ANNONS

Anna Gustafsson och Lisa Röstlund får Natur & Kulturs debattbokspris 2020

Anna Gustafsson (till vänster i bild) och Lisa Röstlund tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2020 för boken Konsulterna - kampen om Karolinska. Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Natur & Kulturs debattbokspris 2020 går till Anna Gustafsson och Lisa Röstlund för boken Konsulterna – kampen om Karolinska.

De får priset för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla. Prissumman är 250 000 kronor.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Konsulterna – kampen om Karolinska (Mondial, 2019) handlar om när ett nytt oprövat vårdkoncept – värdebaserad vård – infördes på Sveriges största universitetssjukhus. I boken följer författarna pengarna genom omvandlingen av vården och avslöjar ett slöseri med skattemedel som de menar har drivits av starka konsultbolag, svaga politiker och forskare på dubbla stolar. Bokens centrala frågor om intressekonflikter i utvecklingen av vård och forskning sträcker sig långt in i framtiden.

Juryns motivering: ”Anna Gustafsson och Lisa Röstlund tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2020 för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla.”

Anna Gustafsson är född 1969 och uppvuxen på landet utanför Kumla i Närke och bor nu i Huddinge. Efter praktikplatsen på tidningen Arbetaren 1994 har hon arbetat för en rad nyhetsredaktioner; Radio Stockholm, SR Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Samhälle och på Dagens Nyheter sedan 2015. Kommuner och landsting är hennes bevakningsområden vilket innefattar frågor som spänner brett från hur enskilda människor behandlas inom sjukvården till mer övergripande hur våra skattepengar används. 

Lisa Röstlund är född 1979 och uppvuxen i byn Trödje längs kusten norr om Gävle och bor nu söder om Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist för bland annat Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Som grävande journalist har hon förutom Karolinska bland annat granskat högerextrema grupper och under flera år följt rättsfallet om Lundin Petroleum.

ANNONS

I samband med prisutdelningen, torsdagen den 3 september, publiceras ett samtal med Anna Gustafsson och Lisa Röstlund i podden Kurage.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kronor tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Förra årets pristagare var Lars Berge med boken Vargattacken och 2018 gick priset till Åsa Erlandsson för boken Det som aldrig fick ske.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se