ANNONS

Italienska förlag har förlorat 134 miljoner euro – europeiskt kulturliv på knä efter coronakrisen

Bokbranschen har drabbats hårt av stängda bokaffärer. Nu tillåts bokförsäljning i Paris och Italien igen, men förlusterna är stora. Här bok- och antikvitetsförsäljning längs Seine i Paris. Arkivbild: Michel Euler/AP/TT.

Italienska förläggare har förlorat över 134 miljoner euro i intäkter på fyra månader och museer i Spanien väntar sig inkomstbortfall på upp till 70 procent. När Europa långsamt öppnar efter coronakrisen är det med ett sargat kulturliv.

Efter månader av nedstängda samhällen är restriktionerna på väg att mildras i flera länder. Men förlag, museer och teatrar över hela Europa har påverkats i grunden. Över 90 procent av de planerade bokreleaserna i Italien har till exempel ställts in, enligt förlagsorganisationen Associazione Italiana Editori. I Frankrike planerar 72 procent av förlagen nedskärningar, visar Syndicat National de l’Édition.

Europeiska förlag lider, konstaterar Daniel Sandström, litterär chef på Albert Bonniers Förlag.

– Sverige har kanske den mest fungerande bokmarknaden i hela världen nu. I andra länder ligger allt nere. Så eftersläpningen kommer att vara stor. Bland utländska manus står det ganska still, det är inte så många som vill sälja saker till oss för tillfället, säger han.

Förlorar 70 procent

Liksom i Sverige öppnar de flesta museer under juni och juli, med strikta regler för social distansering. Ansiktsmask är obligatoriskt på franska och spanska museer. Och på Madrids juvel Pradomuseet, som slår upp portarna den 6 juni, kontrolleras också besökarnas kroppstemperatur.

De museianställda är lyckliga över att återigen få välkomna besökare.

– Vi måste lösa den ekonomiska situationen men det viktigaste för oss nu är att behålla kontakten med samhället och fokusera på kulturen. Vi kommer att hitta lösningar, för vi är en symbol för Spanien och vårt gemensamma kulturarv. Vi måste vara en ledstjärna för folk nu, säger museets kommunikationschef Carlos Chaguaceda till TT.

ANNONS

Prados huvudsakliga inkomst är biljettintäkter, och förra året drog museet in 22 miljoner euro. I år uppskattar Carlos Chaguaceda att man kommer förlora upp till 70 procent av intäkterna. Mycket på grund av att internationella besökare står för 60 procent av biljetterna.

– I år kommer inkomsterna att vara väldigt låga, konstaterar han.

Påverkar turismen

Hittills har Pradomuseet inte fått någon ekonomisk hjälp från regeringen, vilket Carlos Chaguaceda har förståelse för, eftersom politikerna har fullt upp med den ekonomiska krisen.

– Vi har god kontakt och de vet att vi är viktiga, inte bara på grund av de kulturella aspekterna utan också som faktor i en turism med god kvalitet. Men vi får ta dag för dag och fortsätta hoppas, säger han.

Tillfälliga utställningar har fått planeras om på Prado – eftersom museet inte har kunnat låna in konst från Europa. Fler har nu hittat till museets digitala satsningar, liksom på Museo Nacional Thyssen i Madrid, som har förlängt en populär digital utställning om Rembrandt. Men den digitala omsvängningen hjälper inte mot ett förväntat inkomsttapp på runt 60 procent.

Kulturlivet är också tätt sammanlänkat med turismen i flera länder. När den antika ruinstaden Pompeji i Italien öppnade efter omfattande renoveringar var det till exempel fler turistguider än besökare på plats. Efter det längsta besöksstoppet sedan andra världskriget välkomnar nu också Akropolis och 200 andra arkeologiska platser i Grekland besökare.

– Men vi vet att den här sommaren kommer att bli väldigt annorlunda jämfört med tidigare somrar. Greklands ekonomi vilar tungt på turismen och eftersom flygen hit är begränsade är besöksantalet fortfarande lågt, säger Panagiotis Panagopoulos, presschef vid det grekiska kulturdepartementet.

Ska kompensera

Den 15 juni öppnar de flesta grekiska museer – vilket är viktigt för försörjningen för en hel kedja av människor, säger Panagiotis Panagopoulos. Han förväntar sig att turismen ska komma i gång igen, och hoppas att museibutikernas försäljning ska kunna kompensera för en del av det stora inkomstbortfallet.

Kulturdepartementet fortsätter också att finansiera museer och arkeologiska platser.

– Den här hälsokrisen har varit en prövning i vår vardag, men våra monument och arkeologiska sevärdheter har stått där i tusentals år och är en upplyftande påminnelse om människans uthållighet.

Text: Elin Swedenmark/TT

Fakta: Europas kulturliv i urval

Storbritannien: Teatrarna i London håller stängt juni ut. De brittiska biograferna hoppas få öppna i slutet av juni och biografägarna har uppvaktat regeringen med ett förslag på säkerhetsåtgärder, enligt Variety.

Italien: Italienska museer och bokhandlar tilläts att öppna från den 18 maj. Den italienska regeringen har dock inte angivit något datum för teatrarna. La Scala i Milano siktar just nu på att öppna i september med en föreställning av Giuseppe Verdis ”Requiem”. Den italienska film- och tv-produktionen återupptas på allvar i juni, enligt Variety. Italienska förläggare beräknar att man har förlorat ungefär 134 miljoner euro under fyra månader, om man räknar in försäljning på bokmässor och i specialaffärer, enligt Associazione Italiana Editori.

Belgien: Museerna öppnade den 19 maj, dock med säkerhetsföreskrifter från regeringen.

Frankrike: Kulturella händelser med en publik på över 5 000 personer kommer att äga rum tidigast i september. Flera museer öppnar från den 2 juni, men för några av de största dröjer det. Musée d’Orsay öppnar den 23 juni, Centre Pompidou 1 juli och Louvren i Paris 6 juli. Bokförsäljningen gick under våren ner med 60 procent jämfört med förra året. Den första veckan efter att bokaffärerna öppnade steg dock försäljningen med 230 procent, enligt AFP.

Spanien: Här har museerna varit stängda sedan mitten av mars. Guggenheimmuseet öppnade den 1 juni och den 6 juni öppnar också Pradomuseet, Thyssenmuseet och Reina Sofia. Förlagsvärlden har drabbats hårt även här – och startar nu kampanjen #TodoEmpiezaEnUnaLibrería, ”alltbörjarienbokhandel”, för att försöka rädda bokaffärerna.

Grekland: Akropolis och 200 arkeologiska platser har öppnat för besökare. Den 15 juni öppnar också de flesta museer.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL