Stjärnorna på slottet David Lagercrantz
I säsongens tredje avsnitt av "Stjärnorna på slottet" uppfyller David Lagercrantz tillsammans med Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Andersson sin gamla ungdomsdröm om att bli skådespelare. Pressbild: Janne Danielsson/SVT.

Skryt och skräck i ”Stjärnorna på slottet” när David Lagercrantz blir huvudperson

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Deckarsuccéer och sköna miljoner som rullar in på kontot, men också missbruk, självförakt och svåra depressioner. David Lagercrantz berättar i ”Stjärnorna på slottet” om sina höga toppar och lika djupa dalar.

Spänd som en fiolsträng anlände David Lagercrantz till Bäckaskog slott i Skåne för att medverka i ”Stjärnorna på slottet”. Men skämtaren Per Andersson och de andra deltagarna fick honom snart att slappna av och låta munlädret gå.


ANNONS


– Det här kom mitt under pandemin och jag hade varit mer isolerad än någonsin, så jag var liksom både skräckslagen och hudlös. Och så hamnade jag med underhållare som Per Andersson och Carola, det var liksom bara ”woooosh”, säger han.

Att det därtill serverades starka drycker hjälpte också till att lugna nerverna.

– Per drog sina spirituella skämt och jag försökte svara och inte känna mig som en förbannat tråkig intellektuell. Men det fanns ett sådant engagemang hos alla att höra och lyssna, vi berättade och alla var pålästa om varandra. Det är ett fint gäng.

Skryt och skådespelardrömmar

I det goda sällskapet har David Lagercrantz inga problem med att berätta om sina framgångar som författare, sina miljoninkomster och sin privilegierade bakgrund, men heller inte om sitt självförakt, sitt missbruk och sina depressioner, vilka alltid tycks lurpassa på honom. Som alltid blir det också prat om livet i pappa Olof Lagercrantz skugga. Men det blir också en kärleksförklaring till mamma Martina Lagercrantz, och inte minst till hustrun Anne Lagercrantz, som inte lämnar någon av de andra stjärnornas ögon torra.

ANNONS

– Jag hoppas att tittarna ska bli gripna på riktigt, och att man kan tänka bort det här lite artificiella som kommer med själva mediet, med kameror och mat som ska göras. För det finns ögonblick där som griper tag på riktigt, och helt makalösa berättelser.

David Lagercrantz passar också på att förverkliga sin gamla skådespelardröm – och ta på sig en ”fläckig” kavaj som nog kan väcka delade meningar. Nu i efterhand finns det saker som han ångrar, men han sticker inte under stol med att han hade kul.

– Av det jag har sett känner jag mig förfärligt skrytig och tråkig och eländig, men det blev bättre och jag tror att det blev ganska fina program.

”Stjärnorna på slottet” sänds på SVT 1 och SVT Play den 15 januari.

Text: Sara Haldert/TT, Viktor Andersson/TT

Fakta: David Lagercrantz

Född: 1962 i Solna.

Bor: På Östermalm i Stockholm.


ANNONS


Familj: Hustrun Anne Lagercrantz och tre barn.

Bakgrund: Började som journalist, bland annat som kriminalreporter, och sadlade sedan om till författare. 2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till tre nya böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i bokserien Millennium och blev därmed en världskändis. I höstas gav han ut boken Obscuritas, som är första delen i en helt egen deckarserie.

Övriga böcker i urval: ”Änglarna i Åmsele”, ”Ett svenskt geni”, ”Syndafall i Wilmslow” och ”Jag är Zlatan”.

Aktuell: I ”Stjärnorna på slottet” där han medverkar tillsammans med komikern och skådespelaren Per Andersson, ståuppkomikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig och artisten Carola Häggkvist. Samt som manusförfattare till filmen ”Jag är Zlatan” som har premiär i vår.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …