Emelie Schepp får Storytel Awards 2020 för sin bok Broder Jakob, inläst av Gunilla Leining. Foto: Nils Lindström/Storytel

Storytel Awards delades ut på distans – se de överraskade vinnarna här

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På onsdagen tillkännagavs vinnarna av Storytel Awards 2020. Författarna och inläsarna överraskades i sina hem med blommor och statyetter.

”När vinnarna inte kan komma till galan så får galan – och publiken – komma till vinnarna”, skriver Storytel i ett pressmeddelande. På årets digitala upplaga av Storytel Awards – Stora ljudbokspriset överraskades årets vinnande författare och inläsare med blommor och statyetter vid en ceremoni på distans.


ANNONS


Priset hyllar 2019 års bästa ljudbokupplevelser i de fem kategorierna roman, spänning, fakta, barn och ungdom, och vinnarna har både röstats fram av allmänheten och av jurygrupper. Över 30 000 ljudbokslyssnare hade röstat på sina favoritböcker inför galan, som egentligen skulle ha ägt rum på Berns den 2 april men ställdes in på grund av coronapandemin. 

– Det har varit röstningsrekord i år igen och fantastiskt många ljudbokslyssnare har engagerat sig och röstat på sina favoriter. Därför känns det extra kul att digitalt kunna dela vinnarnas glädjereaktioner med så många som möjligt, säger Åse Ericson, Sverigechef på Storytel, i pressmeddelandet.

Storytel Awards flyttade i år hem till vinnarna som ovetande öppnade ytterdörren och klev rakt ut på en scen för att tilldelas det prestigefyllda priset framför kamerorna.

Här är vinnarna av Storytel Awards 2020

Kategori Roman

Vi for upp med mor, av Karin Smirnoff, med Lo Kauppi

ANNONS

Juryns motivering lyder: ”Text och inläsning fogas samman likt ett följsamt dansande par som smidigt förstärker varandras steg. Det korthuggna språket tar oss rakt in till smärtpunkten, och karaktärernas klara röster håller oss i sitt grepp från första till sista raden. Inläsaren höjer en redan fantastisk roman, med små medel och återhållen dramatik levandegör Lo Kauppi denna obevekligt drabbande bok.”

Författaren Karin Smirnoff. Foto: Rodrigo Soto/Storytel
Inläsaren Lo Kauppi. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Spänning

Broder Jakob, av Emelie Schepp, med Gunilla Leining

Broder Jakob

Broder Jakob

Juryns motivering lyder: ”En välskriven och effektivt berättad historia med oförutsägbara vändningar och gastkramande spänning. Den skickliga inläsaren leder oss genom boken utan att ställa sig i vägen för berättelsen. Stor risk för sträcklyssning!”

Inläsaren Gunilla Leining. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Fakta

Allt jag fått lära mig, av Tara Westover, med Katharina Cohen

Juryns motivering lyder: ”Verkligheten överträffar dikten i den här historien som med unik detaljrikedom ger oss inblick i en sluten värld. Inläsarens sköra precision bidrar med ytterligare nerv till berättelsen om en människas klassresa och oförmåga att slita sig från sina rötter.”

Inläsaren Katharina Cohen. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Ungdom

Slutet, av Mats Strandberg, med Hedda Stiernstedt och Christopher Lehmann

Slutet

Slutet

Juryns motivering lyder: ”Engagerande, djupt filosofisk berättelse som trovärdigt ställer lyssnaren inför den stora existentiella frågan; vem är man när katastrofen är ett faktum? Inläsarna förmedlar känsligt, innerligt och med intensiv närvaro utsattheten i de unga huvudpersonernas situation och gör ljudboken till en upplevelse i sin egen rätt.”


ANNONS


Mats Strandberg. Foto: Rodrigo Soto/Storytel
Inläsaren Hedda Stiernstedt. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Kategori Barn

Lilla spöket Laban, av Inger & Lasse Sandberg, med Inger Sandberg

Juryns motivering lyder: ”Ibland är det enkla det bästa. En ikonisk barnboksfigur ger det lilla barnet en spännande och trygg saga att lita på. Med stor värme lyfter inläsaren fram det poetiska och fantasieggande bildspråket och förstärker därmed berättelsens olika lager.”

Priset tas emot av Dan Lundqvist, Lotta Vikander och Tina Sandberg. Foto: Nils Lindström/Storytel

Hederspriset

Rickard Källqwist, grundare och vd för produktionsbolaget Earselect

Juryns motivering lyder: ”Med stor hängivenhet och gedigen kunskap tänjer han ständigt på gränserna med hjälp av ny teknik, bland annat genom utvecklingen av den innovativa plattformen Astrid, som effektiviserar ljudboksinspelningen och är till stor nytta för inläsare, ljudtekniker och beställande förlag. Rickard har alltid varit mån om att hitta och ta sig an nya talanger att arbeta med vilket har lett till att han byggt upp ett stort nätverk av inläsare. Med sin höga nivå av service och fina bemötande är Rickard och Earselect en mycket uppskattad samarbetspartner i branschen.”

Hederspristagaren Rickard Källqwist. Foto: Rodrigo Soto/Storytel

Om Stora ljudbokspriset – Storytel awards

Storytel Awards – Stora Ljudbokspriset, arrangeras av Storytel, Norra Europas största ljudbokstjänst, och delas ut i fem kategorier där “Fakta” är ny för i år. Vinnarna utses i en process bestående av tre steg: 1. Förlagen skickar in titlar, 2. Öppen omröstning sker på Storytel Awards hemsida, 3. Expertjuryn utser en vinnare bland de fem titlar i respektive kategori som fått flest röster. 

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.