Dorotea Bromberg, förlagschef på Brombergs förlag. Foto: Casia Bromberg

Dorotea Bromberg: ”Det var en chock för mig att höra Förlagspodden”

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

På måndagen gick Förlagspodden ut med nyheten att Brombergs förlag lägger ner – uppgifter som de nu har plockat bort. Enligt Dorotea Bromberg har förlaget drabbats hårt av corona, men inga planer finns på nedläggning.

I Förlagspoddens senaste avsnitt som publicerades igår 18 maj 2020 meddelade Kristoffer Lind och Lasse Winkler att Brombergs förlag lägger ner. Till Svensk Bokhandel sa Dorotea Bromberg kort därefter att det är falskt och att hon inte vet var uppgifterna kommer ifrån.


ANNONS


– Det var en chock för mig att höra på Förlagspodden. Ingen har tagit kontakt med mig inför detta inslag. Minst sagt märkligt, säger Dorotea till Boktugg.

Stämmer ingenting av det Förlagspodden rapporterade om Brombergs?
– Nej, det finns inga planer på nedläggning av Brombergs. Vi har drabbats av corona i likhet med andra förlag. Dålig försäljning under våren gör att vi minskar vår utgivning till hösten. Vi vill avvakta med nyutgivningar och se hur marknaden utvecklar sig, säger Dorotea.

ANNONS

Har du varit i kontakt med Förlagspodden?
– Nej, ingen har kontaktat mig innan Förlagspodden lagts ut. Så fort jag hört inslaget tog jag kontakt med Lasse Winkler via sms. Han hörde av sig några timmar senare och beklagade. Han sa att han fått sin information från tillförlitliga källor. Han tyckte inte att han behövde tala med mig.

Hur har Brombergs påverkats av coronakrisen?
– Vi har drabbats hårt av corona, eftersom en stor del av vår försäljning sker via den fysiska handeln och vår digitala försäljning inte är tillräckligt stor. Det har tvingat oss att spara på kostnader. Vi har därför bland annat beslutat att flytta fram en del av höstens nyutgivning.

Sommaren 2019 sålde Dorotea Bromberg halva förlaget till hotellägaren och goda vännen Bicky Chakraborty, och Maria Olofsson (tidigare ansvarig för ekonomi och affärsutveckling på förlaget) tog över som vd.

– Det har medfört att vi har en stark delägare som är beredd att stå vid min sida när det är tuffa tider. Vi har satt ihop planer för ett intressant samarbete med hans hotellkedja Elite för bland annat events och marknadsaktiviteter runt om i landet. Bicky Chakraborty står vid min sida även nu, i coronatider, säger Dorotea och fortsätter:


ANNONS


– Maria Olofssons roll har varit och alltjämt är ovärderlig för oss. Smidig, smart och snabb har Maria varit av stor betydelse för vår ekonomiska styrning, både när det gäller rapportering och uppföljning. Hennes betydelse har avgörande för att kunna genomföra större förändringar i vår verksamhet.

Förlagspodden skriver på sin Facebooksida att de har tagit beslutet att plocka bort gårdagens inslag om Brombergs förlag. 

”I nästa avsnitt kommer vi att återkomma till frågan, berätta vad som hänt/händer och redovisa vårt arbete med inslaget. Men så länge som Dorotea Bromberg går ut och säger att förlaget inte ska läggas ner, att det aldrig har diskuterats (sagt i SvB) så spelar det ingen roll vad vi säger i inslaget. Så vi lyfter ut det och kommenterar det i nästa avsnitt om en vecka”, skriver Förlagspodden.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Ny poesi utforskar mäns våld mot kvinnor

Diktsamlingen Hennes uppgång och fall beskriver en kärleksrelation som inleds med intensiv förälskelse men sedan övergår i våld. Det är Marie Strömbergs debut som författare men flera av dikterna skrev hon redan för 20 år sedan.

– De är inspirerade från samtal jag hade med kvinnor när jag jobbade natt inom psykiatrin. Många hade blivit utsatta för övergrepp och jag började skriva dikter för att bearbeta det jag fick höra. Det kändes viktigt att skriva ner deras berättelser för att dokumentera dem, säger Marie Strömberg.

Några av dikterna handlar om henne själv, men även majoriteten av dem som inte gör det är skrivna i jag-form. Ett stilistiskt grepp för att komma närmare läsaren.

– Jag tycker att det blir starkare i jag-form, men ville också skriva genom betraktarens ögon, säger hon.

Att det blev just poesi beror på att hon tycker om att utforska språket och leka med ord.

– I en dikt måste man väga varje ord och om man byter ut ett ord kan texten få en helt annan betydelse. Jag gillar att man kan uttrycka så mycket med några få rader, säger hon.

Text: Evelina Hertz

(...) Läs hela artikeln »