Natur & Kulturs debattbokspris 2018 går till Åsa Erlandsson

Författaren och journalisten Åsa Erlandsson får Natur & Kulturs debattbokspris 2018 för boken Det som aldrig fick ske. Foto: Håkan Elofsson/Natur & Kultur

Åsa Erlandsson tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris om 250 000 kronor för sin bok Det som aldrig fick ske, som presenterar ny information om och problematiserar bilden av skolattentatet i Trollhättan 2015.

Journalisten och författaren Åsa Erlandsson blev i höstas prisad med Stora journalistpriset i kategorin Årets berättare för sin bok Det som aldrig fick ske: Skolattentatet i Trollhättan (Norstedts). Nu tilldelas hon ännu ett prestigefyllt pris: Natur & Kulturs debattbokspris.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare? Stötta oss gärna genom att swisha ett bidrag.

Reportageboken Det som aldrig fick ske handlar om attentatet på Kronans skola i Trollhättan 2015, då den 21-årige Anton Lundin Pettersson mördade tre personer och skadade en allvarligt med ett långt, skarpslipat svärd. Polisen var snabbt på plats och sköt Anton Lundin Pettersson, som avled samma dag. Åsa Erlandsson skrev ett reportage om dådet i Svensk Polis (där hon är redaktör) som ledde till att Norstedts bad henne att skriva en bok.

Boken hölls hemlig in i det sista före utgivning, på grund av att förlaget inte ville att innehållet skulle läcka ut. Den innehåller nämligen nya, unika faktauppgifter som attentat som tidigare inte varit kända. Boken bygger på omfattande research och intervjuer, dels med människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

Juryns motivering lyder: ”Åsa Erlandsson tilldelas Natur & och Kulturs debattbokspris 2018 för att hon med Det som aldrig fick ske ger oss berättelsen om hur ensamhet, psykisk ohälsa och socialt utanförskap, i kombination med en normaliserad främlingsfientlighet, formade gärningsmannen bakom skolattentatet i Trollhättan. Erlandssons uthålliga research och intervjuer både fördjupar och problematiserar bilden av attentatet – liksom av hur myndigheter och media hanterade det.”

Nyfiken på nya boksläpp? Kolla in aktuella nya böcker!

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. Prisutdelningen äger rum onsdagen den 4 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby, då det även arrangeras ett seminarium.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Fotobok där det tysta landskapet ges en röst

Johanna Syrén fångar i denna dokumentära fotobok det moderna lantlivet i en värld i förändring. Genom bilder och berättelser ger hon en inblick i människors liv och deras nära band till naturen och djuren. Skribenten Samantha Ohlanders ger ytterligare perspektiv kring jordbrukets och glesbygdens utmaningar och den betydelse våra gemensamma värderingar har för framtiden. Boken Av jorden tar oss med på en resa genom historien och nutiden och väcker frågor om identitet och ansvar för en mer omsorgsfull och hållbar framtid. 

Kampen för livet – nu som ljudbok.

En klimatkollaps har drabbat jorden med förödande konsekvenser. Fyra personer får det svåraste av uppdrag, att leda ett projekt som ska rädda mänskligheten från att dö ut.

Från dataspel till världar i bokform

Stefan Gadnell – Skaparen av 90-talets spelsuccé och Akvarellkonstnär

Stefan Gadnell, känd som skaparen av det svenska succéspelet BackPacker från 90-talet, är idag en framstående akvarellmålare och författare.