Ehrlin Publishing säger upp tre anställda: ”Vi står i ett vägskäl”

Carl-Johan Forssén Ehrlin. Foto: Jonas Nygren

Egenutgivaren Carl-Johan Forssén Ehrlin expanderade förlaget Ehrlin Publishing med utgivning av flera författare för ett par år sedan. Men nu tvingas han dra i nödbromsen och säga upp tre anställda. Han hoppas hitta ett hållbart arbetssätt framåt.

”Corona slår hårt mot samhället och även vårt bokförlag påverkas av effekterna som blir. Linda och jag har tyvärr varit tvungna att ta det svåra och tråkiga beslutet att säga upp våra tre anställda i Ehrlin Publishing, Anette, Kevin och Fredrik. Det gör ont att svika och behöva låta vännerna gå”, skriver Carl-Johan Forssén Ehrlin på Facebook.

Han berättar att han kände både Kevin och Fredrik innan han anställde dem.

”Jag hade dem i mina tankar länge för deras höga kompetens och trevliga personlighet innan vi äntligen blev ett team och kunde jobba tillsammans. Anette anställde jag utan att ha träffat henne och det har jag inte ångrat en dag. Hon är toppen och ovärderlig på många sätt. Tre ytterst kompetenta medarbetare som nu i sommar blir tillgängliga för nytt arbete och vi rekommenderar dem från hela våra hjärtan till den som behöver dessa proffs”, skriver han.

Kommer ni att fortsätta att ge ut andra författare på förlaget eller går ni tillbaka till att fokusera på dina böcker?
– Vi står i ett vägskäl där vi inte spikat vägen fram ännu. Vi hoppas hitta ett hållbart arbetssätt då min fru och jag kommer gå tillbaka till att jobba i förlaget, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin till Boktugg. 

Var det svårare att gå från egenutgivning till förlag med externa författare än ni väntat er?
– Mitt fokus som författare har skiftat till att driva ett bokförlag istället för att skriva, vilket är lite synd, men inget jag vill ha ogjort. Vi har gett ut fantastiska böcker som har stor potential att hjälpa människor i olika områden. Överlag känns det rätt svårt att få bra snurr på bokförsäljning numera även om personalen gjort ett toppenjobb, branschen har verkligen förändrats sen vi började med min första titel redan 2005. 

Ehrlin Publishing redovisade en rekordomsättning första verksamhetsåret, 2016, hela 38 Mkr. Det var tack vare framgångarna för Ehrlins egna böcker, inte minst Kaninen som så gärna ville somna. Året därpå sjönk omsättningen till 12 Mkr och 2018 var det nere på 6,6 Mkr.

Hur gick det 2019 och hur har det här året börjat?
– Att investera i fler författare och titlar har kostat och nedgången i försäljningen kommer opassande. 

Ni har hittills inte släppt någon bok under 2020, var det planerat eller en effekt av coronakrisen?
– Vi har många spännande titlar på gång som vi jobbat fram med författarna under vintern och våren men kommer att avvakta med utgivningen till vi har en tydligare väg framåt. 

Har du själv något nytt på gång som författare?
– Ja, jag har en hel del innovativa produkter på gång. Avslutade nyligen en runda med testpiloter för kommande ljudboken som ska hjälpa vuxna att somna. Feedbacken var mycket positiv. Håller tummarna att den kan komma ut och hjälpa alla sömnlösa vuxna, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin. 

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,