Många har velat dela med sig av sina coronaberättelser. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Så skildras pandemin i tusentals coronaberättelser

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Oro, uppgivenhet och djup ensamhet. Men också stark solidaritet och gemenskap. Det präglar de tusentals vittnesmål som hittills kommit in till Nordiska museets insamling av coronaberättelser.

– Engagemanget har varit stort. Coronapandemin har varit så omvälvande och påverkat människors liv och arbete. Och i kristider känns det mer angeläget att berätta, säger Sven Rentzhog, avdelningschef på Nordiska museet.


ANNONS


Sedan starten i mars har över 4 000 vardagsskildringar skickats in, varav knappt 3 000 går att ta del av digitalt på museets hemsida.

Till en början präglades många av en rädsla för viruset, berättar Sven Rentzhog.

– Det märktes tydligt att folk var väldigt oroliga.

Positiva i början

Vissa kunde dock se positiva sidor av de livsstilsförändringar coronaviruset fört med sig.

– Det var slående att människor inledningsvis tänkte att det kanske inte är så dåligt att få bromsa in lite och tänka mer på hur vi tar hand om varandra, säger Sven Rentzhog.

Till exempel upplevde många barnfamiljer att det var värdefullt att få tillbringa mer tid med varandra. Men den känslan har gradvis förändrats.

ANNONS

– Nu uttrycker fler en slags trötthet. Man saknar att göra saker och att träffa människor, något inte minst äldre skriver om.

En hel del berättelser genomsyras av djup ensamhet. Många som insjuknade i covid-19 i våras har också delat med sig av hur de fortfarande dras med symptom och väldig trötthet.

– Men alla vittnesmål är inte deppiga. Det är intressant hur många som skriver om hur vi kommit starkare tillsammans, och om hur vi ställer upp för varandra med handling och andra tjänster, säger Sven Rentzhog.

Efterlyser julskildringar

Materialet kommer, förutom att finnas tillgängligt digitalt, att bli en del av framtida utställningar på museet. Det kommer också att utgöra underlag för forskning om människors liv under pandemin.


ANNONS


Det går fortfarande att dela med sig av sina upplevelser. Särskilt uppskattat vore julrelaterade vittnesmål, säger Sven Rentzhog.

– Det vore väldigt trevligt med lite mer berättelser om hur folks julfirande påverkats.

Stefan Hesserud/TT

Fakta: Nordiska museet

Nordiska museet på Djurgården i Stockholm berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt.

Samlingen av föremål omfattar cirka 1,5 miljoner objekt.

Museet grundades av Artur Hazelius år 1873. Utställningarna flyttade in i den nuvarande museibyggnaden år 1907.

Källa: Nordiska museet

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL