Många unga vuxna läser fler böcker under coronapandemin, och en majoritet tror att de kommer att fortsätta att läsa lika mycket – eller mer – även efter pandemin. Foto: Shutterstock

Unga vuxna läser mer under pandemin

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Sex av tio unga vuxna har läst eller lyssnat på fler böcker under pandemin jämfört med innan, visar en undersökning som Bonnierförlagen gjort i samarbete med CINT.

Nästan var fjärde (23 %) svensk mellan 18 och 30 år har läst många fler böcker än innan pandemin, och en tredjedel (33 %) i åldersgruppen har läst några fler. 


ANNONS


Vad gäller ljudböcker ser det ungefär likadant ut: Var fjärde (26 %) som lyssnar på böcker har lyssnat på många fler och samma antal svarar att de har lyssnat på några fler ljudböcker.  

– Svenska läsare frossar i litteratur just nu, det visste vi redan sedan tidigare utifrån branschens och våra egna historiskt höga försäljningssiffror. Men att nu få insikt i hur och varför vi läser och lyssnar mer är mycket intressant – och glädjande. Det visar sig att många verkligen har återupptäckt läslusten under pandemin, särskilt i de något yngre generationerna, säger Mattias Fyrenius, vd på Bonnierförlagen, i ett pressmeddelande.

ANNONS

På frågan om varför de läst mer det senaste året svarade tre av tio (32 %) unga läsare av pappersböcker att det beror på att coronarestriktioner i stor utsträckning satt stopp för biobesök, teater, utställningar eller sociala sammankomster. Sex av tio (57 %) uppger att de läst mer då de tillbringat mer tid hemma.

Så kommer det ökade läsandet att hålla i sig? När vardagen återgår till det normala efter pandemin tror fler än tre av fyra (79 %) av läsarna av pappersböcker mellan 18 och 30 i undersökningen att de antingen kommer läsa lika många tryckta böcker som idag. Fyra av tio (39 %) tror att de kommer att läsa ännu fler. Bara 17 % tror att de kommer att läsa mindre.

En dryg fjärdedel (28 %) tror att de efter pandemins slut kommer lyssna på ännu fler ljudböcker än idag, medan en knapp tredjedel (30 %) tror att de kommer lyssna på lika många ljudböcker som under pandemin. 15 % uppger att de tror sig komma att lyssna i lägre utsträckning än de gör idag.

– Undersökningen tyder på en mycket ljus framtid för läsandet och litteraturen. Det är förstås fantastiskt upplyftande information. Vi hoppas naturligtvis att denna trend håller i sig även när samhället öppnar upp igen och att läsningen blivit en ny- eller återupptäckt vana som inte minst de yngre håller fast vid, säger Mattias Fyrenius.

I undersökningen som utfördes 21–26 april 2021 deltog 2 016 respondenter mellan 18 och 79 år som antingen läser tryckta böcker och/eller lyssnar på ljudböcker (skönlitteratur och facklitteratur inkluderat, barnböcker exkluderat).

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL