Författaren Christian von Essen är aktuell med en ny bok - men har även en del boktips. Foto: Daniel Olsén.

Boktips: 5 bra böcker om teknikutveckling – Christian von Essen

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Christian von Essen driver podden Heja Framtiden och är aktuell med nya boken Nu fattar jag. Vi bad honom även om tips på bra böcker som hjälper oss förstå nya digitala fenomen i vår omvärld.

I sina poddar och projekt har de sammanlagt intervjuat fler än 500 experter, forskare, entreprenörer och visionärer. Nu har Christian von Essen (Heja Framtiden) och Henric Smolak (Under Femton) valt att samla sina insikter i bokform. Den 21 oktober släpps Nu fattar jag.


ANNONS


Boken innehåller 15 korta kapitel som var för sig går igenom ett fenomens
historia, drivkrafter, nuläge och framtid – kryddat med svenska exempel och inspiration till vidare kunskapsinhämtning. Vad är egentligen artificiell intelligens och hur kan det bidra till hållbarhetsarbetet? Hur kommer Internet of Things förändra våra liv? Vilka möjligheter vilar inom foodtech, fintech, delningsekonomi, mobilitet, blockchain, edtech och ett mer digitaliserat vårdsystem? Vad kan man egentligen 3D-printa?

Varför blev det en bok?
– Det finns en digital kunskapsklyfta inom företagen och i samhället, vilket är problematiskt om vi tillsammans ska dra nytta av teknikutvecklingen för att kunna lösa stora, globala problem. Både jag och Henric drivs av nyfikenhet och att göra kunskap mer lättillgänglig, men det är svårt att ta sig an hundratals avsnitt om man är nytillkommen poddlyssnare. Eftersom vi sammanlagt har gjort 500 poddintervjuer har boken varit ett kul sätt att skapa en slags summering av vad vi har lärt oss så här långt. Nu fattar jag är en enkel sammanfattning av 15 mer eller mindre digitala trender som vi menar formar framtiden, och vi tar hjälp av 32 experter som ger ytterligare tyngd till våra spekulationer, säger Christian von Essen.  

Podcast och ljudbok smälter samman, men vilka skillnader ser du mellan podcastformatet och bokformatet? Styrkor/svagheter?
– Det har skett en intressant förskjutning – i vårt fall blir det nämligen så att boken fungerar som en introduktion, medan poddavsnitten står för fördjupningen i många frågor. Planen från förlagets sida är att släppa kapitlen separat som 15 korta ljudböcker efter årsskiftet, vid sidan av den ordinarie ljudboken. Vi tror att det finns ett allt större behov av snabbt och lättillgängligt lärande som kan trigga nyfikenheten att gå djupare. Poddar och böcker kommer förstås blandas ännu mer framöver. Fler poddare gör böcker och fler författare skriver för nya poddformat.  

Varför har många svårt att greppa digitalisering och kanske förväxlar det med datorisering?
– Ibland reflekterar vi inte ens över att vår värld digitaliseras, eftersom många processer pågår i bakgrunden och gör vår vardag smidigare utan att man tänker på det. Samtidigt vet vi alla hur sårbara vi blir om internet ligger nere eller om Bank-ID slutar fungera. För att förstå framtiden tror vi att det är viktigt med en generell höjning av kunskapen kring den digitala utvecklingen. Då kan vi också tänka på och debattera kring de här frågorna på ett mer konstruktivt sätt – både inom politiken, på styrelsemöten och vid middagsbordet.  

ANNONS

Boktips: 5 bra böcker om hur världen förändras

1. Rebecka CarlssonExponentiell klimatomställning: hur vi kan stoppa klimatförändringarna tillräckligt snabbt och hur du bygger pionjärt hållbara företag (Lava Förlag)

Rebecka Carlsson visar på ett kul och pedagogiskt sätt hur megatrender inom teknikutveckling, medborgarengagemang och kostnadssänkningar samspelar för att skapa en perfekt storm som skulle kunna göra att klimatarbetet går riktigt fort under det kommande decenniet. 

2. Rutger BregmanI grunden god: en optimistisk historia om människans natur (Natur & Kultur)

Bregman ger oss otaliga exempel på hur vi i grunden drivs av gemenskap, samhörighet och välvilja. Han slår hål på en hel del myter om den ondskefulla och egoistiska människan, vilket är välkommet ögonöppnande.

3. Sara ÖhrvallDitt framtida jag: hur ny teknik revolutionerar människan och gör oss starkare, smartare och vänligare (Volante)

DNA-analyser, sensorer i kläderna, appar som hjälper oss med relationer – Sara Öhrvall målar en bred, spännande och optimistisk bild av hur människan i framtiden kan sammansmälta allt mer med tekniken för att nå nya nivåer.

4. Fredrik MobergDen uppfinningsrika planeten: biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar (Natur & Kultur)


ANNONS


Vi människor är fantastiska varelser, men vi har fortfarande en hel del att lära av naturen. Biomimikry handlar om just detta – att studera hur djur och natur har löst stora och små problem.

5. Johan NorbergFramsteg: tio skäl att se fram emot framtiden (Volante)

Om man vill ha en ytterligare fördjupning efter att ha läst Hans Roslings Factfulness är Framsteg en utmärkt bok. Johan Norberg går med siffrornas hjälp igenom några av de områden där världen har utvecklats under de senaste 200 åren. Det var inte bättre förr.

Fotnot: Christian von Essen är även författare till boken Vad händer nu med framtiden?: 20 visioner om Sverige efter corona (Pug Förlag, 2020).

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare läsare som väljer att stödja oss ekonomiskt genom donationer:

(Om du redan är Supporter – tack!)

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

📅 Utgivningar idag: Över 140 titlar som förlagen ville få ut före månadsskiftet. Relationsromanen En hamn i stormen av Birgitta Bergin kommer idag liksom Vad kostade det? av Lars O Lagerqvist om ekonomisk historia. Mer historia men för barn i Nobelpriset : fantastiska kvinnor – Lätta fakta av Annika Meijer.

🎂 Födelsedagar: Truman Capote (1924-1984) är född den 30 september och hette egentligen Truman Streckfus Persons. Känd för böckerna Frukost på Tiffany’s och Med kallt blod. Även Elie Wiesel (1928-2016) var född denna dag. Han överlevde förintelsen och dedikerade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och ledde till att han fick Nobels fredspris 1986. Fyller år idag gör irländska författaren Cecelia Ahern som slog igenom med PS. Jag älskar dig (som även blev film). Är aktuell med Prick till prick,

📖 Internationella översättardagen firas varje år den 30 september på Hieronymusdagen. Han var Bibelöversättare och betraktas som översättarnas skyddshelgon. Årets motto är A World Without Barriers. Boktips på det? Kanske Dolda gudar : en bok om allt som inte går förlorat i en översättning av Nils Håkanson som blev Årets fackbok (Augustpriset) 2021. Det är inte den enda dagen idag. Även Internationella podcastdagen och Rädda koalan-dagen finns i kalendern.📚 15-boksavtal. Amerikanska spänningsförfattaren Lisa Regan har gett ut 25 böcker på fem år och sålt 2,5 miljoner böcker. Nu har hon skrivit ett nytt 15-boksavtal med Bookouture på världsrättigheterna, skriver The Bookseller. Men det verkar som att hon ska dra ner på tempot och ge sig själv fem år att skriva de femton böckerna. Ännu inte översatt till svenska. Och nej, hon skriver inte barnböcker. Det är en annan Lisa Regan som skrivit Rita djur med enkla former.

🔥 Harlequin i erotikapp. Dare är Harlequins hetaste serie. Nu släpps tio, unikt musiksatta, utdrag ur lika många Dare-titlar. Det är inledningen på ett nytt samarbete mellan Harlequin och BlancheStories.

🚆 PopupStockholm. Inför julhandeln gör Akademibokhandeln ett tillfälligt besök på Stockholms Central. Pop up-butiken kommer att ligga precis under skyltarna med avgående- och ankommande tåg mellan 1 oktober i år och 9 januari 2023. Med ett väl utvalt sortiment av böcker, pyssel, leksaker och mycket mer som passar för en resa eller present.

📱 Nyemission. Bolaget bakom barnboksappen Boksnok (som Boktugg tidigare skrivit om) har nu stängt sin ”såddrunda” och tagit in 13,3 Mkr i nytt kapital som ska användas till att ”skala upp kundanskaffningen och utöka teamet”. Våren 2022 lanserades tjänsten även på den tysktalande marknaden.


Uppdateras under dagen …