Många har velat dela med sig av sina coronaberättelser. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Så skildras pandemin i tusentals coronaberättelser

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Oro, uppgivenhet och djup ensamhet. Men också stark solidaritet och gemenskap. Det präglar de tusentals vittnesmål som hittills kommit in till Nordiska museets insamling av coronaberättelser.

– Engagemanget har varit stort. Coronapandemin har varit så omvälvande och påverkat människors liv och arbete. Och i kristider känns det mer angeläget att berätta, säger Sven Rentzhog, avdelningschef på Nordiska museet.


ANNONS


Sedan starten i mars har över 4 000 vardagsskildringar skickats in, varav knappt 3 000 går att ta del av digitalt på museets hemsida.

Till en början präglades många av en rädsla för viruset, berättar Sven Rentzhog.

– Det märktes tydligt att folk var väldigt oroliga.

Positiva i början

Vissa kunde dock se positiva sidor av de livsstilsförändringar coronaviruset fört med sig.

ANNONS

– Det var slående att människor inledningsvis tänkte att det kanske inte är så dåligt att få bromsa in lite och tänka mer på hur vi tar hand om varandra, säger Sven Rentzhog.

Till exempel upplevde många barnfamiljer att det var värdefullt att få tillbringa mer tid med varandra. Men den känslan har gradvis förändrats.

– Nu uttrycker fler en slags trötthet. Man saknar att göra saker och att träffa människor, något inte minst äldre skriver om.

En hel del berättelser genomsyras av djup ensamhet. Många som insjuknade i covid-19 i våras har också delat med sig av hur de fortfarande dras med symptom och väldig trötthet.

– Men alla vittnesmål är inte deppiga. Det är intressant hur många som skriver om hur vi kommit starkare tillsammans, och om hur vi ställer upp för varandra med handling och andra tjänster, säger Sven Rentzhog.

Efterlyser julskildringar

Materialet kommer, förutom att finnas tillgängligt digitalt, att bli en del av framtida utställningar på museet. Det kommer också att utgöra underlag för forskning om människors liv under pandemin.

Det går fortfarande att dela med sig av sina upplevelser. Särskilt uppskattat vore julrelaterade vittnesmål, säger Sven Rentzhog.


ANNONS


– Det vore väldigt trevligt med lite mer berättelser om hur folks julfirande påverkats.

Stefan Hesserud/TT

Fakta: Nordiska museet

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt.

Samlingen av föremål omfattar cirka 1,5 miljoner objekt.

Museet grundades av Artur Hazelius år 1873. Utställningarna flyttade in i den nuvarande museibyggnaden år 1907.

Källa: Nordiska museet

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …