ANNONS

Otydligt när bibliotek öppnar och stänger

Biblioteken måste enligt bibliotekslagen vara tillgängliga för alla. Arkivbild: Christine Olsson/TT.

Vissa bibliotek har precis öppnat på nytt – andra håller stängt till efter nyår. Regeringens lagstridiga besked har gjort att många bibliotek avvaktar.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

På måndagen öppnade flera bibliotek i Sverige sina lokaler igen efter att det visat sig att regeringens och Folkhälsomyndighetens rekommendationer om stängning saknat lagstöd.

Söderhamn och Nordanstig är två kommuner i Gävleborgs län som öppnar, medan biblioteken i Göteborg slår upp portarna den 4 januari.

Även kommuner som Lidingö, Bräcke och Östersund håller öppet, medan Malmö och Helsingborg fortsatt har mycket begränsad verksamhet, uppger Svensk biblioteksförening för TT.

ANNONS

– Efter jul och nyår kommer nog många att öppna igen, betydligt fler än nu, säger Björn Orring, press- och opinionsansvarig på Svensk biblioteksförening.

Regeringen backade

Efter regeringens och Folkhälsomyndighetens pressträff den 18 december uppstod stora frågetecken hos många bibliotek om hur man skulle tolka rekommendationen. Enligt bibliotekslagen, som är en ramlag, ska biblioteksverksamhet finnas i alla kommuner och vara tillgänglig för alla.

Den 23 december backade regeringen och Folkhälsomyndigheten och menade att det man kommunicerade var ett misstag. Då hade de flesta folkbibliotek redan stängt.

Enligt Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder förbereder nog de flesta en öppning efter nyår eller trettonhelgen. Pressansvarig Björn Orring fyller i:

– Folkbiblioteken avvaktar nog klarare besked, man avvaktar jul och nyår, och det beror också på hur smittläget utvecklas. Men ambitionen hos de flesta är absolut att öppna upp igen.

Samma som gym

Under måndagen presenterade regeringen den pandemilag man vill ska gälla från den 10 januari nästa år. I den omfattas bibliotek, som kan få krav på sig att begränsa besökare, öppettider eller vidta andra åtgärder för att minska smittspridning. Det blir regeringen eller ansvarig myndighet som får meddela föreskrifter.

Men flera av remissinstanserna som svarat på lagförslaget tycker att det finns otydligheter. Svensk biblioteksförening ställer sig bakom lagen, men anser att biblioteken bör regleras skilt från exempelvis gym och campingplatser.

Kungliga biblioteket anser att begreppet bibliotek inte är tillräckligt tydligt definierat och framhåller också bibliotekens samhällsviktiga uppdrag.

Text: Niklas Svahn/TT

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL