Anna Gustafsson och Lisa Röstlund får Natur & Kulturs debattbokspris 2020

Anna Gustafsson (till vänster i bild) och Lisa Röstlund tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2020 för boken Konsulterna - kampen om Karolinska. Foto: Håkan Elofsson/ Natur & Kultur

Natur & Kulturs debattbokspris 2020 går till Anna Gustafsson och Lisa Röstlund för boken Konsulterna – kampen om Karolinska.

De får priset för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla. Prissumman är 250 000 kronor.

Konsulterna – kampen om Karolinska (Mondial, 2019) handlar om när ett nytt oprövat vårdkoncept – värdebaserad vård – infördes på Sveriges största universitetssjukhus. I boken följer författarna pengarna genom omvandlingen av vården och avslöjar ett slöseri med skattemedel som de menar har drivits av starka konsultbolag, svaga politiker och forskare på dubbla stolar. Bokens centrala frågor om intressekonflikter i utvecklingen av vård och forskning sträcker sig långt in i framtiden.

Juryns motivering: ”Anna Gustafsson och Lisa Röstlund tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2020 för att de utifrån ett både vidsträckt och bråddjupt grävarbete skapat ett kongenialt berättat reportage med skrämmande relevans för alla.”

Anna Gustafsson är född 1969 och uppvuxen på landet utanför Kumla i Närke och bor nu i Huddinge. Efter praktikplatsen på tidningen Arbetaren 1994 har hon arbetat för en rad nyhetsredaktioner; Radio Stockholm, SR Ekot, Svenska Dagbladet, Dagens Samhälle och på Dagens Nyheter sedan 2015. Kommuner och landsting är hennes bevakningsområden vilket innefattar frågor som spänner brett från hur enskilda människor behandlas inom sjukvården till mer övergripande hur våra skattepengar används. 

Lisa Röstlund är född 1979 och uppvuxen i byn Trödje längs kusten norr om Gävle och bor nu söder om Stockholm. Hon utbildade sig till biokemist innan hon började arbeta som journalist för bland annat Dagens Medicin, Aftonbladet och Dagens Nyheter. Som grävande journalist har hon förutom Karolinska bland annat granskat högerextrema grupper och under flera år följt rättsfallet om Lundin Petroleum.

I samband med prisutdelningen, torsdagen den 3 september, publiceras ett samtal med Anna Gustafsson och Lisa Röstlund i podden Kurage.

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kronor tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Förra årets pristagare var Lars Berge med boken Vargattacken och 2018 gick priset till Åsa Erlandsson för boken Det som aldrig fick ske.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss genom att:
✔️ Swisha ett bidrag
✔️ Prenumerera på Analysbrevet
✔️ Bli sponsor
Om du gillar den här artikeln kan du ju tipsa en vän. Och du läser väl redan vårt nyhetsbrev?

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.