Conny Palmkvist

Jag började skriva när min far dog. Jag var fjorton år gammal. På mitt rum i den lilla byn Jonstorp satt jag i ett mörkt rum med en elektrisk skrivmaskin. Dikten hette: När jag var fjorton år dog min unga far. 

Den var knappast fantastisk. Poängen var istället att jag förstod att jag kunde.

Och det som sedan följde innan jag som trettioåring blev antagen med en självbiografisk roman var kanske mest en akt av vilja. Vägran att nöja sig. 

Sedan jag började arbeta som författare 2005 har jag skrivit fjorton böcker och tilldelats både stora och små priser och stipendier. Bland dem finns Helsingborgs Dagblads kulturpris, Umeå novellpris, Lengertz litteraturpris och Gisela och Oscar Trapps minnespris

Mina böcker är utgivna på flera olika förlag, varav Bokförlaget Forum, Brombergs bokförlag, Bazar och Bonnier Carlsen är de mest kända. 

"Jag hör rytmen i Palmkvist böcker", sa en journalist en gång. "Som om varje ord är vägt på en våg."

En bra sammanfattning, som jag håller med om. Även om det känns väl förenklat. 

Själv tror jag att min person syns som en skugga i allt jag skriver. Det handlar om människor, om hjärtats sönderfall och förlusten av tillvarons trygghet. 

Övrigt

När jag inte skriver eget arbetar jag som redaktör och litteraturkritiker, och driver kontinuerligt skrivarkurser runt om i Skåne sedan tio år tillbaka i tiden. 

Utöver det har jag gjort en dokumentärfilm (dansk tv har visat den 12 gånger). Får jag en stund över fotograferar jag gärna, eller ger mig ut och intervjuar folk till projektet Alla har en story.

Dessutom är han skribent på Boktugg.se

Officiell författarhemsida: connypalmkvist.se