Gunnar Broberg, historiker och författare. Foto: Åsa Sjöström

Gunnar Broberg får Stora historiepriset 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Stora historiepriset, Sveriges största historiepris, går 2020 till Gunnar Broberg, professor emeritus i idé- och lärdomshistoria, författare och redaktör.

Gunnar Broberg är professor emeritus i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet. Hans forskning på Carl von Linné resulterade i en disputation 1990. Dessutom är han författare och redaktör för flertalet böcker. Hans senaste bok Mannen som ordnade naturen (2019) handlar om Carl von Linnés liv och verk, hans samtid och betydelse för eftervärlden.


ANNONS


Några av Gunnar Brobergs tidigare verk är Nattens historia : nordiskt mörker och ljus under tusen år (2016), Tsunamin i Lissabon : jordbävningen den 1 november 1755, i epicentrum och i svensk periferi (2005), Kattens historia : Sverige speglat i djurets öga (2004) och Oönskade i folkhemmet : rashygien och sterilisering i Sverige (1991).

Juryns motivering: ”Gunnar Broberg har under ett halvsekel studerat idéer och lärdom från främst naturvetenskapernas kulturhistoria. Han har utforskat många av den svenska och europeiska idéhistoriens mer originella ämnen, såväl natten som katten, och 1992 fick han Augustpriset tillsammans med sina medredaktörer för den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen. Gunnar Broberg har även avhandlat flera viktiga och kontroversiella ämnen som vetenskaplig rasism och svensk steriliseringspolitik och han var en av de första att skriva om Statens institut för rasbiologi i Uppsala och dess chef Herman Lundborg. Carl von Linné har varit en återkommande följeslagare i Gunnar Brobergs forskning, från doktorsavhandlingen 1975 om Linnés naturuppfattning och människolära till 2019 års hyllade biografi över föregångaren. Genom att kombinera djupdykningar i de historiska primärkällorna med ett tillgängligt och engagerande språk lyckas Gunnar Broberg förmedla nydanande och ofta överraskande forskningsresultat till en bred historieintresserad allmänhet.”

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris. Summan är 50 000 kronor och priset kan inte sökas. Man blir tilldelad priset och en oberoende jury utser pristagaren. Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings Kultur- och fritidsnämnd till historiker eller annan som utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat i en vidare krets så att intresset för ämnet ökat.

Priset delas ut på Sörmlands museum i Nyköping 23 september kl 18:30. Alla är välkomna till prisutdelningen och efterföljande samtal med Gunnar Broberg och Tobias Svanelid redaktör för Vetenskapsradion, Sveriges radio, P1 samt bokförsäljning och boksignering.

ANNONS

Tidigare pristagare av Stora historiepriset

2019 Annika Sandén
2018 Ida Östenberg
2017 Ronny Ambjörnsson
2016 Fredric Bedoire
2015 Heléne Lööw
2014 Maria Sjöberg
2013 Jonathan Lindström
2012 Elisabet Mansén
2011 Svante Norrhem
2010 Yvonne Hirdman

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Ett femtiotal nya titlar hos Bokinfo. En av dem är Kungen av Pär Hällström som handlar om bordtennis-legenden Jan-Ove Waldner.

🎂 Födelsedagar: Författaren Ellen Mattson (född 1962) fyller år idag. Hon debuterade 1992 med romanen Nattvandring. Den 28 mars 2019 valdes hon in i Svenska Akademien på stol 9, i bokform finns för övrigt Inträdestal av Ellen Mattson. Förra hösten kom hon ut med Den svarta månens år.

🚋 Den 22 september är det Internationella bilfria dagen som har uppmärksammats världen över sedan år 2000 genom att bilister uppmanas att inte använda bilen under ett dygn. Finns det en bättre plats att göra det än just i Göteborg där man helst av allt vill undvika att köra bil? Så ska vi då boktipsa om bilböcker eller är det helt ologiskt? En aktuell sådan är Bilar – full gas och nostalgi av Peter Haventon.xxx. xxxx


Uppdateras under dagen …