ANNONS

Svensk Bokhandel sålde färre annonser och tvingades därför anpassa kostymen.

Besparingsprogram på Svensk Bokhandel – minskar antalet journalister

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Branschtidningen Svensk Bokhandel tvingas till nedskärningar på grund av minskad annonsförsäljning under flera år. Motsvarande två heltidstjänster försvinner.

Det är tidningen Journalisten som rapporterar om nedskärningarna på anrika tidningen Svensk Bokhandel som de senaste åren tappat annonsförsäljning i sina kataloger. Redan förra året drog tidningen ner på utgivningstakten från 18 till 11 ordinarie utgåvor.

Carina Jönsson utsågs nyligen till ny chefredaktör efter PeKå Englund (som slutade tidigare i år). Nu står det klart att hennes tidigare tjänst som redaktionschef plockas bort och därmed försvinner en journalisttjänst. Hon blir dessutom enbart chefredaktör och slipper VD-rollen i bolaget.

Dessutom försvinner två halvtidstjänster, en reporter och en fotograf, när Svensk Bokhandel ställer om sin organisation.

Sammantaget ger det såklart en rejäl besparing för tidningen som så sent som 2017 hade nio anställda (varav några deltidstjänster). Under samma tid har dock antalet annonssidor i de tre årliga katalogerna nästan halverats och höjda priser har inte kunnat kompensera för intäktsfallet.

”I SvB:s omställning ingår bland annat att se över hur redaktionen förlägger sina resurser på fysisk tidning kontra digitalt, och en översyn av prenumerationsmodellen”, skriver Journalisten.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL