Jason Diakités ljuddrama Härifrån är som en tv-serie utan bild

I ljuddramat Härifrån gör Jason Diakité fyra nedslag i sitt liv. Bild: John Andreas Godwin

I ljuddramat Härifrån gör Jason Diakité fyra nedslag i sitt liv, med början 1992. Blandningen av fakta och fiktion som berättas med musik, dramatik, poesi, ljud och text för lyssnaren rakt in i händelsernas ofta tankeväckande centrum.

Härifrån är inte en ljudbok som läses upp, den spelas upp. Resultatet är en levande berättelse där lyssnaren är mitt i historien och ser händelserna framför sig.

– Det var precis det vi var ute efter, vi sa att vi ville göra en tv-serie utan bild, en ljudbok som händer i dina öron, säger Jason Diakité.

Den första tanken på att använda ljudboksformatet på ett nytt sätt föddes redan för några år sedan.

– Jag läste själv in min bok En droppe midnatt som ljudbok och började fundera. Vore det inte trevligt att ha lite musik, ringklockor som hörs, ljud i bakgrunden?

Idén låg och malde och när Jason berättade om en bokidé han hade för Michael Bekele föddes tanken på ett ljuddrama. De började konceptualisera historien och hittade formen med fyra nedslag i fyra decennier. Storytel Original var snabba med att anamma idéen.

Startpunkten för Härifrån är 1 december 1992, dagen efter de våldsamma demonstrationerna i Lund. Jason Diakité var där, bland de stenkastande motdemonstranterna, och han var rädd.

Därefter görs nedslag år 2002 när karriären går uppåt men utvecklingen i samhället blir alltmer skrämmande, år 2013 när Jason Diakité håller ett uppmärksammat tal i riksdagen, tar emot ett pris för sitt arbete mot rasism men också blir kritiserad från flera håll. Till sist en fiktiv tillbakablick från 2032 där Jasons dotter ser tillbaka på 2022.

Michael Bekele har regisserat, musiken är komponerad av Erik Hjärpe. I rollerna återfinns bland andra Astrid Assefa, Stina Ekblad och Helmon Solomon. Jason själv för berättelsen framåt men spelas av Sakib Zabbar. Att en skådespelare skulle spela Jason var till en början svårt att ta in, men han är mer än nöjd med resultatet. Projektet har varit roligt men arbetsamt.

– Det har krävts betydligt mer än om jag bara hade suttit hemma och skrivit en bok.

Responsen på Härifrån har varit positiv och Jason kan definitivt tänka sig att göra något liknande igen. Men inte på en gång. Att skriva för ljud har trots alla möjligheter ändå en begränsning.

– Jag kan sakna ett fysiskt resultat. Det var oerhört arbetsintensivt och jag skulle vilja ha något konkret att visa upp efter allt jobb. Nu är känslan har detta ens hänt? Nästa gång får det nog bli ett skrivprojekt.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Christina Kihlström

Christina Kihlström

Christina Kihlström frilansar som journalist och skribent.

christina.kihlstrom@gmail.com

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL