Författaren och journalisten Christian von Essen. Foto: Daniel Stigefelt.

Christian von Essen skriver hoppfull bok om Sverige efter corona

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Han har snart intervjuat 200 smarta människor i sin podcast. Nu skriver Christian von Essen en bok där visionärer får ge framtidsspaningar om Sverige efter corona. Bokbranschen står inför stora förändringar, spår han.

Boken Vad händer nu med framtiden? 20 visioner om Sverige efter Corona (Pug Förlag) utkommer den 25 juni. Just nu skriver journalisten Christian von Essen manus. Ett exempel på de kortare ledtider som han tror kommer att krävas framöver.


ANNONS


– Jag har alltid tyckt att bokbranschen varit onödigt långsam och konservativ. Under krisen borde den här sektorn explodera, men de verkligt kreativa lösningarna saknas ofta fortfarande. Jag tror att vi kommer se stora förändringsbehov framöver, med snabbare utgivningar, fler korta e-böcker och ljudböcker, poddvarianter, events och seminarier, utbildningar, smidigare print-on-demand-lösningar och en god möjlighet för bokhandlarna och förlagen att ta en tydligare roll som kuratorer, redaktörer och opinionsbildare. Speciellt nu när bokmässan också blir lidande, säger Christian von Essen.

Under drygt två år har det blivit många avsnitt av hans podcast Heja Framtiden, som föddes ur ett intresse för just framtiden.

– Som frilansskribent intervjuar jag hela tiden spännande visionärer, och roligast blir det när vi kommer in på trender och framtidsspaningar. Redan 2015 insåg jag att det skulle vara kul att samla insikter och framtidsspaningar från helt olika sektorer på en gemensam podd-plattform. Det fanns också en viktig aspekt i att främja framtidsoptimism och visa på vilka sätt världen ständigt blir bättre, säger Christian von Essen och tillägger:

Heja Framtiden är i grunden ett obetalt passionsprojekt som numera spiller över på nästan allt jag gör. Jag släppte första avsnittet med Micael Dahlén i januari 2018, och nu har jag gjort avsnitt nummer 165. Utbudet av fantastiskt smarta människor tycks aldrig sina.

ANNONS

Boken är som jag förstår ett snabb-projekt?
– Jag hade tagit fram ett synopsis på en större Heja Framtiden-bok, men krisen ändrade spelreglerna. I samtal med David Stark på Pug Förlag kom vi fram till att det finns behov av att skriva om den nya framtiden som rullar ut nu framför oss. Under maj månad går jag därför tillbaka till 20 av mina mest intressanta poddintervjuer och följer upp med ett nytt samtal om Sverige efter coronakrisen. Vi tittar på risker och möjligheter, och jag försöker få alla att komma med sina egna visioner kring vad de önskar sig av Sverige framöver. Det handlar inte så mycket om att förutspå framtiden som att vara delaktig i att skapa den framtid vi faktiskt vill ha. Jag skriver kapitlen löpande och boken släpps kring midsommar om allt flyter på. Längre tid än så ska det inte behöva ta att ge ut en bok om ämnet är aktuellt.

Vad har de viktigaste lärdomarna varit under arbetet med boken?
– Det är tydligt att vi går in i en ekonomisk kris som kan pågå ganska länge. Samtidigt lyfter flera av mina intervjupersoner att det aldrig har funnits en bättre tidpunkt för att tänka nytt.

Christian (och experterna i boken) menar att det kommer finnas utrymme för smarta digitala affärsmodeller, en snabbare grön omställning och stora politiska idéer, samt nya sätt att arbeta, utbilda och samskapa – inte minst för att hantera de problem som viruset också blottlägger.

– Det är ingen idé att bara lägga sig under filten i väntan på att det här ska blåsa över. Tvärtom är det nu vi verkligen kan börja kratta för nya drömmar och visioner.

Utgivning runt midsommar blir det om planeringen håller. Pug Förlag är vana vid att gå snabbt från idé till utgivning. Arbetet med den här boken började egentligen inte förrän i början av maj.

– Vi ser att allt fler pratar om hur framtiden nu ska bli. Globalt förstås, men kanske framför allt i Sverige, vilket är bokens fokus. Vi vill givetvis lansera den här boken medan den diskussionen pågår. Vi tror också att den kan bli ett viktigt inlägg i debatten, säger förläggaren David Stark på Pug Förlag, i ett pressmeddelande.

Först och främst kommer boken i traditionellt format.


ANNONS


– Vi ska förstås göra ljudbok också, men det är möjligt att vi behöver redigera om materialet för det. Ge Christian en manusvecka till så har vi bättre koll på den saken, säger David Stark.

Aktuell bok om coronakrisen

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

Utgivningar idag: Ett 30-tal titlar däribland Eldbarnet av Elisabeth Berglund och debutromanen Yani av Nora Khalil samt fackboken Undervisa på yrkeshögskolan. En handbok av Mikael Wirén.

🎂 Födelsedagar: Norske författaren Jostein Gaarder är född den 8 augusti 1952 och har på svenska bland annat gett ut Anton och Jonatan, genombrottet Spelkortsmysteriet och inte minst Sofies värld (som översatts till 53 språk och sålts i 26 miljoner exemplar och som blev världens mest sålda bok 1996 och även filmatiserades med Tomas von Brömssen i en av huvudrollerna).

🐱 Många dagar att fira: Internationella orgasmdagen, Internationella kattdagen och Lyckans dag. Några snabba sökningar på Boktugg hittar vi dessa passande titlar: Kattkalender 2023, Åtta små kattungar av Lisen Adbåge och Ulf Nilsson samt Kom du? : alla våra tankar om kvinnlig njutning och (fejkade) orgasmer av Amanda Colldén och Anna Dahlbäck.Damfotbollsboksboom. Efter att Englands damer vunnit EM i fotboll förväntar sig förlag och agenter ett ökat intresse för böcker om damfotboll. ”Spelarna har verkligen slagit igenom. De är odödliga. De kommer att minnas likt 1966 års herrlag”, säger Huw Armstrong, editorial director at Hodder & Stoughton till The Bookseller. Han förväntar sig biografier eller memorarer från flera av de engelska spelarna. En barnbok som kan få ett lyft av EM-succén är How to be a Footballer and Other Sports Jobs av tidigare landslagsspelaren Rachel Yankey.


Uppdateras under dagen …