ANNONS

Bokhandlarna Uncle Hugo’s och Uncle Edgar’s i Minneapolis nedbrända efter kravaller

Sorgliga nyheter från Minneapolis - en av de mest älskade oberoende bokhandlarna i USA brändes ner till grunden under kravaller i stan.

Bokhandeln Uncle Hugo’s (specialiserad på science fiction) och Uncle Edgar’s (med deckare som specialitet) brann tragiskt ner till grunden tillsammans med tusentals ovärderliga böcker under helgens upplopp i Minneapolis.

Vi har alla läst rapporterna från USA om protesterna efter att den svarte amerikanen Georg Floyd dödades under ett polisingripande. Tyvärr har demonstrationer på flera håll spårat ur och i vissa fall har situationen utnyttjats av plundrare och personer som bara vill skapa kaos.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

hemsidan tillhörande Uncle Hugo’s Science Fiction Bookstore (den äldsta oberoende science fiction-bokhandeln i USA, grundad 1974) och Uncle Edgar’s Mystery Bookstore (grundad 1980 och känd för sitt stora utbud av deckare) kan man läsa en tragisk redogörelse från helgens upplopp.

Natten till lördag ringde larmföretaget till Don Blyly som äger den dubbla bokhandeln som kallas The Uncles. Rörelsedetektorerna i bokhandeln hade utlösts. Någon hade brutit sig in.

Han kastade sig i bilen och körde dit och när han närmade sig ringde säkerhetsföretaget och meddelade att rökdetektorerna gav utslag. När han kom fram slog lågorna ut genom fönstren till butiken. Han letade desperat efter en brandsläckare men insåg snart att det var meningslöst.

”Jag är rätt säker på att försäkringen har undantag för upplopp så jag misstänker att jag inte kommer att få en enda cent, varken för byggnaden eller innehållet”, skriver Don Blyly på bokhandelns hemsida.

ANNONS

Hela byggnaden är totalförstörd och brann ner till grunden. Ingen människa kom till skada och butikshunden var oskadd – men tiotusentals böcker slukades av lågorna. Bokhandeln var känd för att ha många titlar som var svåra att hitta på andra ställen, inklusive förstautgåvor och specialutgåvor. Många av dem signerade av författarna.

Bokhandeln hade mindre än två veckor tidigare äntligen kunnat öppna på nytt för kunder efter att ha varit stängd på grund av coronapandemin.

Mängder av lojala kunder har hört av sig och några har startat insamlingar men ägaren poängterar på sin hemsida att han inte ligger bakom dessa eftersom han först måste reda ut vad som gäller kring försäkringar och om det är möjligt att bygga upp butikerna på nytt.

Shelf Awareness rapporterar att även bokhandeln DreamHaven Books and Comics i Minneapolis drabbades av inbrott och vandalisering. Även där försökte man sätta eld på butiken men elden slocknade av sig själv. Ytterligare ett par bokhandlar i Minneapolis fick fönster krossade under upploppen.

Till och med ett bibliotek attackerades med krossade fönster och flera brända böcker som resultat.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se