Kobo lanserar nya läsplattor med färgskärm i Sverige

Kobos nya färgskärmar ger inte bara möjlighet till böcker med färgillustrationer utan även att stryka under med färg i böcker. Foto: Pressbild/Kobo.

Det har snackats om läsplattor med E Ink och färgskärm i åratal. Flera mindre tillverkare har släppt modeller men nu kommer Kobo med två nya modeller som öppnar upp för färg i eböcker. Den 30 april ska de finnas hos svenska återförsäljare.

Vi börjar med snabbkursen. Läsplatta (exempel Kindle, Letto och Stortytel Reader) och surfplatta (Ipad och Android-tablets) är inte samma sak. De förstnämnda har energisnåla och läsvänliga skärmar med så kallat elektroniskt bläck, eller E Ink. Dessa kom först med svartvita skärmar och långt mer än 50 nyanser av grått. De är inte byggda för video eller att surfa på webbsidor (även om nyare plattor har allt bättre webbläsare).

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Men det har länge experimenterats med färgskärmar och Boktugg har skrivit om en rad tillverkare som släppt färg-E Ink-skärmar för både läsning och som skyltar. Dessutom blir allt fler både läs- och skrivplattor då de får stöd för olika sorters pennor.

Men det ger ett annat genomslag när en av världens största inom läsplattor anser att det är dags för färg. Nu kommer alltså två modeller: Kobo Libra Colour och Kobo Clara Colour.

”Med färgläsningsteknik, miljövänliga materialval och vattentäthet för användning på språng kombinerar Kobo Libra Colour och Kobo Clara Colour livets färger med litteraturen”, skriver Rakuten Kobo i ett pressmeddelande.

Färg – perfekt för barnböcker i eboksformat

Med färg-E Ink KaleidoTM 3-skärm innebär det att Kobo Libra Colour och Kobo Clara Colour bibehåller fördelarna med E Ink-tekniken samtidigt som den nu gör det möjligt att se illustrationer i böckerna i färg.

”Med kapacitet att kunna lagra tusentals böcker, lång batteritid, tillgång till Kobo Store, Pocket-stöd, för att kunna läsa sparade online-artiklar, och OverDrive-integration för enkel utlåning av biblioteksböcker, kan bokälskare fylla sina digitala bokhyllor med färg vart de än befinner sig. De nya läsplattorna är också utrustade med Bluetooth®-teknik vilket gör det möjligt att lyssna på Kobos ljudböcker”, skriver Kobo.

– Vi är glada över att vara den första globala e-boksleverantören som erbjuder prisvärda läsplattor med färginnehåll, vilket ger både läsarnas böcker och vår digitala bokhandel liv med vackra nyanser. Läsarna får allt de önskar sig med tryckta böcker samtidigt som fördelarna med den digitala läsningen kvarstår, säger Michael Tamblyn, VD för Rakuten Kobo, i ett pressmeddelande där han fortsätter:

– För Kobo är färg ett sätt att fördjupa och berika läsupplevelsen, samtidigt som vi behåller dagsljusläsbarheten och batteritiden som E Ink-skärmar garanterar. De nya läsplattorna erbjuder dessutom funktioner som kan ställas in för att automatiskt minska blått ljus så att användarna kan läsa sent på kvällen utan att det påverkar
sömnen negativt.

Teknik och priser

Kobos engagemang för hållbarhet märks genom nya möjligheter för enklare batteribyte samt fortsatt användning av återvunna plaster. Dessutom är de nya läsplattorna helt vattentäta.

För Kobo-läsare som fortsatt föredrar en e-läsupplevelse i svartvitt introduceras även Kobo Clara BW som är en uppgraderad version av Kobos klassiska svartvita 6-tums e-läsare men utrustad med den senaste E Ink Carta 1300-skärmen, en förbättrad processor och tillgång till mer lagringsutrymme.

Enligt Kobo varar en enda laddning på ebokläsaren upp till 53 dagar (baserat på 30 minuters läsning per dag med frontljuset på 10% ljusstyrka och WiFi- och Bluetooth®-trådlös teknik avstängd).

De nya läsplattorna går redan att förbeställa och enheterna kommer att finnas tillgängliga hos utvalda återförsäljare i butik och online på kobo.com från den 30 april.

Svenska priser:
Kobo Libra Colour 2699 SEK
Kobo Clara Colour 1899 SEK
Kobo Clara BW 1649 SEK
Tillbehör som säljs separat: Kobo Stylus 2 789 SEK, Kobo Libra Colour Notebook Sleepcover 449 SEK.

Mer om de nya läsplattorna:

Kobo Libra Colour. Pressbild.

Kobo Libra Colour:

  • 7-tums färg-E Ink Kaleido™ 3-skärm
  • Precis som läsplattorna Kobo Sage och Kobo Elipsa 2E har Kobo Libra Colour tillgång till anteckningsböcker och e-boksanteckningar.
  • Kobo Libra Colour är företagets första 7-tums enhet som stöder Dropbox och Google Drive.
  • Stöd för e-pennan Kobo Stylus 2, gör det möjligt för användare att anteckna, organisera sina tankar och markera text i färg för att fördjupa sig i det de läser.
  • 32 GB lagring (kan lagra upp till 24 000 e-böcker eller 150 ljudböcker)
  • Ergonomisk design. Läsplattans form har en böjd design som gör att den passar perfekt i läsarens hand – med sidvändningsknappar och möjligheten att läsa i liggande läge.
Läsplattan Kobo Clara Colour.

Kobo Clara Colour & Kobo Clara BW:

  • 6-tums färg-E Ink Kaleido™ 3-skärm
  • Både Kobo Clara Colour och Kobo Clara BW erbjuder 16 GB lagring för att ge plats till 12 000 e-böcker alternativt 75 Kobo-ljudböcker.
  • Precis som alla läsplattor från Kobo har Clara Colour och Clara BW ett batteri som varar i veckor, så att användarna kan läsa utan bekymmer.
  • Färgmarkering med Kobo Stylus 2 är också kompatibel med Kobo Clara Colour, vilket gör att du enkelt kan färgkoda partier i läsplattan.

Rakuten Kobo har huvudkontor i Toronto, Kanada men ägs av Tokyo-baserade Rakuten Group.

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Johanna Melén med ny bok om länderna i Putins skugga

Imperiehunger är en bok om de självständiga länder som genom historien dominerats av Ryssland och som fortfarande drygt tre decennier sedan Sovjetunionens fall kämpar för att ses som något annat än före detta sovjetrepubliker.