Lars Berge tilldelas Natur & Kulturs debattbokspris 2019

Lars Berge. Foto: Håkan Elofsson/Natur & Kultur

Natur & Kulturs debattbokspris på 250 000 kronor går i år till Lars Berge för boken Vargattacken som handlar om olyckan på Kolmården 2012.

Lars Berge får Natur & Kulturs debattbokspris 2019 för sin enträgna research och avslöjandet om att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Prissumman är 250 000 kr som årligen delas ut till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten.

Juryns motivering: ”Lars Berge tilldelas Natur och Kulturs debattbokspris 2019 för att han med enträgen research och nyansrikedom avslöjar att vargattacken i Kolmården inte var någon enskild händelse. Berge visar hur en övertro på vår förmåga att förstå och tolka naturen, tillsammans med vårt eget flockbeteende, hindrar oss från att se även de tydligaste varningstecken – med förödande konsekvenser för både människor och djur.”

Lars Berge är född 1974, uppvuxen i Umeå och är journalist och författare. Han skriver reportage i Svenska Dagbladet, samtidskommenterande satirtexter i TCO:s Arbetsvärlden och har gjort flera dokumentärfilmer. Lars Berge debuterade som författare med Kontorsninja (2013) och har därefter gett ut Norrländsk fauna (2014), Svinn (2015), Bullerbysyndromet: berättelser från Sverige (2016) och Vargattacken (2018).

Natur & Kulturs debattbokspris är Sveriges största debattbokspris och instiftades 2008. Prissumman på 250 000 kr tilldelas årligen en författare till en svensk fackbok som bidrar till att fördjupa samhällsdebatten. När priset instiftades fick det namnet Johan Hansson-priset efter Natur & Kulturs grundare, men från och med 2017 heter samma pris Natur & Kulturs debattbokspris.

Utdelningen äger rum onsdagen den 3 juli, kl. 13.00 i Krukmakarens hus i Visby. I samband med prisutdelningen arrangeras ett seminarium.

Tidigare pristagare:

2018 – Åsa Erlandsson
2017 – Moa Kärnstrand och Tobias Andersson Åkerblom
2016 – Maggie Strömberg
2015 – Roland Paulsen
2014 – Dan Josefsson
2013 – Maciej Zaremba
2012 – Ingmar Karlsson
2011 – Kristina Kappelin, Henrik Berggren
2010 – Dilsa Demirbag-Sten
2009 – Martin Gelin, Andreas Malm
2008 – Kristina Mattsson

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.