Författaren David Lagercrantz. Foto: Anna-Lena Ahlström.

David Lagercrantz har skrivit på nytt femboksavtal med Norstedts

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

David Lagercrantz nya Rekke-serie kommer inte förrän hösten 2021. Men redan nu har han förlängt avtalet med Norstedts över ytterligare två böcker – totalt fem.

– Det var ett önskemål från Norstedts att förlänga avtalet och vi såg ingen anledning att inte göra det, säger Jessica Bab på Brave New World Agency som representerar David Lagercrantz.


ANNONS


De kommunicerar i vanlig ordning inga exakta summor kring avtalet men enligt Jessica är det sannolikt en av de större bokdealarna i svensk förlagshistoria. Det fanns redan tidigare ett avtal på tre böcker som nu ersätts av ett avtal på hela fem böcker. Detta trots att första boken i Rekke-serien ännu inte är färdigskriven.

– Norstedts vet vad de köper även om det fortfarande skrivs på manus. Serien är väldigt efterlängtad i utlandet och redan såld till 20 länder samtidigt som film- och tv-rättigheter diskuteras, säger Jessica Bab till Boktugg.

När det gäller den internationella försäljningen samarbetar hon med Norstedts förlagsagentur. Som jämförelse är Millennium-serien såld till drygt 40 länder.

– Ja, det finns ju lite potential kvar där. Sedan får vi se om Rekke når upp till lika många länder.

ANNONS

På Brave New World är Jessica Bab ensam heltidsanställd men hon har David Lagercrantz som delägare. De har fått in ytterligare två klienter: Lena Andersson och Mikael Persbrandt.

– Det går bra för agenturen. Lena kommer med en ny bok i höst, en uppföljning på Svea Son. Den ges ut på Polaris i Sverige och är redan såld till Finland och Norge, säger Jessica.

När det gäller Mikael Persbrandt så representerar de hans litterära projekt. Senast sömnserien på Storytel. Han har en ny lansering på gång inom kort.

– Ja, det är ett samarbete med Mondial som vi räknar med ska släppas under försommaren. Det är också ett ljudbaserat projekt, säger Jessica Bab.

Hur märker ni av coronakrisen?
– För vår del har vi faktiskt inte märkt någonting ännu. Än så länge har det snarare varit tvärtom. Förlagen vill verkligen köpa de titlar vi har att erbjuda just nu. Men vi är beredda på att det kan bli tuffare framöver såklart.

Och på agenturen, jagar ni fler klienter?
– Nej, det är inte så att vi jagar aktivt. Jag är sysselsatt och har nog att göra som det är. Men vår dörr är öppen och dyker det upp spännande författare eller manus är vi såklart intresserade, säger Jessica Bab.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.