ANNONS

Gunnar Broberg får Stora historiepriset 2020

Gunnar Broberg, historiker och författare. Foto: Åsa Sjöström

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, författare och redaktör.

Gunnar Broberg är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Hans forskning på Carl von Linné resulterade i en disputation 1990. Dessutom är han författare och redaktör för flertalet böcker. Hans senaste bok Mannen som ordnade naturen (2019) handlar om Carl von Linnés liv och verk, hans samtid och betydelse för eftervärlden.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Några av Gunnar Brobergs tidigare verk är Nattens historia : nordiskt mörker och ljus under tusen år (2016), Tsunamin i Lissabon : jordbävningen den 1 november 1755, i epicentrum och i svensk periferi (2005), Kattens historia : Sverige speglat i djurets öga (2004) och Oönskade i folkhemmet : rashygien och sterilisering i Sverige (1991).

Juryns motivering: ”Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen. Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg. Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.”

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Summan är 50 000 kronor och priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och en oberoende jury utser pristagaren. Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd till historiker eller annan som utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.

Priset delas ut på Sörmlands museum i Nyköping 23 september kl 18:30. Alla är välkomna till prisutdelningen och efterföljande samtal med Gunnar Broberg och Tobias Svanelid redaktör för Vetenskapsradion, Sveriges radio, P1 samt bokförsäljning och boksignering.

ANNONS

Tidigare pristagare av Stora historiepriset

2019 Annika Sandén
2018 Ida Östenberg
2017 Ronny Ambjörnsson
2016 Fredric Bedoire
2015 Heléne Lööw
2014 Maria Sjöberg
2013 Jonathan Lindström
2012 Elisabet Mansén
2011 Svante Norrhem
2010 Yvonne Hirdman


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se