Natur & Kulturs debattbokspris till Hans-Gunnar Axberger

Hans-Gunnar Axberger Natur & Kulturs debattbokspris för boken Statsministermordet. Foto: Magnus Bergström.

Hans-Gunnar Axberger får Natur & Kulturs debattbokspris 2023 för sin bok Statsministermordet om polisutredningen av mordet på Olof Palme. Prissumman är 250 000 kr.

Enligt juryns motivering ger Axberger ett lika klart som otäckt svar på varför den svenska staten varken lyckades förebygga eller utreda mordet på Olof Palme.

Hans-Gunnar Axberger är professor i konstitutionell rätt och som ledamot och huvudsekreterare i den statliga Granskningskommissionen, om polisutredningen av mordet på statsminister Olof Palme, i slutet av 90-talet har han stor kunskap om det som ibland betecknas som världens största polisutredning. I boken Statsministermordet (Norstedts) ger han en samlad bild av mordutredningen och reflekterar över bristerna i vår förvaltning och dess oförmåga att lära av misstag.

Juryns motivering:
Natur & Kulturs debattbokspris 2023 tilldelas Hans-Gunnar Axberger, för ett lika klart som otäckt svar på varför den svenska staten varken lyckades förebygga eller utreda mordet på Olof Palme. Med unik språkspets, stort vetande och hård integritet exponerar författaren rättsordningarnas mörker – dåtidens och samtidens.

Årets jury består av Katarina BarrlingMagnus LintonJesper OlssonKjell Blückert och förra årets pristagare Diamant Salihu.

Priset på 250 000 kronor delas ut i Almedalen. I samband med prisutdelningen i Visby arrangeras ett samtal på Almedalsbiblioteket onsdagen den 28 juni klockan 20.00.

Natur & Kulturs debattbokspris instiftades 2008 och är Sveriges största debattbokspris. Prissumman på 250 000 kronor tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som under det senaste året väsentligen bidragit till samhällsdebatt, fördjupad reflexion och nya insikter.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.