Skryt och skräck i ”Stjärnorna på slottet” när David Lagercrantz blir huvudperson

Stjärnorna på slottet David Lagercrantz
I säsongens tredje avsnitt av "Stjärnorna på slottet" uppfyller David Lagercrantz tillsammans med Marika Carlsson, Carola Häggkvist, Grynet Molvig och Per Andersson sin gamla ungdomsdröm om att bli skådespelare. Pressbild: Janne Danielsson/SVT.

Deckarsuccéer och sköna miljoner som rullar in på kontot, men också missbruk, självförakt och svåra depressioner. David Lagercrantz berättar i ”Stjärnorna på slottet” om sina höga toppar och lika djupa dalar.

Spänd som en fiolsträng anlände David Lagercrantz till Bäckaskog slott i Skåne för att medverka i ”Stjärnorna på slottet”. Men skämtaren Per Andersson och de andra deltagarna fick honom snart att slappna av och låta munlädret gå.

– Det här kom mitt under pandemin och jag hade varit mer isolerad än någonsin, så jag var liksom både skräckslagen och hudlös. Och så hamnade jag med underhållare som Per Andersson och Carola, det var liksom bara ”woooosh”, säger han.

Att det därtill serverades starka drycker hjälpte också till att lugna nerverna.

– Per drog sina spirituella skämt och jag försökte svara och inte känna mig som en förbannat tråkig intellektuell. Men det fanns ett sådant engagemang hos alla att höra och lyssna, vi berättade och alla var pålästa om varandra. Det är ett fint gäng.

Skryt och skådespelardrömmar

I det goda sällskapet har David Lagercrantz inga problem med att berätta om sina framgångar som författare, sina miljoninkomster och sin privilegierade bakgrund, men heller inte om sitt självförakt, sitt missbruk och sina depressioner, vilka alltid tycks lurpassa på honom. Som alltid blir det också prat om livet i pappa Olof Lagercrantz skugga. Men det blir också en kärleksförklaring till mamma Martina Lagercrantz, och inte minst till hustrun Anne Lagercrantz, som inte lämnar någon av de andra stjärnornas ögon torra.

– Jag hoppas att tittarna ska bli gripna på riktigt, och att man kan tänka bort det här lite artificiella som kommer med själva mediet, med kameror och mat som ska göras. För det finns ögonblick där som griper tag på riktigt, och helt makalösa berättelser.

David Lagercrantz passar också på att förverkliga sin gamla skådespelardröm – och ta på sig en ”fläckig” kavaj som nog kan väcka delade meningar. Nu i efterhand finns det saker som han ångrar, men han sticker inte under stol med att han hade kul.

– Av det jag har sett känner jag mig förfärligt skrytig och tråkig och eländig, men det blev bättre och jag tror att det blev ganska fina program.

”Stjärnorna på slottet” sänds på SVT 1 och SVT Play den 15 januari.

Text: Sara Haldert/TT, Viktor Andersson/TT

Fakta: David Lagercrantz

Född: 1962 i Solna.

Bor: På Östermalm i Stockholm.

Familj: Hustrun Anne Lagercrantz och tre barn.

Bakgrund: Började som journalist, bland annat som kriminalreporter, och sadlade sedan om till författare. 2015 axlade han Stieg Larssons mantel som författare till tre nya böcker om Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist i bokserien Millennium och blev därmed en världskändis. I höstas gav han ut boken Obscuritas, som är första delen i en helt egen deckarserie.

Övriga böcker i urval: ”Änglarna i Åmsele”, ”Ett svenskt geni”, ”Syndafall i Wilmslow” och ”Jag är Zlatan”.

Aktuell: I ”Stjärnorna på slottet” där han medverkar tillsammans med komikern och skådespelaren Per Andersson, ståuppkomikern Marika Carlsson, skådespelaren Grynet Molvig och artisten Carola Häggkvist. Samt som manusförfattare till filmen ”Jag är Zlatan” som har premiär i vår.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL