fbpx

Sex författare är nominerade till Stora Fackbokspriset 2016

Den 24 november tillkännages vinnaren av Stora Fackbokspriset, Sveriges största fackbokspris med en prissumma på 125 000 kronor. Sex titlar från fem olika förlag har nominerats.

Stora Fackbokspriset har delats ut sedan 2011 av Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse. Med sina 125 000 kronor i vinstpotten är Stora Fackbokspriset Sveriges största fackbokspris. Enligt stiftelsen belönar Stora Fackbokspriset böcker som tillhör och stärker bildningen. Det riktar uppmärksamhet på kvalificerad facklitteratur, sådan som tillför ny kunskap, ger nya perspektiv på befintlig kunskap eller gör gammal kunskap tillgänglig.

– Priset instiftades för att uppmuntra och uppmärksamma utgivning av kunskapsrika böcker, helst avfattade på effektivt berättande, lärd prosa. Vederhäftighet och stilistik med andra ord. Relevans. Misstro mot det alltför samtidsanpassade och mot det inställsamma och främst underhållande, säger Peter Luthersson från Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse.

ANNONS

Nomineringarna till Stora Fackbokspriset 2016:

Dag Sebastian Ahlander, Gustaf Mannerheim (Historiska Media)
Gunnar Broberg, Nattens historia. Nordiskt mörker och ljus under tusen år (Natur och kultur)
Max Engman, Språkfrågan.  Finlandssvenskhetens uppkomst 1812 – 1922 (SLS/Atlantis)
Hanne Kjöller, En svensk tiger. Vittnesmål från poliser som vågat ryta ifrån (Fri tanke förlag)
Annika Sandén, Bödlar. Liv, död och skam i svenskt 1600-tal (Atlantis)
Klas Åmark, Förövarna bestämmer villkoren. Raoul Wallenberg och de internationella hjälpaktionerna i Budapest (Albert Bonniers)

Axel och Margaret Ax:son Johnsons stiftelse för allmännyttiga ändamål stödjer akademisk utbildning, forskning och spridning av forskningsresultat. Årligen sedan 2011 delar stiftelsen ut Stora fackbokspriset till den eller de (levande personer) som skrivit årets fackbok i enlighet med Forum Axess devis Vetenskap, bildning, tradition. Peter Luthersson från stiftelsen berättar om hur prisets urvalsprocess går till:

ANNONS

– Vinnaren utses av en jury med nio ledamöter, som under hela utgivningsåret läser titlar som skulle kunna komma ifråga efter hand. Alla läser förstås inte allting. Men om någon läser något som är bra, så går boken vidare till någon annan som rekommenderar den för fortsatt läsning eller inte. Och så vidare. De nominerade titlarna utses efter kompromissande diskussion. Vinnaren utses vid ett beslutsmöte. Först livlig diskussion. Den titel som sedan får flest röster vinner, om enighet inte uppnås.

Tidigare vinnare:

2011 – Svante Nordin, Filosoferna (Atlantis)
2012 – Nina Burton, Flodernas bok (Bonniers).
2013 – Carl-Johan Malmberg, Stjärnan i foten: dikt och bild, bok och tanke hos William Blake  (Wahlström och Widstrand)
2014 – Susann Silfverstolpe, Silvergåvor från Sveriges regenter till Rysslands tsarer under 1600-talet (Atlantis)
2015 – Fredric Bedoire, Den svenska arkitekturens historia (Norstedts )

Vinnaren kommer att tillkännages den 24 november 2016.❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny