Vilka restriktioner kommer bokhandlar att drabbas av den 10 januari när den nya pandemilagen förväntas träda i kraft? Foto: iStock.

Bokhandlar kan tvingas stänga med nya pandemilagen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Redan den 10 januari kan den nya pandemilagen träda i kraft och ge regeringen verktyg och nya tuffa coronarestriktioner för butiker, köpcenter och gym.

Regeringen har påskyndat arbetet med den tillfälliga pandemilagen och ett förslag är inlämnat till lagrådet. Planen är att lagen klubbas av riksdagen i slutet av nästa vecka och träder i kraft den 10 januari – fem dagar snabbare än vad som tidigare sagts.

Fler förordningar väntas för att minska smittspridningen. Regeringen ska inom kort skicka ut ett förslag på remiss om åtgärder i verksamheter där regeringen anser att problem med smittrisk är som störst.

– Det första steget omfattar rättsligt bindande regler för butiker, köpcenter, varuhus, samt gym och sportanläggningar, säger näringsminister Ibrahim Baylan (S) till TT.

Så innebär detta att köpcentra eller enskilda butiker som bokhandlar tvingas stänga helt? Nja, det verkar i första hand handla om åtgärder som begränsar verksamheter genom krav på åtgärder för minskad trängsel (hur nu denna kommer att definieras).

Nedstängning möjlig – men kompensation?

Men vid ett allvarligt läge så handlar det om ”nedstängning av butiker, kollektivtrafik, shoppingcenter eller annan verksamhet som omfattas av lagen”, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

Bland annat Svenskt Näringsliv har protesterat mot att den tillfälliga lagen inte tar upp kompensation till företag som drabbas av exempelvis nedstängningar.

– Det krävs att en ersättningsmodell finns på plats innan pandemilagen träder i kraft. Om stora delar av handeln beläggs med näringsförbud måste omedelbara stöd införas, annars riskerar vi en konkursvåg med kraftigt ökad arbetslöshet som följd, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel för några dagar sedan.

– Handelsföretag som drabbas av nedstängning måste fullt ut kompenseras för fasta kostnader för personal och lokalhyra under hela nedstängningsperioden.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.