Musse och Helium gör kometkarriär mot oändligheten och vidare

Camilla Brinck Foto: Camilla Brinck

Ett år efter lanseringen av ljudboksäventyret Musse och Helium på Storytel satsar B. Wahlströms stort på författaren Camilla Brinck och gör fyra böcker av ljudsuccén.

Med över 80 000 lyssningar på Storytel det senaste året har Camilla Brincks sju timmar långa ljudboksäventyr nått många små öron. Historien har blivit mycket populär och nu har B. Wahlströms plockat upp sagorna för att ge ut dem i tryckt format. Den första boken Musse & Helium: Mysteriet med hålet i väggen som släpptes i maj (tryckt i 4 000 exemplar) sålde slut på tre veckor och sagan har av förlaget jämförts med Narnia, Harry Potter och Alice i Underlandet fast för en lite yngre publik.

Camilla Brinck har själv skrivit manus till ljudböckerna, samtidigt som hon producerar både musik och ljudeffekter. Dessutom gör hon alla de drygt tjugo rösterna i inspelningarna själv. Inför boksläppet har hon plockat in bollplank i form av co-writern Maria Isacsson och illustratörer som ska göra de tryckta böckerna lika bra som ljudböckerna.

Hur fick ni kontakt med B. Wahlströms?
– Den förra förlagschefen på B. Wahlströms, Marta Hedener, var med redan på första mötet med Storytel utan att jag var beredd på det, berättar Camilla. Men hon blev lika hooked som Storytel och sa att när det var dags att göra bok av ljudboksäventyret var B. Wahlströms intresserade av att ge ut den. Det finns mängder med barnlitteratur men unika storys kommer bara var tionde till femtonde år, och hon tyckte att Musse & Helium var en sådan. När ljudboken slog så stort satte vi oss ner och hade ett möte tillsammans med förlaget och sedan slog de på stora trumman. Ändå var de inte beredda på att det skulle gå så bra som det gjort och det är jättekul. Jag har precis fått reda på att förlaget redan beställt tredje upplagan av den första boken, fantastiskt roligt!

Ett format transformerat till ett annat – hur gör man på bästa sätt om en bok med mycket ljudeffekter till en tryckt bok som inte ger ifrån sig ett pip?
– Det är speciellt, säger Camilla. Ljudböckerna om Musse och Helium är helt dialogdrivna och det går inte att göra en bok på det sättet, det blir som ett filmmanus. Så jag letade efter en co-writer att skriva boken med – det blir bättre när man kan bolla med någon. Till slut hittade jag Maria som har exakt samma känsla för boken som jag och vi har väldigt roligt när vi arbetar. I bokformen kan jag dyka djupare i områden som inte är med i ljudboken – som hur saker ser ut eller hur känslor känns. På så vis blir det helt nytt för läsarna som började att lyssna på ljudböckerna och tvärtom. När Storytel spelade in ljudboksäventyret var den det största projekt de gjort eftersom det är som en Disneyproduktion fast utan rörlig bild. Därför ville vi ha med så mycket sagolika och magiska bilder som möjligt i boken eftersom de på ett sätt ersätter ljudeffekterna. Jan Jäger har ritat alla karaktärerna och miljöbilderna, vi har också samarbetat med Hjo Folkhögskola där två elever och en lärare tecknat bilder på saker och ting.

Sätten en historia kan berättas på är idag så många fler än tidigare och tekniken öppnar hela tiden dörr efter dörr av nya möjligheter.

– Ja, i framtiden tror jag det kommer bli vanligare att gå från ljudbok till bok då fler storys skapas den vägen idag, svarar Camilla. Oavsett hur sagorna kommer till så är det viktigaste att vi skapar så bra storys som vi bara kan till både barn och vuxna där ute. För mig är det roligaste mötet med barnen och Musse & Helium får hela tiden en enormt positiv feedback. Jag har till och med barn som ringer hem till mig och pratar och berättar vad som händer för Musse & Helium ute på deras äventyr. Det är helt fantastiskt.

Flera av Camillas små fans är övertygade om att Musse och Helium på riktigt bor hemma hos henne. Och även om hon brukar få svara att de är ute och leker eller har gått och lagt sig så är det på sitt sätt sant:

– Jag andas det här dagligen och för mig finns de på riktigt, skrattar Camilla. Jag har hört andra författare och kreatörer säga att det är som att öppna en kran – man vet inte riktigt var historien kommer ifrån, bara att den kommer. Jag tror att Musse och Helium kommit till mig av anledningen att de ska lära barnen saker, ett lärande som ska vara kul, där kunskapen är inbakad i storyn så att barnen får den utan att märka det. Musse och Helium lever sitt eget liv, jag har bara fått äran att deras berättelser ska förmedlas genom mig.

Vad tror du själv det är som gör Musse och Helium så otroligt populära?
– Jag tror att Musse och Helium är som två kompisar för läsarna eller lyssnarna. De är så äkta och upplever livet precis som vi alla upplever det i vår vardag, förutom att de har sina äventyr nere i det magiska Djurriket. Dessutom är de inte bara karaktärer i en bok utan två kommunikatörer som når barnen på flera sätt: vi har byggt en Youtubekanal åt dem, de har en egen podcast som är gratis dit både barn och föräldrar kan skicka in frågor som Musse och Helium svarar på. På det hela taget jobbar vi mycket med dagens teknik kring Musse och Helium. Från dag ett har vi haft en visionboard med målen för Musses och Heliums karaktärer där vi ställt oss frågan om varför de finns. Svaret på det är just lärandet som går som en röd tråd genom allt som Musse och Helium gör. Ute på sitt äventyr lär de sig saker under resans gång. På Youtubekanalen kommer det vara bus blandat med kunskap och underhållning. I podcasten pratar de mycket om livet, vardagen och tipsar om bra saker. Men viktigast av allt: lärandet sker på ett roligt sätt utan pekpinnar.

Hade du kunnat drömma om framgången när det första ljudboksäventyret släpptes?
– Både och, säger Camilla. På ett sätt är det svårt att hinna ta in för när det rullar så jobbar man på. Emellanåt får jag nypa mig i armen och påminna mig om att vara här och nu och bara njuta av alltihop, för vi är bara i början av Musse & Heliums internationella varumärkesbyggande.

Resten av planeringen är storslagen men låter på Camilla som helt självklar och naturlig. Med den fantastiskt goda starten i ryggen, lägger nu teamet bakom Musse och Helium i nästa växel:

– Framtiden är jättekul, säger Camilla. Vi ska bygga upp Youtubekanalen ännu mer, Musse och Helium ska bli mus-stjärnor med egna låtar och vi tittar på att ta fram spel. Man kommer inom kort kunna träffa Musse och Helium live. Spännande, eller hur? Deras podcast är superpopulär och växer fort så den kommer vi fortsätta lägga krut på. Sedan ska vi så klart ut i resten av världen och släppa det här i så många länder vi bara kan. Främsta fokus nu är animerad film och vi har redan nu fått erbjudanden både från svenska och utländska filmbolag om att göra animerad film av ljudboken och boken Jakten På Guldosten.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt

Sarah Perfekt är frilansande fotograf sedan 2010 men är också verksam som skribent. Hon har sin bas på den skånska landsbygden.

sarah@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.

Ola Nilsson släpper novellsamling

Regelriket är ett porträtt av sonen och den förlorade modern, men också en samling berättelser om livets förutsättningar och bristningsgränser, om konst, trasig kärlek och mänskliga relationer i blixtbelysning.