ANNONS

Storytel Awards delades ut på distans – se de överraskade vinnarna här

Emelie Schepp får Storytel Awards 2020 för sin bok Broder Jakob, inläst av Gunilla Leining. Foto: Nils Lindström/Storytel

På onsdagen tillkännagavs vinnarna av Storytel Awards 2020. Författarna och inläsarna överraskades i sina hem med blommor och statyetter.

”När vinnarna inte kan komma till galan så får galan – och publiken – komma till vinnarna”, skriver Storytel i ett pressmeddelande. På årets digitala upplaga av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset överraskades årets vinnande författare och inläsare med blommor och statyetter vid en ceremoni på distans.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Priset hyllar 2019 års bästa ljudbokupplevelser i de fem kategorierna roman, spänning, fakta, barn och ungdom, och vinnarna har både röstats fram av allmänheten och av jurygrupper. Över 30 000 ljudbokslyssnare hade röstat på sina favoritböcker inför galan, som egentligen skulle ha ägt rum på Berns den 2 april men ställdes in på grund av coronapandemin. 

– Det har varit röstningsrekord i år igen och fantastiskt många ljudbokslyssnare har engagerat sig och röstat på sina favoriter. Därför känns det extra kul att digitalt kunna dela vinnarnas glädjereaktioner med så många som möjligt, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i pressmeddelandet.

Storytel Awards flyttade i år hem till vinnarna som ovetande öppnade ytterdörren och klev rakt ut på en scen för att tilldelas det prestigefyllda priset framför kamerorna.

Här är vinnarna av Storytel Awards 2020

Kategori Roman

Vi for upp med mor, av Karin Smirnoff, med Lo Kauppi

ANNONS

Juryns motivering lyder: ”Text och inläsning fogas samman likt ett följsamt dansande par som smidigt förstärker varandras steg. Det korthuggna språket tar oss rakt in till smärtpunkten, och karaktärernas klara röster håller oss i sitt grepp från första till sista raden. Inläsaren höjer en redan fantastisk roman, med små medel och återhållen dramatik levandegör Lo Kauppi denna obevekligt drabbande bok.”

Författaren Karin Smirnoff. Foto: Rodrigo Soto/Storytel
Inläsaren Lo Kauppi. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Spänning

Broder Jakob, av Emelie Schepp, med Gunilla Leining

Broder Jakob

Broder Jakob

Juryns motivering lyder: ”En välskriven och effektivt berättad historia med oförutsägbara vändningar och gastkramande spänning. Den skickliga inläsaren leder oss genom boken utan att ställa sig i vägen för berättelsen. Stor risk för sträcklyssning!”

Inläsaren Gunilla Leining. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Fakta

Allt jag fått lära mig, av Tara Westover, med Katharina Cohen

Juryns motivering lyder: ”Verkligheten överträffar dikten i den här historien som med unik detaljrikedom ger oss inblick i en sluten värld. Inläsarens sköra precision bidrar med ytterligare nerv till berättelsen om en människas klassresa och oförmåga att slita sig från sina rötter.”

Inläsaren Katharina Cohen. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Ungdom

Slutet, av Mats Strandberg, med Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann

ANNONS
Slutet

Slutet

Juryns motivering lyder: ”Engagerande, djupt filosofisk berättelse som trovärdigt ställer lyssnaren inför den stora existentiella frågan; vem är man när katastrofen är ett faktum? Inläsarna förmedlar känsligt, innerligt och med intensiv närvaro utsattheten i de unga huvudpersonernas situation och gör ljudboken till en upplevelse i sin egen rätt.”

Mats Strandberg. Foto: Rodrigo Soto/Storytel
Inläsaren Hedda Stiernstedt. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Barn

Lilla spöket Laban, av Inger & Lasse Sandberg, med Inger Sandberg

Juryns motivering lyder: ”Ibland är det enkla det bästa. En ikonisk barnboksfigur ger det lilla barnet en spännande och trygg saga att lita på. Med stor värme lyfter inläsaren fram det poetiska och fantasieggande bildspråket och förstärker därmed berättelsens olika lager.”

Priset tas emot av Dan Lundqvist, Lotta Vikander och Tina Sandberg. Foto: Nils Lindström/Storytel

Hederspriset

Rickard Källqwist, grundare och vd för produktionsbolaget Earselect

Juryns motivering lyder: ”Med stor hängivenhet och gedigen kunskap tänjer han ständigt på gränserna med hjälp av ny teknik, bland annat genom utvecklingen av den innovativa plattformen Astrid, som effektiviserar ljudboksinspelningen och är till stor nytta för inläsare, ljudtekniker och beställande förlag. Rickard har alltid varit mån om att hitta och ta sig an nya talanger att arbeta med vilket har lett till att han byggt upp ett stort nätverk av inläsare. Med sin höga nivå av service och fina bemötande är Rickard och Earselect en mycket uppskattad samarbetspartner i branschen.”

Hederspristagaren Rickard Källqwist. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Om Stora ljudbokspriset – Storytel awards

Storytel Awards – Stora Ljudbokspriset, arrangeras av Storytel, Norra Europas största ljudbokstjänst, och delas ut i fem kategorier där “Fakta” är ny för i år. Vinnarna utses i en process bestående av tre steg: 1. Förlagen skickar in titlar, 2. Öppen omröstning sker på Storytel Awards hemsida, 3. Expertjuryn utser en vinnare bland de fem titlar i respektive kategori som fått flest röster. 

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Författaren och journalisten Carina Bergfeldt får egen talkshow i SVT

Journalisten och författaren Carina Bergfeldt blir programeldare för en egen talkshow i SVT. Programmet ska sändas på fredagar klockan 21 med start i januari 2021.

”Jag är så vansinnigt glad. Och en smula skräckslagen. Att ansvara för fredagskvällar klockan 21, det blir ju inte tyngre än så. Det bästa jag vet är när människor öppnar upp och vågar visa vilka de är. Det är den sortens berättelser som jag nosat efter under hela min karriär. Min talkshow blir en 2.0-version av det”, säger hon i en kommentar.

Carina Bergfeldt har skrivit flera böcker, bland annat kriminalromanerna Fadersmord och Fotografiet samt reportageboken Sju dagar kvar att leva : en berättelse om brott och dödsstraff som senare blivit ljudboksserie och följts av ytterligare en ”säsong”: Bergfeldts Amerika.

Läs hela artikeln »