fbpx

Annika Sandén får Stora historiepriset

Annika Sandén är docent i historia vid Stockholms universitet. Pressbild: Martin Alvehus.

Forskaren och författaren Annika Sandén får Stora historiepriset, som delas ut av Sörmlands museum. Hon har bland annat skrivit böckerna ”Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal” och ”Missdådare. Brott och människoöden i Sverige omkring 1600”.

”Med starkt engagemang för individuella livsöden och maktstrukturer i historien belyser Annika Sandén förhållandena för marginaliserade grupper som brottslingar, bödlar, tiggare och fattighjon under svensk stormaktstid”, lyder en bit av motiveringen.

Stora historiepriset är Sveriges största historiepris med en prissumma på 50 000 kronor. Priset delas ut av Sörmlands museum och Nyköpings kultur- och fritidsnämnd till en person som, ”utan att göra avkall på fackmässig korrekthet, lyckats föra ut historiska kunskaper och forskningsresultat till en vidare krets så att intresset för ämnet ökat”.

Prisutdelningen äger rum den 18 september på Sörmlands museum i Nyköping.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny