David Lagercrantz har skrivit på nytt femboksavtal med Norstedts

Författaren David Lagercrantz. Foto: Anna-Lena Ahlström.

David Lagercrantz nya Rekke-serie kommer inte förrän hösten 2021. Men redan nu har han förlängt avtalet med Norstedts över ytterligare två böcker – totalt fem.

– Det var ett önskemål från Norstedts att förlänga avtalet och vi såg ingen anledning att inte göra det, säger Jessica Bab på Brave New World Agency som representerar David Lagercrantz.

De kommunicerar i vanlig ordning inga exakta summor kring avtalet men enligt Jessica är det sannolikt en av de större bokdealarna i svensk förlagshistoria. Det fanns redan tidigare ett avtal på tre böcker som nu ersätts av ett avtal på hela fem böcker. Detta trots att första boken i Rekke-serien ännu inte är färdigskriven.

– Norstedts vet vad de köper även om det fortfarande skrivs på manus. Serien är väldigt efterlängtad i utlandet och redan såld till 20 länder samtidigt som film- och tv-rättigheter diskuteras, säger Jessica Bab till Boktugg.

När det gäller den internationella försäljningen samarbetar hon med Norstedts förlagsagentur. Som jämförelse är Millennium-serien såld till drygt 40 länder.

– Ja, det finns ju lite potential kvar där. Sedan får vi se om Rekke når upp till lika många länder.

På Brave New World är Jessica Bab ensam heltidsanställd men hon har David Lagercrantz som delägare. De har fått in ytterligare två klienter: Lena Andersson och Mikael Persbrandt.

– Det går bra för agenturen. Lena kommer med en ny bok i höst, en uppföljning på Svea Son. Den ges ut på Polaris i Sverige och är redan såld till Finland och Norge, säger Jessica.

När det gäller Mikael Persbrandt så representerar de hans litterära projekt. Senast sömnserien på Storytel. Han har en ny lansering på gång inom kort.

– Ja, det är ett samarbete med Mondial som vi räknar med ska släppas under försommaren. Det är också ett ljudbaserat projekt, säger Jessica Bab.

Hur märker ni av coronakrisen?
– För vår del har vi faktiskt inte märkt någonting ännu. Än så länge har det snarare varit tvärtom. Förlagen vill verkligen köpa de titlar vi har att erbjuda just nu. Men vi är beredda på att det kan bli tuffare framöver såklart.

Och på agenturen, jagar ni fler klienter?
– Nej, det är inte så att vi jagar aktivt. Jag är sysselsatt och har nog att göra som det är. Men vår dörr är öppen och dyker det upp spännande författare eller manus är vi såklart intresserade, säger Jessica Bab.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL