ANNONS

Tre författare får dela på 510 000 kr i priser och stipendier från Akademien

Tre författare som tilldelas priser och stipendier av Svenska Akademien): Eva Runefelt (foto: Caroline Andersson), Gunnar Broberg (foto: Åsa Sjöström) och Henrika Ringbom (foto: Niklas Sandström).

Svenska Akademien har delat ut ett stipendium och två priser. Henrika Ringbom får ett stipendium ur Lena Vendelfelts minnesfond, Gunnar Broberg får Kellgrenpriset och Eva Runefelt får Bellmanpriset.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Det är den tiden på året då mängder av stipendier och priser ska delas ut. Därför kan det också tillkännages en fredagseftermiddag.

Bellmanpriset 2020 till Eva Runefelt

Svenska Akademien har beslutat tilldela Eva Runefelt det årliga Bellmanpriset för år 2020. Priset, som utgår ur Stiftelsen Emma och Anders Zorns donationsfond, instiftades av makarna Zorn 1920 och skall tilldelas en framstående svensk skald. De senaste årens mottagare av priset har varit Göran Sonnevi (2016), Lennart Sjögren (2017), Tua Forsström (2018) och Gösta Ågren (2019). Prisbeloppet är 250 000 kronor.

ANNONS

Eva Runefelt är författare, född 1953 och bosatt i Stockholm. Hon
debuterade 1975 med romanen I Svackan men har framför allt gjort sig känd som lyriker. Till hennes mest hyllade diktsamlingar hör Mjuka mörkret från 1997. Hennes senaste diktsamling är Ur världen från 2020.

Kellgrenpriset 2020 till Gunnar Broberg

Gunnar Broberg tilldelas Kellgrenpriset för år 2020. Priset, som instiftades 1979 och utgår ur Stiftelsen Karin och Karl Ragnar Gierows fond, utdelas för betydelsefull gärning inom Akademiens hela verksamhetsområde. De senaste årens mottagare av priset har varit Eva Österberg (2016), Johan Svedjedal (2017), Ulf Peter Hallberg (2018) och Fredric Bedoire (2019). Prisbeloppet är 200 000 kronor.

Gunnar Broberg är vetenskapshistoriker, född 1942 och bosatt i Lund.
Broberg är professor i idé- och lärdomshistoria vid Lunds universitet sedan 1990. För den idéhistoriska läseboken Gyllene äpplen mottog han 1992 års
Augustpris i fackboksklassen och för sin bok Nattens historia. Nordiskt
mörker och ljus under tusen år
mottag han 2017 Stora fackbokspriset. Han
har också skrivit flera verk om Carl von Linné, senast Mannen som ordnade naturen : en biografi över Carl von Linné från 2019.

Lena Vendelfelt-stipendium till Henrika Ringbom

Henrika Ringbom tilldelas ett stipendium på 60 000 kronor ur Lena Vendelfelts minnesfond för 2020. Stipendiet utgår ur Stiftelsen Lena Vendelfelts Minnesfond, och instiftades 1981 av Erik Vendelfelt (1900–1984) och hans maka Barbro (1915–2004). Stipendiet skall tilldelas ”diktare som söker hävda och värna rent mänskliga värden”. De senaste årens mottagare av stipendiet har varit Håkan Andersson (2016), Jonas Brun (2017), Christine Falkenland (2018) och David Vikgren (2019).

Henrika Ringbom är författare och översättare, född 1962 och bosatt i
Helsingfors. Hon debuterade 1988 med diktsamlingen Båge och kom tidigt att ses som en förnyare av den finlandssvenska poesin. Tio år senare debuterade hon även som prosaförfattare med kortromanen Martina Dagers längtan. Till hennes mest uppmärksammade och lovordade verk hör diktsamlingen Öar i ett hav som strömmar från 2013. Hennes senaste bok är En röst finns bara när någon hör den från 2020.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL