Astrid Lindgrens värld stänger för året – förlorar 120 miljoner kronor

Mattisborgen (ur Ronja Rövardotter) är en av de scener som kommer att vara tom på folk resten av sommaren då Astrid Lingdrens värld stänger för säsongen redan den 28 juni 2020 på grund av coronapanndemin. Foto: Pressbild.

Mot alla odds öppnade Astrid Lindgrens värld den 17 juni. Men restriktionerna gjorde att parkens ägare nu beslutat att stänga för säsongen. De räknar med en förlust på 120 miljoner kronor.

”Bara några dagar innan öppning av parken den 17:e juni kom besked om att de åtgärder vi vidtagit för social och fysisk distansering, tillsammans med en begränsning av gästantalet, inte skulle godtas av polismyndigheten. Det var rakt motsatt besked mot det som polisen tidigare lämnat. Astrid Lindgrens Värld tvingades öppna med nya och kraftigt inskränkande restriktioner avseende scenföreställningar i våra olika sagomiljöer. Dessa restriktioner var av sådan grad att vår verksamhet i princip förbjöds och när regeringens besked om att några lättnader för utomhusverksamhet inte kommer att komma inom överskådlig tid blev situationen ohållbar”, skriver Astrid Lindgrens värld i ett pressmeddelande.

Styrelsen har därför beslutat att sista dagen parken är öppen är söndag den 28 juni. Det innebär att Sveriges största utomhusteater stänger för året, beslutet gäller också Astrid Lindgrens Näs.

– Det har varit oerhört tvära kast och många frågor under våren och vi gjorde ett helhjärtat försök att få till en säker och bra lösning, men det visade sig att det inte gick, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld i samma pressmeddelande.

Han menar också att ur ett ekonomiskt perspektiv är det inte möjligt att fortsätta hålla öppet.

– Hade vi inte agerat omedelbart skulle förlusten för året blivit bra mycket större än de 120 miljoner som det rör sig om nu, säger Joacim Johansson.

Alla som bokat och betalat för biljetter och boende för båda besöksmålen kommer att få pengarna tillbaka. Alternativet är att behålla sin bokning till nästa säsong. 

– Det är jobbigt att inte kunna ge de gäster som ville komma till oss möjligheten att uppleva Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Det är också mycket tråkigt att inte heller kunna erbjuda våra fantastiska säsongsanställda vidare arbete i sommar. Dessutom är det oerhört tråkigt att så många i den lokala turistnäringen drabbas av det här beslutet och att många jobbtillfällen väntas försvinna, vi vet att Astrid Lindgrens Värld spelar en stor roll för många småföretagare, fortsätter Joacim.

Om Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken, som grundades 1981, är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 490 000 besökare, varav drygt 30 procent ifrån utlandet. Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt under svenska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 470 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,