Storytel lägger ner pocketsatsningen efter tre år – övergår till print on demand

Tre år efter att dessa premiärtitlar släpptes läggs nu Storytel Pocket ner.

Storytel Pocket startade 2017 men efter drygt 30 titlar har utgivningen upphört och restupplagorna makuleras. En del Storytel Original-titlar kan ändå bli pappersböcker framöver – men då i POD-format.

– Storytel Pocket skapades 2017, dels för att det var möjligt och dels för att marknadsföra Storytel Original-satsningen. Men Storytel Original är ljudbok per definition och med den starka utveckling som ljudboken har gör vi bedömningen att Storytel Pocket inte längre behövs, säger Dan Panas, kommunikationschef på Storytel.

Den sista pocketutgivningen på Storytel Pocket var Kaka söker maka av Solja Krapu-Kallio, den fjärde delen i serien Westins bageri & kafé som släpptes i december 2019. Under 2020 har inga nya titlar utkommit.

– Under dessa tre år är det feelgood som stuckit ut och gått bra rent försäljningsmässigt. Exempelvis titlar som Byvalla och Summer Karlsson, säger Dan Panas.

Som vi konstaterade häromdagen så har författaren till just Byvalla, Karin Janson, nu skrivit en bok som kommer ut på Printz Publishing (som ju ingår i Norstedts förlagsgrupp som ingår i Storytelkoncernen). Även andra författare har gått från ljudbok till fysiska böcker, exempelvis Musse & Helium (även om dessa barnböcker inte är Storytel Original-titlar utan utgivna på Storyside som ju även har rättigheterna till nya Hungerspelen).

När Storytel Pocket lanserades sommaren 2017 så var reaktionen från bokhandlarna ljummen, framför allt eftersom pocketböckerna bar tydliga reklambudskap för Storytel och det betonades att det var en ljudbokssuccé. Det har skett en viss utveckling från den första till den sista Storytel Pocket:

Kaka söker maka

Kaka söker maka

Ett år har gått sen sist. Mycket har hänt i Stornäs. Utan att Sigrid riktigt kan säga hur, och framförallt varför, så har hon och Anders gått skilda vägar. Han jobbar inte ens kvar på Westins bageri så nu måste Sigrid hitta en ny bagare. Det finns inte tid att slicka några sår, Sigrid måste lösa problemen i bageriet. Läs mer »

Svart stjärna 1

Svart stjärna 1

Hur reagerar militären och myndigheterna när ett fullsatt passagerarplan plötsligt helt försvinner under sin inflygning mot Arlanda? På väg från Los Angeles till Stockholm försvinner en Boeing 777, med över 200 passagerare, spårlöst över Dalarna. Ingen nedslagsplats hittas. Sverige går omedelbart in i högsta beredskapsläge i tron att det är en terrorattack. Läs mer »

Men enligt uppgifter till Boktugg makuleras nu de kvarvarande pocketupplagorna. Om det inte blir någon sista kampanj i nätbokhandlarna förstås? Men den sista maj är det slut på Storytel Pocket.

Däremot har vi inte sett den sista Storytel Original-serien som pappersbok.

– För fysisk bokhandel kommer vi att erbjuda print on demand (POD), utifrån efterfrågan. Vi har ju god koll på vilka titlar som är mest populära, säger Dan Panas.

Faktum är att ett par titlar redan släppts i det nya POD-formatet, exempelvis Virus 3 och Virus 4, men då under förlagsnamnet Storytel Publishing.

Kanske ska vi se det som ett tecken i tiden, att pocketformatet faktiskt är det som kommer att ta stryk av digitaliseringen där läsningen flyttas mot ljud- och i viss mån eböcker. Eller så var det bara så att det var dödfött från början att övertyga bokhandlare om att sälja pocketböcker som marknadsförde deras värsta konkurrent Storytel. Ungefär som att lansera Amazon Pocket i Sverige sommaren 2020.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL