ANNONS

Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg

Dorotea Bromberg: ”Det var en chock för mig att höra Förlagspodden”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På måndagen gick Förlagspodden ut med nyheten att Brombergs förlag lägger ner – uppgifter som de nu har plockat bort. Enligt Dorotea Bromberg har förlaget drabbats hårt av corona, men inga planer finns på nedläggning.

I Förlagspoddens senaste avsnitt som publicerades igår 18 maj 2020 meddelade Kristoffer Lind och Lasse Winkler att Brombergs förlag lägger ner. Till Svensk Bokhandel sa Dorotea Bromberg kort därefter att det är falskt och att hon inte vet var uppgifterna kommer ifrån.

– Det var en chock för mig att höra på Förlagspodden. Ingen har tagit kontakt med mig inför detta inslag. Minst sagt märkligt, säger Dorotea till Boktugg.

ANNONS: (Ser du ingen annons? Stäng av Ad Blocker, tack.)

Stämmer ingenting av det Förlagspodden rapporterade om Brombergs?
– Nej, det finns inga planer på nedläggning av Brombergs. Vi har drabbats av corona i likhet med andra förlag. Dålig försäljning under våren gör att vi minskar vår utgivning till hösten. Vi vill avvakta med nyutgivningar och se hur marknaden utvecklar sig, säger Dorotea.

Har du varit i kontakt med Förlagspodden?
– Nej, ingen har kontaktat mig innan Förlagspodden lagts ut. Så fort jag hört inslaget tog jag kontakt med Lasse Winkler via sms. Han hörde av sig några timmar senare och beklagade. Han sa att han fått sin information från tillförlitliga källor. Han tyckte inte att han behövde tala med mig.

Hur har Brombergs påverkats av coronakrisen?
– Vi har drabbats hårt av corona, eftersom en stor del av vår försäljning sker via den fysiska handeln och vår digitala försäljning inte är tillräckligt stor. Det har tvingat oss att spara på kostnader. Vi har därför bland annat beslutat att flytta fram en del av höstens nyutgivning.

Sommaren 2019 sålde Dorotea Bromberg halva förlaget till hotellägaren och goda vännen Bicky Chakraborty, och Maria Olofsson (tidigare ansvarig för ekonomi och affärsutveckling på förlaget) tog över som vd.

– Det har medfört att vi har en stark delägare som är beredd att stå vid min sida när det är tuffa tider. Vi har satt ihop planer för ett intressant samarbete med hans hotellkedja Elite för bland annat events och marknadsaktiviteter runt om i landet. Bicky Chakraborty står vid min sida även nu, i coronatider, säger Dorotea och fortsätter:

– Maria Olofssons roll har varit och alltjämt är ovärderlig för oss. Smidig, smart och snabb har Maria varit av stor betydelse för vår ekonomiska styrning, både när det gäller rapportering och uppföljning. Hennes betydelse har avgörande för att kunna genomföra större förändringar i vår verksamhet.

Förlagspodden skriver på sin Facebooksida att de har tagit beslutet att plocka bort gårdagens inslag om Brombergs förlag. 

”I nästa avsnitt kommer vi att återkomma till frågan, berätta vad som hänt/händer och redovisa vårt arbete med inslaget. Men så länge som Dorotea Bromberg går ut och säger att förlaget inte ska läggas ner, att det aldrig har diskuterats (sagt i SvB) så spelar det ingen roll vad vi säger i inslaget. Så vi lyfter ut det och kommenterar det i nästa avsnitt om en vecka”, skriver Förlagspodden.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »