ANNONS

Mattisborgen (ur Ronja Rövardotter) är en av de scener som kommer att vara tom på folk resten av sommaren då Astrid Lingdrens värld stänger för säsongen redan den 28 juni 2020 på grund av coronapanndemin. Foto: Pressbild.

Astrid Lindgrens värld stänger för året – förlorar 120 miljoner kronor

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Mot alla odds öppnade Astrid Lindgrens värld den 17 juni. Men restriktionerna gjorde att parkens ägare nu beslutat att stänga för säsongen. De räknar med en förlust på 120 miljoner kronor.

”Bara några dagar innan öppning av parken den 17:e juni kom besked om att de åtgärder vi vidtagit för social och fysisk distansering, tillsammans med en begränsning av gästantalet, inte skulle godtas av polismyndigheten. Det var rakt motsatt besked mot det som polisen tidigare lämnat. Astrid Lindgrens Värld tvingades öppna med nya och kraftigt inskränkande restriktioner avseende scenföreställningar i våra olika sagomiljöer. Dessa restriktioner var av sådan grad att vår verksamhet i princip förbjöds och när regeringens besked om att några lättnader för utomhusverksamhet inte kommer att komma inom överskådlig tid blev situationen ohållbar”, skriver Astrid Lindgrens värld i ett pressmeddelande.


ANNONS


Styrelsen har därför beslutat att sista dagen parken är öppen är söndag den 28 juni. Det innebär att Sveriges största utomhusteater stänger för året, beslutet gäller också Astrid Lindgrens Näs.


ANNONS


– Det har varit oerhört tvära kast och många frågor under våren och vi gjorde ett helhjärtat försök att få till en säker och bra lösning, men det visade sig att det inte gick, säger Joacim Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld i samma pressmeddelande.

Han menar också att ur ett ekonomiskt perspektiv är det inte möjligt att fortsätta hålla öppet.

– Hade vi inte agerat omedelbart skulle förlusten för året blivit bra mycket större än de 120 miljoner som det rör sig om nu, säger Joacim Johansson.

Alla som bokat och betalat för biljetter och boende för båda besöksmålen kommer att få pengarna tillbaka. Alternativet är att behålla sin bokning till nästa säsong. 

– Det är jobbigt att inte kunna ge de gäster som ville komma till oss möjligheten att uppleva Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs. Det är också mycket tråkigt att inte heller kunna erbjuda våra fantastiska säsongsanställda vidare arbete i sommar. Dessutom är det oerhört tråkigt att så många i den lokala turistnäringen drabbas av det här beslutet och att många jobbtillfällen väntas försvinna, vi vet att Astrid Lindgrens Värld spelar en stor roll för många småföretagare, fortsätter Joacim.

Om Astrid Lindgrens värld

Astrid Lindgrens Värld är en teaterpark där besökarna kan uppleva Astrid Lindgrens sagofigurer i sina riktiga miljöer. Parken, som grundades 1981, är belägen i Astrid Lindgrens födelsestad Vimmerby. Astrid Lindgrens Värld har varje år ca 490 000 besökare, varav drygt 30 procent ifrån utlandet. Parken har öppet från maj till augusti och helger i september, samt under svenska höstlovet. Under högsäsongen har Astrid Lindgrens Värld cirka 470 medarbetare, varav 125 arbetar inom teaterverksamheten.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

BROTTSTYCKEN – SÅVITT JAG KOMMER IHÅG

Brottstycken kom till när jag efter ett långt yrkesliv som försvarsadvokat tänkte på alla händelser och episoder som passerat revy under alla år. Jag tänkte på de fantastiska personer jag mött i mitt yrke. Jag ville gärna ge dessa människor den röst de inte fått inför rätta. De tankar de velat ge uttryck för men aldrig fått.

Carl J. Tengström kommer ursprungligen från Finland där han föddes i Åbo. Efter skolgång i Finlands äldsta skola med anor från munktiden flyttade Carl utomlands, först till Freiburg im Breisgau i Sydtyskland,där han läste medicin och senare till Bern i Schweiz och Hamburg i Nordtyskland, där han avslutade sin utlandstid med studier i internationell rätt. Återkommen till Sverige började Carl läsa juridik i Uppsala. Det blev början till hans ”brottsliga” bana. Efter sin aktiva tid som försvarsadvokat är Carl numera verksam som översättare och författare.

Läs mer på författarens hemsida

(...) Läs hela artikeln »