för barn som också gav dem viktig kunskap om is-säkerhet. 

Det finns inget roligare än kasta sig in i den alternativa, fiktiva världen. Jag hoppas därför att det kommer att bli flera böcker i framtiden. För idéer finns det gott om!

Sigrid under isen

Sigrid under isen

Sigrid och morfar ska ut på en riktig vinterutflykt. Sigrid ser fram emot att få grilla korv och pinnbröd. Och åka kälke i den bästa pulkabacken i världen! I stället hamnar både hon och morfar i en isvak.

Ingen verkar höra dem när de skriker på hjälp.

Ska jag dö nu? tänker Sigrid. Plötsligt börjar Sigrid känna sig varm igen. Läs mer »

Cecilia Svärdsén. Fotografens namn: Thomas Söderberg

Mitt namn är Cecilia Svärdsén.
Det här är min historia.

Skrynkliga lappar med gripande ord som genom åren samlats i en låda.
Skulle de någonsin kunna bli en bok?
Åren gick och det blev aldrig rätt tillfälle.
Hem och barn, skilsmässa, rättegång, vårdnadstvist och heltidsarbete parallellt med att försöka hinna med allt annat som livet erbjuder.

Mitt i allt träffar jag min stora kärlek. Vi flyttar från Stockholm till en mindre stad och jag säger upp mig som mentor i förskoleklass.

Lapparna med gripande ord ligger fortfarande och skaver i kökslådan.

Men det kom en vändning. Ingen rolig sådan i och för sig.
In på akuten för misstänkt stroke. Tack och lov visade det sig bara vara en ansiktsförlamning som var stressrelaterad.
Sjukskrivning och nu var tiden på min sida.

Jag tog upp lapparna ur lådan som följt med mig under åren.
Jag började lägga pusslet.

Lapparna skrevs över i ett Word dokument, minnen blossar upp och texten började ta form.
Svårast var att välja bort partier, det kändes förargligt men nödvändigt.

Med stöd av familjen och positiva hejarop skrev jag mitt manus.

Det är svårt att greppa historien även om stora delar av huvudkaraktärens berättelse är min egen.

Jag har alltid varit duktig i kommunikation i tal och skrift men författare var aldrig något jag tänkt på. Men jag visste att jag hade en viktig historia att berätta.

Mardrömsprinsen

Mardrömsprinsen

Clara är i upplösningstillstånd.
Tim hade ringt och sagt att han skulle ta livet av sig.
Faderns sjuka, förvridna handlingar hade fått sextonåriga Tim att föredra döden framför livet.
Clara var femton år när han plötsligt stod framför henne som en prins i Stockholmsnatten. Han hette Joakim och var en charmig gentleman. Läs mer »

Mitt namn är Karin Axelsson, jag är 25 år gammal och har just debuterat med min allra första barnbok Mikaela och Klas i hagen. Skrivandet, och särskilt på vers, har alltid varit en stor del av min person. Julrimmen kluras på under hela december, och även födelsedagskorten får ofta innehålla en limerick eller annan vers av något slag. Jag är en hästtjej in i ben och märg, och jag tror inte många förvånades av att min första bok skulle handla om hästar. Min stora kärlek för språk och form, ord och dess betydelse, är vad som driver mig till att skriva, och att se en idé komma till liv på pappret är priset för mödan. Mitt mål med det jag skriver är att förmedla en känsla till läsaren, och lämna den med ett leende på läpparna. Jag hoppas att många barn ska somna gott efter att ha hört sagan om Mikaela och Klas, och att jag får glädja fler, både barn och vuxna, med mina texter i framtiden.

Mikaela och Klas i hagen

Mikaela och Klas i hagen

Mikaela tittar upp och backar förskräckt.
Vad kan det vara som rör sig så otäckt?
De smyger framåt längs det vita staketet.
Vad är det som stör dem mitt i sommarbetet?

Följ med hästarna Mikaela och Klas under en dag i hagen där det lugna, vilsamma plötsligt blir farligt otäckt. Läs mer »