ANNONS

Tove Leffler. Foto: Sara Mac Key

Chefredaktören Tove Leffler lämnar Svensk Bokhandel – blir förlagschef

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Svensk Bokhandels chefredaktör och VD Tove Leffler har sagt upp sig. Hon har fått nytt jobb som förlagschef på Atlas och byter alltså tidningsförlag mot bokförlag.

De senaste åren har inneburit en tuff omställning för den anrika tidningen Svensk Bokhandel. Tidningsaktiebolaget bildades 1952 i samband med att bokförläggarnas Svensk Bokhandelstidning och bokhandlarnas Bokhandlaren slogs ihop till en gemensam branschtidning för båda föreningarna – Svensk Bokhandel.


ANNONS


Tittar man bakåt i årsboksluten så har omsättningen oftast pendlat mellan 10 och 11 Mkr med undantag för 2008 då den toppade på 14 Mkr (vilket berodde på att det kom fyra kataloger istället för tre det året). Även resultatet har pendlat och man har fått göra nedskärningar för att undvika förluster. Från åtta anställda och två deltid (30 respektive 50 procent) 2012 är man nu nere på fem heltidsanställda och två på halvtid plus en fast frilansare. 2016 gjorde Svensk Bokhandel en vinst på drygt 700 tkr.


ANNONS


– Tidningsbranschen är ju fortfarande väldigt utmanande. Men SvB står numera väldigt väl rustade inför de tuffa utmaningarna, säger Tove Leffler som kan få nytta av sin erfarenhet att hålla i kostnaderna och ändå leverera en kvalitetsprodukt i sin nya roll.

Bokförlaget Atlas årsredovisning för 2016 är inte registrerad ännu men både 2015 och 2014 resulterade i underskott på totalt 2,9 Mkr. Då gjorde förlaget visserligen en vinst på 7,5 Mkr 2013, vilket visar att omsättningen svänger betydligt mer på bokförlag beroende på om man träffar rätt med en bästsäljare.

Är det lättare att skapa lönsamhet i ett bokförlag än ett tidningsförlag idag och vilka skillnader ser du i utmaningen för böcker vs tidningar?
– Oj, vilken stor fråga. Jag är mycket ödmjuk inför det här uppdraget. Men för en tidning är ju de sjunkande annonsintäkterna den stora utmaningen. För ett bokförlag handlar det om att hitta läsarna och få läsarna att hitta böckerna.

Vad var din bakgrund innan du började på Svensk Bokhandel?
– Jag hade jobbat som journalist för Sveriges Radio under många år. Sedan arbetade jag på DN Kultur något år. Jag har själv också gett ut två böcker – på Atlas faktiskt!

Vad är det som lockar med jobbet som förlagschef på Atlas och att byta tidningsförlag mot bokförlag?
– Atlas har en bra utgivning och många starka författare i sitt stall. Men en annan grej som lockar är nätverket runt med Arenagruppen, det känns som om det finns möjlighet att jobba tätare med dem på olika sätt och det är utmanande och roligt. Sedan har jag ju mitt hjärta hos Atlas lite eftersom de gav ut mina böcker för länge sen!

Efter dina år på Svensk Bokhandel – vad kan förlagen förbättra när det gäller information till media?
– Som journalist tycker man ju alltid att folk ska vara lättare att få tag på, svara snabbare och vara mer öppna – med allt, säger Tove Leffler.

Du har sagt att det är svårt att få lönsamhet i kvalitetsjournalistik, ser du någon väg framåt där?
– Jag har tankar, men de håller jag för mig själv…

Så om du ska sammanfatta åren på SvB, vad är du mest stolt över?
– Att vi med små medel gör 18 nummer om året, plus en web som uppdateras varje dag och tre kataloger. Det är jag väldigt stolt över. Vi gör kvalitetsjournalistik och satsar på det när väldigt få andra satsar åt det hållet, säger Tove Leffler.

Det är inte klart ännu exakt när Tove Leffler tillträder sin nya tjänst på Atlas – eller vem som efterträder henne på SvB.

Foto: Sara Mac Key

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL