Boktugg fyller sex år den 17 juni 2020. Foto: iStock.

Boktugg firar sex år idag

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Idag är det exakt sex år sedan Boktugg publicerade sin första artikel. Vi firar födelsedagen med en tillbakablick – och en blick framåt.

Det här ska inte bli våra memoarer, jag lovar. Och att fira sex år är väl ingenting när vi har en konkurrent som funnits mycket längre. Svensk Bokhandel bildades 1952 genom en sammanslagning av bokförläggarnas Svensk Bokhandelstidning och bokhandlarnas Bokhandlaren.

Förläggarnas tidning hade funnits sedan 1863 medan bokhandlarna haft flera olika titlar och tidningar. Den allra äldsta Intelligensblad för svenska bokhandeln kom ut mellan 1852 och 1862.

Så om Svensk Bokhandel är en pensionär med 168-åriga anor ska Boktugg alltså börja förskoleklass till hösten. Nog om detta. Men det kan vara värt att påminna sig om hur Boktugg faktiskt förändrat bevakningen av bokbranschen under dessa år. Det fanns en tid när Svensk Bokhandel tog sommarledigt vid midsommar och stängde ner webben med en text som förkunnade att ”vi är tillbaka i augusti”. Minns du det?


ANNONS


Den 17 juni 2014 publicerade Boktugg nyheten Ny VD på Adlibrisgruppen om att Johan Kleberg fått ansvar för Sveriges största nätbokhandlare. Sedan dess har han hunnit lämna och Adlibris har efter en expansion gått igenom ett litet stålbad.

Året efter (2015) hittar jag ingen artikel just denna dag. Men så hade vi inte heller daglig uppdatering då. Men den 23 juni det året skrev vi om en affär som skulle få konsekvenser: Massolit köper Storytel som köper Massolit. Storytel tog snabbvägen in på börsen.

Inte heller 2016 publicerades någon nyhet just den 17 juni. Man kan nästan tro att vi alltid tog ledigt denna dag och firade födelsedagen? Men den 22 juni 2016 kom en ny stor nyhet i bokbranschen: Storytel förvärvar Norstedts Förlagsgrupp.

Den 17 juni 2017 så passade vi i alla fall på att uppmärksamma just vår treårsdag med Jubileumsintervju: Tre år sedan Johan Kleberg fick VD-jobbet på Adlibris. Några dagar senare kom förresten nyheten att Chefredaktören Tove Leffler lämnar Svensk Bokhandel – blir förlagschef. Sedan dess har SvB hunnit byta en gång till.

Vi går vidare till 2018 och … finner inte heller någon artikel den 17 juni. Trots att vi vid den här tiden ofta skrev flera artiklar varje dag. Men det var visst en söndag, så det kanske är förklaringen. Dagen därpå hade vi nämligen fyra artiklar, bland annat Två vinnare av internationella litteraturpriser får stora prispengar.

Och så förra året då, 2019, när Boktugg firade fem år. Då skrev jag faktiskt en jubileumsartikel: Boktugg – fem år av utveckling värd att fira. Men vi kunde även rapportera att Storytel lanserar i Tyskland idag.

Så vad kan vi förvänta oss av den 17 juni 2020? Några nya storaffärer? Man kan i alla fall lugnt säga att bokbranschen förändrats rejält under de här sex åren.

Eftersom jag är statistiknörd så gick jag tillbaka och kollade hur många besökare sajten haft just den 17 juni. 2014 var det noll, men jag intalar mig att det beror på att Analytics inte var inkopplat då. Året därpå kom det … 19 besökare. Men då hade vi ju inte heller lagt upp något nytt på bloggen.

2016 var faktiskt ännu sämre: bara tio besökare. Kanske var jag inte lika besatt av besökssiffrorna då? Idag blir vi oroliga om det inte är minst tio personer inne på sidan samtidigt.

Vi hoppar fram till 2017 då det kom 458 besökare. Nu börjar vi bli en del av bokbranschen på allvar. Och ett år senare – 2018 – hade vi 1 695 besökare, trots att det alltså inte publicerades någon ny story. Vi började få upp momentum.

Och så förra året 2019 fortsatte tillväxten för Boktugg då 2 760 unika besökare tittade in för att läsa bland annat femårsjubileumskrönikan. Vilket tar oss fram till idag. När jag skriver dessa rader har klockan inte slagit åtta ännu. Varför skriver jag fortfarande ”slagit” när det knappt existerar klockor som slår längre? Kanske för att jag är uppvuxen i ett hem där vi hade en klocka som var tillverkad ungefär samtidigt som det första numret av bokhandlarnas tidning. Analoga klockor lever vidare än idag, men när vi vill ha en exakt tid så vänder vi oss till de digitala.

Hur många unika besökare kommer Boktugg att ha idag den 17 juni? Jag tänker att jag uppdaterar siffran ikväll innan jag går och lägger mig. Nöjer mig med att konstatera att vi redan nu har passerat 2017 års dagssiffra och att jag skulle bli besviken ifall vi inte hade överträffat förra årets siffra när jag lämnar kontoret (vilket blir märkligt att säga eftersom jag just idag befinner mig på hemmakontoret).

Vad önskar sig en sexåring i present? Fler läsare. Fler annonsörer. Fler prenumeranter. Så att vi kan fortsätta den här utvecklingen. Jag hoppas att jag här nedan också kommer att kunna presentera sommarnumret av vår nya satsning Magasinet Boktugg (just nu ligger vårt provnummer från tidigare i år men när det nya numret släpps så byts det ut) senare idag. Samtidigt som jag förbereder ett dussin avsnitt i vår Sommarserie och mycket mer.

Just det – tack för att du läser Boktugg.

TIPS: Senaste numret av Magasinet Boktugg ute nu!

Hitta alla tidigare utgåvor av Magasinet här!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL