ANNONS

Över två miljoner i krisstöd från Kulturrådet till förlag för inställda arrangemang

Tomma stolar runtom i landet efter att de flesta publika arrangemang ställts in pga covid-19. Nu har en del arrangörer fått stöd av Kulturrådet för att täcka delar av sina kostnader. Foto: iStock.

Mondial och Fri Tanke förlag var två av de företag i bokbranschen som beviljades krisstöd från Kulturrådet för inställda arrangemang. Men det kompenserar ändå inte för intäktsbortfallet, menar de.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg med ett litet bidrag på 25 kr eller ett större på 500 kr – alternativt valfritt belopp. Vi tar även Swish. Du kan också prenumerera på Insider Basic från 29,16 kr/mån.

Ansökningarna som har kommit in till Kulturrådet motsvarar sammantaget 763 miljoner kronor, mer än dubbelt så mycket som de 370 miljoner som finns att fördela. Enligt regeringens förordning kan Kulturrådet dela ut högst 75 procent av det sökta beloppet upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon kronor. En arrangör eller aktör kan som mest få tio miljoner kronor. Stödet fördelas till arrangörer av kulturevenemang och konstnärligt verksamma aktörer för intäktsbortfall eller merkostnader som beror på inställda och uppskjutna kulturevenemang i Sverige till följd av covid-19. Evenemangen skulle ha varit öppna för allmänheten och hållits före den 31 maj 2020 för att få stöd.

Igår gick Kulturrådet ut med den andra delen av stödpaketet till kulturen. I den här omgången delar 699 arrangörer och aktörer på drygt 247 miljoner kronor. Denna fördelning gällde ansökningar på belopp över 100 000 kronor. I måndags beviljades 727 arrangörer belopp upp till 100 000 kronor.

ANNONS

– Vi har fått in många nya kulturaktörer bland de sökande. Vi kan se att det ekonomiska behovet är stort hos privata kulturarrangörer som vanligtvis inte får offentligt stöd, utan är beroende av publikintäkter. Vi har tagit hänsyn till behovet av ekonomiskt stöd och att medlen går till en mångfald av kulturella uttryck i hela landet, säger Kajsa Ravin, generaldirektör på Kulturrådet, i ett pressmeddelande.

Kulturrådet har valt att sprida ut besluten över flera dagar för att avlasta de tekniska systemen. Dagarna efter midsommar kommer det sista beslutet. 32 ansökningar som behöver extra handläggningstid bordlades vid fördelningen i tisdags.

Flera företag i bokbranschen delar på miljoner

Boktugg har letat igenom listan efter förlag och andra från bokbranschen och vi hittade några som lyckats få ta del av stödet.

ANNONS

Allra mest fick Mondial Förlag, över 800 000 kronor. Något som tyder på att de hade en del stora arrangemang de tvingades ställa in när corona satte stopp för både sammankomster och resor från stora delar av världen.

– Inte bara ett, utan flera. Vi hade ett flertal större författarbesök planerade för våren, bland annat Ronan Farrow, Bill Bryson och Andrew McAfee skulle kommit till Sverige för boklanseringar. Vi har också haft många svenska lanseringar som påverkats hårt av Corona, säger Simon Brouwers, VD för Mondial förlag.

– Stödet, som vi såklart är superglada för, kompenserar en del av vårt tapp under våren, men med tanke på att vi ska omsätta 30 mkr i år är det inte ens 3 procent av vår totala omsättning – och det motsvarar inte heller det intäktstapp vi haft under våren.

Fri Tanke är ett annat förlag som arrangerar väldigt många aktiviteter med sina författare. När man studerar deras kalendarium för våren står det INSTÄLLT på nästan varenda inplanerat evenemang. De får nu 354 500 kr från Kulturrådet.

– Vi gör väldigt mycket event, förra året över 100 stycken. Därtill hade vi två mellanstora event planerade i Cirkus restaurang och ett större om AI på Cirkusscenen, säger Martina Stenström på Fri Tanke förlag.

Här är några företag från bokbranschen som sökt och fått krisstöd (vi har säkert missat några bland de drygt 1400 på listorna):

Mondial AB, Stockholms län, 812 200
Fri Tanke förlag AB, Stockholms län, 354 500
Ordfront Förlag AB, Stockholms län, 266 300
Olika förlag AB, Östergötlands län, 92 300
Ersatz, Stockholms län, 79 500
Kaunitz-Olsson, Stockholms län, 44 400
Teglund Publishing, AB Norrbottens län, 91 200
Eloso Förlag AB, Västerbottens län, 67 500
Polaris (JP Politikens Förlag Sweden Filial), Stockholms län, 59 300
Nirstedt/litteratur, Stockholms län, 23 800
Themis Förlag, Stockholms län, 35 300
Verbal förlag, Stockholms län, 29 600
Kira förlag, Skåne län, 31 100

Rättelse: På en tidigare version av listan fanns Enberg Agency med, men det avsåg (troligen) Chris Enberg Agency (en musikagent). Enberg Literary Agency har inte sökt något stöd från Kulturrådet.

Kanske finns det några andra litterära arrangörer som nu väntar och håller tummarna för att få stöd i den allra sista omgången?

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6600 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL