Jesper Monthán ny ordförande för Svenska Förläggareföreningen efter årsmöte på Zoom

Jesper Monthán, vice VD för Bonnierförlagen, och ordförande i Svenska Förläggareföreningen. Foto: Tove Falk Olsson.

För första gången i Förläggareföreningens 177-åriga historia hölls årsmötet via videokonferens på Zoom. Jesper Monthán valdes till ny ordförande. Han efterträder Eva Gedin som sitter kvar i styrelsen.

– Jag är inne på mitt åttonde år sammanlagt i Förläggareföreningens styrelse och jag har jobbat i branschen i drygt 20 år, så jag känner mig ganska hemma i förlagsvärlden, säger Jesper Monthán.

Han efterträder Eva Gedin som för fyra år sedan valdes till ordförande efter Eva Bonnier. Eva Gedin sitter dock kvar i styrelsen som förblir intakt.

Moa Elf Karlén (Leopard Förlag) valdes till vice ordförande. Resterande styrelsemedlemmar är alltså också kvar sedan förra året: Johanna Daehli (Sekwa förlag), Richard Herold (Natur & Kultur), Tobias Nielsén (Volante), Åsa Selling (Bonnier Bookery) och Ann-Marie Skarp (Piratförlaget).

Är det några särskilda frågor du brinner för som du tror blir viktiga de kommande åren för Förläggareföreningen?
– Jag känner varmt för förlagsbranschen och varmt för vår förening och även om jag har haft en del tankar om var jag tycker att vi borde börja nu i styrelsearbetet så får vi pausa allt och inrikta oss helt och hållet på den aktuella virussituationen som gör att de flesta förlag i landet arbetar under väldigt speciella omständigheter nu, och för en del är det riktigt pressat, säger Jesper Monthán och tillägger:

– Kristina [Ahlinder, VD för Förläggareföreningen] har jobbat hårt med våra kontakter med myndigheterna de senaste veckorna för att förklara hur situationen ser ut för förlagen och i morgon eftermiddag har jag, tillsammans med henne, mitt första möte med kulturdepartementet.

Årsmötet präglades också av coronakrisen eftersom det hölls via videokonferensverktyget Zoom. Ett 40-tal medlemmar medverkade och tekniken fungerade mestadels. De flesta förlag har ju sedan några veckor tillbaka vant sig vid att de flesta möten sker via videokamera och headset numera.

Hur kändes det med årsmöte via Zoom?
– Njae, så där. Det funkar ju men det är inte mer. Jag hoppas att det var första och sista gången, säger Jesper Monthán.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL