Anders Tegnell: Stora möten med internationellt resande får vänta till nästa år

"Detta område är förmodligen bland de sista vi kommer att släppa på", säger Anders Tegnell om allmänna sammankomster. Arkivbild: Pontus Lundahl/TT.

Arrangörer inom både musik och litteratur kämpar. Hur blir det i höst? Stadsepidemiolog Anders Tegnell har inga särskilt positiva besked att ge gällande livekonserter, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vår preliminära bedömning har varit att mindre möten kan ske under hösten. Pratar vi stora möten med internationellt resande så är bedömningen i dag att man ska vänta till nästa år, säger han till tidningen.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk Live, framhåller att läget är allvarligt för arrangörer och efterfrågar en konkret tidsplan från regeringen. Förbudet mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer har inget slutdatum. Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell menar att det svårt att ge ett sådant besked.

– Ingen vet vad som är rätt eller fel. Vi lättar framför allt på sådana saker där vi ser att riskerna är små. Allmänna sammankomster är ett av de mer känsliga områdena. Det finns väldigt många erfarenheter från andra länder där det har blivit väldigt stor smittspridning under de omständigheterna, som fotbollsmatcher i Spanien och så vidare. Så detta område är förmodligen bland de sista vi kommer att släppa på, säger Anders Tegnell till DN.

Boktugg analys: Vad innebär detta för bokbranschen? Ja, att det åtminstone var klokt att ställa om från fysisk till digital bokmässa i Göteborg. Men hur ska andra arrangörer vid mer lokala bokmässor resonera? Kommer förbudet mot sammankomster med fler än 50 personer att mildras i höst eller dröjer även det till nästa år? Om det kvarstår är det många Författarkvällar och andra arrangemang på bibliotek och i bokhandel som måste genomföras digitalt eller helt ställas in. Vilket i sin tur innebär ytterligare förlorade inkomster för de författare som är ute och pratar mycket på skolor, bibliotek och konferenser.

Text: TT/Boktugg

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL