Musse & Helium byter B Wahlströms mot Bonnier Carlsen

Camilla Brinck och Maxim Kalmér, skaparna av Musse & Helium. Foto: Pressbild/Bonnier Carlsen

Camilla Brincks populära barnböcker om Musse & Helium byter förlag till Bonnier Carlsen. Samarbetet avser utgivning av bok fem i den första serien, samt en ny, andra serie.

– Jag har länge med beundran följt Musse & Heliums framfart och imponerats av det avtryck som skaparna Camilla och Maxim på kort tid gjort såväl i bokbranschen som hos barnen. Jag tror verkligen vi bara sett början på framgångssagan. Att skaparna av en sådan supersuccé väljer att samarbeta med Bonnier Carlsen känns både hedrande och roligt. Detta blir en viktig del i vår ambition att flytta fram positionerna för såväl Bonnier Carlsen som för barnlitteraturen i stort, säger Mattias Fyrenius, förlagschef på Bonnier Carlsen, i ett pressmeddelande.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Serien om Musse & Helium, skapad av Camilla Brinck och Maxim Kalmér, har i drygt ett år legat på topplistan över mest sålda barn- och ungdomsböcker. Ursprungligen producerades serien direkt för ljud och nådde en stor publik i ljudformatet. Sedan 2018 ges den ut i tryckt format av B. Wahlströms. 

Hittills har fyra böcker kommit ut, men den femte och sista delen i den första serien kommer att ges ut av Bonnier Carlsen. Bonnier Carlsen tar därefter över och ger ut den andra serien om karaktärerna. I samarbetet med Bonnier Carlsen planeras även aktivitetsböcker såväl som andra typer av tie in-böcker.

– Det ska bli mycket spännande att utveckla våra karaktärers berättelser och äventyr tillsammans med Bonnier Carlsen. De har stor erfarenhet av att bygga världar som fascinerar och engagerar barn och vi är säkra på att Musse & Heliums magiska värld kommer att bli ännu mer magisk, säger Camilla Brinck i pressmeddelandet.

Den första boken i den nya serien är planerad till våren 2021. Utgivning av Musse & Helium del 5: Den sista kampen ska enligt plan släppas i november 2020.

– Camilla har redan visat att hon har en helt unik förmåga att skapa historier och karaktärer som verkligen lockar barn till läsning och lyssning. Att som förläggare få möjligheten att stötta Camilla i det arbetet vidare är verkligen en ynnest, säger Ulrika Caperius, ansvarig förläggare på Bonnier Carlsen.

Uppdaterat: Boktugg bad om lite ytterligare kommentarer från de inblandade och fick ett par citat till.

Hur mycket betyder ett sånt här författarskap för Bonnier Carlsen? Musse & Helium är en bevisad bästsäljare som nästan sålt mer än LasseMaja vissa månader i år (om man tittar på enskilda titlar och bortser från den jättekika backlisten hos Widmark)?
– Det är ett betydande författarskap vi tar över och en väldigt viktig satsning för oss de kommande åren. Även om Maxim och Camilla redan fått ett stort genomslag tror vi genuint att det finns väldigt mycket vi kan utveckla tillsammans inom många områden. Vi har under diskussionerna vi haft under våren båda känt att vi kommer kunna göra väldigt spännande saker framåt. Vi tror att vi tillsammans kan göra något ännu bättre och ännu större av något som redan är fint och stort, säger Mattias Fyrenius till Boktugg.

Varför byter man förlag från Storyside/B Wahlström som ju uppenbarligen ändå lyckats nå ut med boken? Vad är det som lockar med Bonnier Carlsen?
– Jag är otroligt glad och tacksam över den resan vi gjort ihop med B. Wahlströms bokförlag. Vi har haft ett fantastiskt samarbete och B. Wahlströms kommer alltid att ha en speciell plats i mitt hjärta. Jag är så stolt över det vi åstadkommit tillsammans, säger Camilla Brinck till Boktugg.

– I många år har Maxim och jag jobbat heltid med att bygga de två mössens världar och äventyr. Vi känner att det nu är dags för nästa fas och är övertygade om att detta kommer bli toppen och Bonnier Carlsens vision, plan och upplägg för Musse & Heliums framtid ligger nära vår egen vision.

Camilla säger vidare att hon och Maxim Kalmér, sedan start haft en väldigt stor vision; att sprida Musse & Helium till så många barn som möjligt.

– Något jag brinner mycket för och kommer lägga extra krut på är att skapa kvalitetstid mellan föräldrar och barn, lyfta och prata om dyslexi och att försöka locka fram läslusten så att fler barn ska vilja dyka ner i böckernas magiska värld, säger hon och tillägger:

– Vi kommer nu ihop med Bonnier Carlsen fortsätta att skapa så bra barn och familjeunderhållning som vi bara kan. Jag ser verkligen fram emot att få jobba ihop med Bonnier Carlsen och är så glad över detta samarbete.

Läs också: Musse och Helium gör kometkarriär mot oändligheten och vidare

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Böckerna om Musse & Helium

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.