ANNONS

Boken som hölls hemlig tills två veckor före utgivning

Åsa Erlandsson nomineras till Stora journalistpriset för sin bok Det som aldrig fick ske. Foto: Göran Segeholm

Den 29 september släpps Åsa Erlandssons reportagebok Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan. Den hölls hemlig in i det sista, vilket innebär utmaningar för förlag och bokhandlare.

För ett par veckor sedan skrev vi om lanseringen av Millennium 5, en bok vars utgivningsdatum planerades långt i förväg och där förhandsinformationen var omfattande till både medier och återförsäljare.

Men en reportagebok om Sveriges blodigaste skoldåd genom tiderna har krävt en helt annan typ av hantering. Boken har på grund av sitt innehåll hållits hemlig ända fram till utgivningen och media informerades först den 19 september – två veckor före utgivningsdagen. Så varför hemlighetsmakeriet?

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– Vi gör det därför att boken innehåller unika röster och aldrig tidigare kända uppgifter som vi inte ville skulle läcka ut. Egentligen är det inte konstigare än att en grävande journalist som publicerar sig i en dagstidning vill arbeta i det tysta fram till själva publikationen. Det vore ganska absurt om en dagstidning aviserade att de har ett fantastiskt granskande reportage som de tänkte publicera om sex månader, säger Håkan Bravinger, förläggare för boken och litterär chef på Norstedts.

Med en traditionell PR-plan kontaktar förlaget vissa redaktioner väldigt tidigt, vilket inte var möjligt här.

– Vi riskerar förstås att tappa medier med lång pressläggning, dvs magasin och viss fackpress, säger Kajsa Loord, kommunikationsansvarig på Norstedts.

Orsaken är alltså att boken innehåller nya, unika faktauppgifter om vad som egentligen hände den ödesdigra dagen i Trollhättan den 22 oktober 2015 då den svärdbeväpnade Anton Lundin Pettersson mördade tre människor och skadade ytterligare en person allvarligt. Dessa nya fakta är information som inte ens polisen eller de närmaste känner till. I boken, som bygger på omfattande research under lång tid, intervjuas också människor som aldrig tidigare uttalat sig offentligt.

ANNONS

Förutom medier så måste även återförsäljare hållas ovetande om den kommande boken som sannolikt får stort genomslag i media – och därmed hoppas på utrymme i hyllorna.

– Införsäljningsarbetet är väldigt annorlunda och kräver uppfinningsrikedom och flexibilitet eftersom vi bryter våra vanliga rutiner för att nå ut med vår utgivning. Samtidigt måste vi, liksom alla stora förlag, bli mer flexibla i dessa tider, särskilt med böcker som innehåller ett stort nyhetsvärde, säger Håkan Bravinger.

– Det främsta exemplet på Norstedts var nog när vi släppte Patrik Sjöbergs bok, även om den såldes in precis som vanligt. Det var först samma dag som den släpptes det blev klart att den innehöll vad som senare ledde till en stor debatt inom hela idrottsrörelsen.

– Införsäljningen av Det som aldrig fick ske – Skolattentatet i Trollhättan har funkat väldigt bra, det är en stark, viktig och annorlunda bok vilket bokhandeln har förstått. Alla stora återförsäljare har köpt in boken, säger Kajsa Loord.

I boken får läsaren följa gärningsman och offer, poliser och anhöriga, experter och skolpersonal, vars berättelser blir pusselbitar till mer än själva attentatet. Författaren Åsa Erlandsson visar hur Sverige håller på att förändras och om hur rasism, ofrivilligt utanförskap och psykisk ohälsa kan få ödesdigra konsekvenser. Brottet är polisiärt uppklarat, det vill säga att gärningsmannen är identifierad. Han lever inte längre. Men för att verkligen förstå vad som hände före, under och efter våldsdådet finns det all anledning att granska händelserna närmare. I vilket slags samhälle kan den här typen av extremism gro och blomma ut? Det är frågor som författaren velat söka svar på.

Det redaktionella arbetet, har det skett under samma typ av tidspress?
– Den har följt exakt samma tidsplan som vanliga utgivningar rent redaktionellt. Det var först ganska långt in i processen som författare och förläggare valde att lägga den i det här sidospåret, eller vad vi ska kalla det. Det största skälet var för att ge författaren möjlighet att arbeta i lugn och ro när materialet visade sig ha den dignitet som det har, säger Håkan Bravinger.

ANNONS

Hur har ni gjort för att hålla den hemlig internt?
– Eftersom det inte är konstigt att vi publicerar en bok om attentatet i Trollhättan fanns inga skäl till att överdriva hemlighetsmakeriet. Sedan har vi ju haft jurister och publicistiska experter som bedömt innehållet eftersom det är ett brännande, viktigt ämne som krävt noggranna publicistiska och etiska överväganden.

Kommer Åsa Erlandsson att vara med på Bokmässan?
– Ja, Åsa kommer att vara på bokmässan och har ett hektiskt schema, bl a ett stort seminarium på torsdagen. Boken finns att köpa under hela bokmässan, säger Kajsa Loord.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se