ANNONS

Sommarjobb: läsa och recensera böcker – 45 ungdomar i Vimmerby får drömjobb

Sommarjobb: läsa böcker. För alla i bokbranschen låter det som ett drömjobb. Kommer det att leda till att Vimmerby får fram fler bokbloggare och litteraturkritiker? Foto: iStock.

Bor du i Vimmerby kommun och gillar böcker finns nu det perfekta sommarjobbet: att läsa böcker. 45 ungdomar ska på tre veckor läsa tre olika böcker och recensera dem.

Astrid Lindgrens värld meddelade i fredags att de tvingas stänga för säsongen redan innan högsäsongen börjat. Det innebar samtidigt att hundratals ungdomar blev av med sina sommarjobb.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Vimmerby kommun agerade snabbt och började tala om vilka sommarjobb de skulle kunna skapa med kort varsel. Patric Engqvist och hans kollegor på Allaktivitetshuset Fabriken kläckte idén att läsa litteratur skulle kunna bli ett sommarjobb för ungdomar.

– När vi på Fabriken kom på idén med att ge ungdomar uppdrag att läsa och recensera böcker så blev vi jätteglada att Anna Mellergård, litteraturutvecklare i Vimmerby kommun tände på idén. Anna har sedan gjort ett bra upplägg för varje vecka under praktikperioden och det ska bli spännande att få ta del av resultatet, säger Camilla Karlsson, samordnare på Fabriken i ett pressmeddelande.

Mellan veckorna 31 och 33 kan den som är född 2002-2004 och skriven i Vimmerby kommun få i uppdrag att läsa tre böcker för olika målgrupper och recensera dessa. Det finns 45 lediga sommarjobb att söka som ”litteraturkritiker” och de ansvariga vet inte hur högt trycket på sökande kommer att bli, men de hoppas förstås kunna tillsätta platserna.

– En briljant idé! Tillsammans med Vimmerby biblioteks kunniga personal plockar vi fram aktuella böcker, som till exempel Gina Dirawis och Betlehem Isaaks debutromaner samt böcker av Sara Lövestam och Ebba Hyltmark. Dessa författare, och många fler, kommer alla att medverka på årets upplaga av Vimmerby berättar 19-24 okt. Det blir intressant att få presentera ungdomarnas recensioner och få direkt respons – både från författarna på plats och deras läsare, säger Anna Mellergård, litteraturutvecklare och tillägger:

ANNONS

– I dessa tider med mycket frustration och bekymmer behöver vi ta vara på allas kreativitet och goda initiativ. Detta kan bli ett riktigt bra exempel på hur positiva synergier kan uppstå till nytta för många olika verksamheter och individer. Det kan bli win-win hela vägen.

Hur mycket man tjänar? 80 kr/h (födda 2004) eller 85 kr/h (födda 2002-2003).

Här på Boktuggs redaktion kan vi konstatera att Sommarboken som vi växte upp med inte alls gav lika bra betalt. Om det var fem eller tio lästa och recenserade (okej, det var nog muntlig recension) böcker som krävdes för att få välja en gratis bok beror på vem av oss du frågar. Men helt klart får vi ompröva det där med snåla smålänningar?


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se