Storytel minskar personalen igen – denna gång content-teamet

Storytel Original har varit en viktig del i satsningen på exklusivt innehåll. Nu minskar Storytel personalstyrkan på content-avdelningen. Vad innebär det?

Storytel säger upp en del av personalen på sin content-avdelning i samband med en omstrukturering av organisationen. Hur det påverkar satsningen på Storytel Original är oklart.

– Tidigare i veckan presenterades  den nya strukturen för Storytel Streamings content-organisation internt. Samtidigt som vi fortsätter att investera i innehåll och attrahera de bästa författarna har vi genomfört dessa interna förändringar för att skapa en struktur som bättre återspeglar Storytels strategiska riktning och förtydligar organisationen gentemot våra externa samarbetspartners, , säger Helena Gustafsson, Chief Content Officer på Storytel till Boktugg.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Enligt uppgifter till Boktugg informerades personalen vid ett stormöte i måndags och en betydande del av personalen kommer att få gå.

– Tyvärr innebär detta också att vi kommer att minska storleken på teamet. Vi är tacksamma för vad alla inom Content-teamet har åstadkommit och kommer att göra allt vi kan för de berörda ska få det stöd som de behöver under denna omställning, säger Helena Gustafsson.

Det betonas att Storytel fortsatt kommer att fokusera på starkt, unikt innehåll. Vad personalnedskärningen innebär för exempelvis utgivningen under Storytel Original är inte heller klart i nuläget. Storytel kan inte ge några ytterligare detaljer förrän den nya organisationen är på plats internt.

Boktuggs spekulativa analys

Den givna slutsatsen är att omfattningen på Storytel Original kommer att minska. Kanske kommer det att innebära mer fokus på internationellt gångbara utgivningar, titlar som kan översättas och ges ut i samtliga länder samtidigt. Kanske blir det större investeringar i etablerade varumärken så som vi sett en del exempel på de senaste åren.

Ett annat tänkbart spår är att bokförlagen uppmanas att släppa vissa av sina titlar exklusivt på Storytel så att man kan dra nytta av de stora författarskap som finns på dessa förlag. Det kan förstås ske genom att ljudboken i samband med släppet av pappersboken enbart släpps hos Storytel och först några veckor (eller månader) senare till övriga streamingtjänster och download.

Eller så kommer vissa titlar helt enkelt bara att finnas hos Storytel. Redan idag har ju Storytel Books tagit bort sina titlar från Nextory och vet redan hur mycket det kostar i uteblivna streamingintäkter. Kanske gör man bedömningen att det är värt det och gör fler utvalda titlar eller kataloger exklusiva så att inte heller Bookbeat och Bokus Play får tillgång?

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Carina Österholm släpper uppföljare till Identiteten

I den spännande romanen Gropen, en fristående uppföljare till Identiteten, återvänder vi till poliskommissarie Lars Jeppson och hans kollegor vid Göteborgspolisen. De konfronteras med en mörk härva av människohandel och mord,

Adoptionsdrama i inbördeskrigets skugga

En utplånad bondby på Sri Lanka och två överlevande systrar som inte känner varandras existens tar oss in i ett virrvarr av händelser och en hel palett av människoöden både på den mytomspunna ön samt i Sverige och Frankrike.