fbpx

Nya försäljningssuccér men minskad omsättning för Ehrlin Publishing

Carl-Johan Forssén Ehrlin. Foto: Jonas Nygren

Ehrlin Publishing hade ett exceptionellt första år (17 mån) då de omsatte 38 Mkr. Förra året sjönk omsättningen till 12 Mkr men under 2018 släpps flera titlar och nyligen toppade förlagsgrundaren Carl-Johan Forssén Ehrlin de japanska topplistorna med Modiga Morris.

— Det är kul att skriva en bok som faktiskt hjälper människor. Att Modiga Morris nu toppar Amazons best seller-lista i Japan känns fantastiskt. Den tar ett annat grepp än tidigare böcker så det känns kul att efterfrågan är så stor och att jag får fortsätta vara Big in Japan, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin som med sin första bok Kaninen som så gärna ville somna var den mest sålda författaren i Japan under ett halvårs tid.

Boktugg har tidigare berättat om författaren Carl-Johan Forssén Ehrlin och succén med boken Kaninen som så gärna ville somna 2011 som egenutgivare. Det gjorde honom till en välkänd barnboksförfattare världen över. Boken har sålts i fler än 2,6 miljoner exemplar och succéboken blev till en succéserie av böcker som hjälper barn att somna.

Modiga Morris tar en ny vinkel och tacklar vardagsproblem. Den ger i sagoform tips och råd om hur föräldrar kan prata med sina barn och vägleda dem till ett mer positivt känsloläge i svåra situationer.

ANNONS

— Jag vill med Modiga Morris – en vecka upp och ner väcka en tanke om vad man kan uppnå genom att skifta sitt tänkande och presentera handfasta tekniker som kan användas i liknande situationer för barn. Inspirationen till boken är hämtad från olika coachningtekniker, psykologi och mina egna erfarenheter av att jobba med människor och utbildning i över tjugo år. Jag är också tvåbarnspappa och försöker ständigt bli bättre på att hjälpa mina egna barn, säger Carl-Johan.

Efter framgångarna som egenutgivare bestämde han sig för att starta ett förlag och ta in även andra författare. Det första verksamhetsåret (2015-2016, som omfattade 17 månader) blev exceptionellt med en omsättning på hela 38 Mkr och en vinst på 22,6 Mkr. Förra året, 2017, sjönk omsättningen till 12 Mkr men fortfarande med bra vinstmarginal med resultatet 4,6 Mkr.

– Mina böcker är de som fortfarande drar in huvuddelen av intäkterna. Den sövande sömnserien med kaninen, elefanten och traktorn fortsätter att sälja bra både i Sverige och internationellt. Nu har ju även Modiga Morris anlänt och våra externa författare som vi börjat med, som kommer att fortsätta hjälpa barn och vuxna att må bra och sova gott, säger Carl-Johan Forssén Ehrlin.

Det är ofta ett stort steg att gå från att ge ut sig själv till att ge ut andra författare, hur har det gått tycker du?
– Vi är i en spännande fas där vi kommer att utveckla bokförlaget från att gå till ett hemmabygge av mig, till att riktiga proffs tar över ledarskapet och får bokförlaget att prestera på topp, för att ge våra nya författare bästa chansen att nå ut med sina fina böcker. Vi är i dagsläget ett tiotal författare antingen i förlaget eller på väg in, vi väljer med omsorg.

Under 2018 släpps flera intressanta titlar från Ehrlin Publishing, som han tror kan hjälpa människor på olika sätt. Modiga Morris (Carl-Johan), Skapa din framtid (Carl-Johan), En känsla av mig (Anna Bjärkvik), Perimenopower (Katarina Wilk) och 21 valda sanningar (Micke Sandlin).

Hur ser er utgivningsprofil ut, har den förändrats något sedan starten?
– Vår utgivningsprofil är densamma, ”Böcker som gör skillnad”. De ska bidra med någon insikt eller hjälpmedel för att hjälpa.

Ehrlin Publishing kommer att satsa stort på att nå ut även på den engelsktalande marknaden.

– Vår blivande förlagschef är ursprungligen från England och kommer att leda det arbetet galant, säger Carl-Johan.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny