Är du debuterande författare eller har ni aktuella debutanter på ert förlag? Läs mer här om hur du gör för att skicka in och vilka kriterier som gäller.

Vår definition av debutant: En författare kan debutera två gånger i sitt liv: som skönlitterär och som facklitterär författare.

Du kan även hitta debutantporträtt här, i bokstavsordning A-Ö.

De senaste debutanterna

Författaren och skådespelaren Vilgot Paulsen släpper sin debut, Gothia kupp, på Ordalaget Bokförlag.

Under en varm sommardag i Sheffield fick jag en idé. Jag och min flickvän, som dagen efter skulle bli min fästmö då jag friade i Liverpool, var på plats i denna engelska industristad för att bland annat titta på det svenska damlandslagets sista gruppspelsmatch i sommarens fotbolls-EM. Ett försnack som handlade om motståndarlagets magsjuka planterade ett litet frö, som sedan växte i takt med att jag vattnade det genom att smattra på mitt tangentbord. Hade jag vetat då hur svårt det skulle vara, hur många gånger jag skulle köra fast och tvivla, så tror jag inte att jag hade börjat. Nu när jag vet hur roligt det är tror jag aldrig att jag kommer sluta.

I och med mitt arbete som skådespelare så är jag van att arbeta med text. Men det har alltid varit någon annans text, inte min egen. Den har gången fick jag bestämma precis allting själv: vem som ska säga vad och när, vad karaktärerna tänker och vad som ska hända i nästa mening. Det var både underbart och läskigt. Underbart för att det var en sån frihet att styra berättelsen i den riktning jag ville, och för att det krävs så lite för att ge den liv. Inga scenografier eller ljusriggar, bara mina idéer och ett dokument. Läskigt för att det inte finns något att skylla på. Om någon inte gillar det kan jag inte gömma mig bakom dramatikern, regissören eller ensemblen. Och det kändes nytt och ensamt. Desto mindre ensamt blev det när samarbetet med förlaget inleddes. Äntligen fick jag bolla texten fram och tillbaka med någon annan än mig själv. Det gav mig verkligen en knuff att ta det hela i mål.

Att jag valde att skriva för slukaråldern trodde jag till en början var en slump, men jag förstår nu att det beror på att jag själv upptäckte läsandet ordentligt i den åldern. Jag har under skrivandets gång återvänt till mina gamla favoritböcker från mellanstadiet och förstår i efterhand hur mycket de fortfarande inspirerar mig. Och även om jag är fotbollsintresserad nu, är det ingenting mot vad jag var i den åldern. Eftersom berättelsen kretsar kring fotboll kändes det helt rätt att låta huvudpersonerna var i åldern jag själv var när mycket i mitt liv handlade om den där runda bollen och lagkamrater.

Nu återstår bara att låta boken möta läsaren. Också det känns ovant. Jag är van att titta min publik i ögonen, att befinna mig i samma rum när berättelsen framförs. När jag själv läser uppskattar jag dock känslan av att vara själv med min upplevelse. Och det ska ungdomarna som läser min bok också få vara, själva med sin upplevelse. Jag lovar att de ska slippa applådera åt mig när de är klara. Och jag kommer inte behöva memorera hela boken utantill. Bara en sån sak!

Gothia kupp

Gothia kupp

Sommaren är här, och snart drar Gothia Cup igång. Världens största fotbollsturnering med lag från hela världen! Hur ska det gå? Ebba är laddad. Läs mer »

Författaren Helen Mehrens släpper boken I ingentingheten dansar helheten. Foto Nellie Lindbäck

Min levnadsstil och varande präglas starkt i vardagen av de hawaiianska människornas Aloha-mentalitet. Åren jag bodde på ön Maui öppnade tacksamhet och närhet med vackra Moder Jord.

Under 25 år har jag praktiserat och undervisat som shaman både i Sverige, Europa och på Hawaii. Arbetar sedan 1996 som Reiki grandmaster, hawaiiansk Lomi lomi massage-terapeut, kursledare och föreläsare.

Nyligen flyttat till min födelsestad Lund för närheten till döttrar, barnbarn, skrivarlya och behandlingsrum.
I ingentingheten dansar helheten är min debutbok.

I Ingentingheten dansar Helheten

I Ingentingheten dansar Helheten

Du ljusbärare väcker världen … Vad händer när vi lyssnar till hjärtats viskningar och vågar dansa med livets flöde? I Ingentingheten dansar Helheten är en filosofisk självbiografi där Helen Mehrens delar sin resa genom ljus, kärlek och andlig medvetenhet. Läs mer »

Christian Ottosson debuterar som facklitterär författare med reportagebok om ideella krafter

Äntligen får jag möjlighet att presentera nio eldsjälar, som dagligen jobbar i det tysta för att göra Sverige lite vackrare. Jag gick länge och funderade på hur jag skulle kunna ge något tillbaka till dessa personer, som liksom jag själv har verkat i många år i Huddinge kommun. Resultatet är berättelser i text och bild om deras skaparlust.

Jag ser mig som en samhällsengagerad författare som delar med sig av berättelser från den ideella myllan i min hemkommun. Som trädgårdsälskare föll valet på olika odlingsinsatser och som statsvetare knyter jag också ihop berättelserna med forskning om natur och hälsa samt om ideellt arbete och samverkan.

Jag har en lång erfarenhet av politiskt arbete. Som politisk ledare på såväl lokal som nationell nivå och tidigare kommunalråd med ansvar för bland annat stadsmiljöfrågor försöker jag i boken peka ut frågor för fortsatta samtal om samverkan mellan föreningsliv och myndighet. Boken är därmed också ett resultat av mitt arbete som kommunalråd och det dubbla uppdrag som detta innebär, att representera både invånarna och myndigheten.

Ur förordet: “Boken Med hjärtat mot jorden handlar om människor som arbetar ideellt tillsammans för att ge andra möjlighet att njuta av den skaparlust som de ger uttryck för. Ideellt arbete har, precis som blommor, ett värde i sig självt, samtidigt som det bidrar till sammanhållningen i samhället.” – Johan von Essen, professor Centrum för Civilsamhällesforskning.

Ur den inledande prologen: “Idén till denna bok var ett frö som länge hade legat och väntat på rätt jordmån. Och som läsaren säkert vet, krävs det mer än idéer för att skapa en trädgård, eller för den delen att skriva en bok. Näringen, engagemanget och tålamodet, till slut smälte de samman och jag fann sex fantastiska platser att berätta om. Platser där eldsjälarna har vänt sina hjärtan mot jorden och dit alla är välkomna. Platser där ideellt arbete görs med skaparlust. Platser där sammanhållningen stärks.”

Med hjärtat mot jorden : Berättelser om ideellt arbete, skaparlust och samverkan

Med hjärtat mot jorden : Berättelser om ideellt arbete, skaparlust och samverkan

Boken (Med hjärtat mot jorden: berättelser om ideellt arbete, skaparlust och samverkan) utgår från de ideella krafternas vardag och är en sann skildring av nio människor som förändrar samhället. Med målande språk och doftande bilder bjuds läsaren in till sex platser där skaparlusten odlas. Läs mer »
Åke Johansson debuterar med barnboken "Pojken som satte färg på världen". Foto Jennifer Giri.

Mitt namn är Åke Johansson, jag är uppvuxen i Stockholm och bosatt i Vallentuna. Till yrket är jag berggrundsgeolog med doktorsexamen från Stockholm Universitet. Sedan 1984 har jag varit anställd som forskare vid Naturhistoriska riksmuseet, där jag bestämt åldern på mineral och bergarter och sysslat med den svenska berggrundens bildning och utveckling. Vid sidan av detta har jag också sysslat med att sprida geologiska kunskaper till allmänheten, bl.a. genom att som Jourhavande geolog svara på frågor om geologi.

Även om jag nu är pensionär har jag en fot kvar i forskarvärlden, och har i flera års tid varit inblandad i arbetet med en populärvetenskap bok om Sveriges geologi. I väntan på att den någon gång kommer ut har jag i stället skrivit en barnbok med illustrationer av Linda Wallin som handlar om hur världen fick färg i stället för att vara svartvit som på gamla foton och filmer. Så det får bli min debutbok. Perfekt för 6-9-åringar och 69-åringar som jag själv.

Pojken som satte färg på världen

Pojken som satte färg på världen

Har du tittat på gamla foton någon gång, eller någon riktigt gammal film? Då har du kanske tänkt på att det förr i världen inte fanns några färger?

Hemma hos Patrik var allt svart, vitt och grått, och möjligtvis lite brunt. Så var det hos hans vänner också. Men ingen tyckte det var särskilt tråkigt, för alla var vana vid att det var så. Läs mer »

Författaren släpper boken Greta rödbeta och mormor går på skattjakt. Bild EvaMärta Granqvist
Jag är idag i huvudsak konstnär men har också en lång karriär inom psykologi och hälsa. Som verksam terapeut, behandlare, hälsocoach och homeopat ser jag alltid hela människan i strävan efter god hälsa när jag hjälper både barn och vuxna.
 
I min första serie barnböcker faller det sig därför helt naturligt att det gömmer sig flera små tips på hur man som barn, likväl som vuxen, med öppet sinne tolkar och bemöter sina egna känslor, nya och annorlunda människor samt hur man kan hitta sitt mod i de mest hopplösa situationer. Den enda superkrafter man behöver är en gnutta fantasi och det besitter vi alla.
 
Inspiration till sina berättelser får jag ifrån alla de dråpliga händelser som gång på gång uppstått kring mig eller någon av hennes fem barn. Eller som nu, mina lika många vildbasare till barnbarn. Allt kokas ner i bokens två färgglada huvudkaraktärer Greta och mormor. Frågan är om det är Greta eller mormor som är knasigast. Alldagliga händelser blir till spännande äventyr när de bådas livliga fantasi får fritt utlopp så det är bara att spänna fast sig och åka med.

Greta Rödbeta och mormor går på skattjakt

Greta Rödbeta och mormor går på skattjakt

Greta har bara ett mål i livet: att bli stor och vuxen så snabbt som möjligt. För vuxna får ju göra precis som de vill, eller hur? Mormor däremot, med sina glittrande turkosa tånaglar och sprudlande barnasinne, vet att livet handlar om att ha kul, oavsett ålder.

När det är dags för byns stora marknad är spänningen på topp. Läs mer »

Marie Axelsson släpper boken Regnbågens väktare och världens sju underverk

Att få resa runt i vår underbara värld är ett härligt äventyr. När mina barn var små reste vi i Sverige och utomlands. Vi tyckte om att se oss omkring, gick ofta guidade turer när det fanns möjlighet. Då upptäckte jag att även barnen tyckte det var intressant att lära sig nya saker.

Idén kom om att skriva en barnbok där man kan kombinera läsa och lära. Någonstans på vägen kom Världens sju underverk och mästerverk till mig.

Boken skrevs för många år sedan och har legat i byrålådan och väntat. Våren 2024 tog jag mod till mig och tänkte: nu är det dags! Nu har jag tid, energi och lust att kicka igång.

Inte visste jag då att mitt drömhus vid sjön väntade. Efter fyra månader drog vi igång en flytt med försäljning av vårt hus där vi bott i 30 år till ett nytt ljuvligt hus vid sjön Åsunden utanför Vegby. Kan inte rekommendera att flytta samtidigt som du ska bokdebutera men nu är det gjort. Bok och flytt är klar.

Nu ska jag njuta av att vara författare och se vart det leder mig.

Regnbågens väktare och världens sju underverk

Regnbågens väktare och världens sju underverk

Vad händer om regnbågen helt plötsligt slutar skina? Och finns det egentligen en skattkista där regnbågen slutar?

Iris är regnbågens väktare och med hjälp av sina sju tuffa chicas är det hennes ansvar att regnbågen inte mister sin glans. Via farliga äventyr till sju av världens underverk samlar de skatter till skattkistan. Läs mer »

Niclas med RC-Boomen i Sverige i sitt kontor.

Vad gör man om ens största intressen är radiostyrda bilar och nostalgi? I mitt fall blev svaret: skriver boken RC-boomen i Sverige. Som barn av det glada 80-talet har jag spenderat en stor del av mitt vuxna liv med att leva i det förgångna. Inte på ett sorgligt vis, utan snarare som en form av rekreation. I mina bästa ögonblick, ofta i bastun, är jag nästan där. Mentalt alltså. Då har jag ishockeyfrisyr, kör radiostyrd bil och vill bara gå ut och ha kul.

I ärlighetens namn är det nog bara frisyren som har ändrats med åren. Och som tur är har jag hittat ett stimulerande arbete, som frilansskribent, där jag faktiskt går ut och har kul om dagarna. Inte minst då jag gör intervjuer och får ta del av andra människors funderingar, passioner och livsöden. Dessa samtal berikar mitt liv.

Naturen är en annan källa till välmående. Därför har jag min hemvist på landet, en bit utanför Linköping. Där bor jag tillsammans med min sambo, vår dotter och en katt – och alldeles för många radiostyrda bilar. I alla fall enligt andras bedömning.

RC-Boomen i Sverige

RC-Boomen i Sverige

Hur kunde radiostyrda bilar utvecklas till en hobby som mer eller mindre formade en hel generation? Allt om Hobbys mångårige skribent, Niclas Sjöqvist, har fördjupat sig i hur det gick till när en mäktig RC-våg en gång sköljde över Sverige. Läs mer »
Christian Ottosson debuterar med diktsamlingen ”Vi föds mer än vi dör”

Jag är uppvuxen i Småland, närmare bestämt i Vrigstad och i Huskvarna. Numera bor jag i Huddinge där jag bland annat har jobbat som politiker under många år. I skrivande stund har jag precis fått förtroendet att leda juryn för Karin Boyes litterära pris.

Poesin har länge haft en plats i mitt liv. Och så har det nu blivit dags för debut – med en diktsamling om nära relationer. För att hantera mina böcker bildade jag nyligen mitt eget förlag, Polysem Förlag. Utöver skrivandet ägnar jag åt familj, trädgård, lärarjobb och andra relationer. I pipelinen finns manus till flera andra diktsamlingar.

I princip behöver varje ord vara på rätt plats i den dikt som jag publicerar, men på vägen dit kan det justeras många gånger. Jag skriver gärna med ett mångtydigt språk, som samtidigt behöver vara sant för mig utifrån det som jag skildrar.

Vi föds mer än vi dör : Dikter, relationer & Kärlekens eld

Vi föds mer än vi dör : Dikter, relationer & Kärlekens eld

En berättelse om att hitta fram i nära relationer. Om att se sin egen födelse. Och om att just när vi når stillheten, återvända till frågorna. Vilka är våra livs stora rörelser? Var föds lågan i våra relationer? Föds vi mer än vi dör?

Sagt om boken: Dikterna har tagit sig in i mitt inre och bjuder in till massor av tolkningar. Läs mer »