ANNONS

Författarna Linda Jones (foto: Daniel Åberg) och Pernilla Berglund (foto: Elin Berge) tilldelas Norrlands Litteraturpris 2020.

Linda Jones och Pernilla Berglund tilldelas Norrlands litteraturpris 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

I helgen delades Norrlands litteraturpris 2020 ut. Pernilla Berglund fick vuxenpriset och Linda Jones i kategorin barn- och ungdomslitteratur.

– Vi har en förhandsjury som plockar fram fem nomineringar i varje kategori och styrelsen röstar därefter fram två vinnare. År efter år visar de nominerade titlarna att det författas betydande böcker som faller under ramen för detta pris, ett regionalt pris vi är ganska ensamma om att kunna dela ut. Norrlands litteraturpris innehåller ingen gigantisk prissumma, men är vårt sätt att tacka författarna för vad de skrivit och förhoppningsvis bana väg för att än fler böcker blir skrivna, säger David Väyrynen, ordförande för Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr

Norrlands litteraturpris delas alltså ut av Norrländska litteratursällskapet/ Författarcentrum Norr (tidigare Norrländska författarsällskapet/ Författarcentrum Norr), sedan 2014 i två kategorier: vuxenlitteratur samt barn- och ungdomslitteratur. Priset instiftades 1973 och kallades fram till 2008 för Rörlingstipendiet.

Inledningsvis delades det ut till ett lovande norrländskt författarskap, men har sedan ett antal år tillbaka kommit att delas ut till föregående års bästa bok med tydlig norrländsk koppling.


ANNONS


Prissummorna är 10 000 kr och delas ut vid det årliga sommarmötet, vilket 2020 har ställts in på grund av corona. Prisceremonin hölls i år istället på Bokcafé Pilgatan i Umeå. Längst ner i artikeln hittar du ett klipp från den.

De två författare som juryn utsett till vinnare är:

Pernilla Berglund, bosatt i Umeå, tilldelas Norrlands litteraturpris 2020, i kategorin vuxenlitteratur, för sin diktsamling Rätten (Teg Publishing) med motiveringen:
”Med avstamp i en titel fylld av mångtydighet tar Pernilla Berglund i Rätten med oss på en ordkarg och obeveklig resa mot förlåtelsens smärtpunkt. En älv flyter genom diktraderna och det västerbottniska landskap som skildras, vid stranden våndas ett barn över arvet hon fått och i sin tur nu som förälder kan ha fört vidare. Vilket brott som har begåtts, vems rätten är att berätta och om det finns en otvetydig sanning förblir oklart. Tydligt är däremot att här har ett betydande diktverk skapats; Berglunds poesi är stark, noggrann och lämnar bestående spår i hjärtat.”

Linda Jones, bosatt i Luleå, tilldelas Norrlands litteraturpris 2020, i kategorin barn- och ungdomslitteratur, för sin roman Bete sig (Vox by Opal) med motiveringen:
”Med en finurligt kärv prosa där fina språkdetaljer gång efter annan överraskar läsaren, skriver Linda Jones i Bete sig fram ett vuxenblivande i skuggan av en skilsmässa. I ett växelskildrat, medryckande skeende följer vi romanens Stina dels i ett då där hon hanterar föräldrarnas besked, och dels i ett nu när hon prövande slår sig fri genom att ensam bosätta sig i en stuga vid fjällets rand. Frigörelseprocessen gestaltas trovärdigt i all sin sårighet och tjurighet, när Stina oförberedd möter känslorna familjesplittringen framkallar och prövningarna det norrbottniska skogslivet kräver.”

Övriga nominerade till Norrlands litteraturpris 2020
Vuxenlitteratur
Marginalia ; Xterminalia, Johan Jönson, Albert Bonniers förlag
Där rinner en älv genom Saivomuotka by, Pia Mariana Raattamaa Visén, Albert Bonniers förlag
Materialvägensägen, David Vikgren, Teg Publishing
Testamente, Nina Wähä, Norstedts

Barn- och ungdomslitteratur
Vittran, Annalena Hedman, Natur & Kultur
Kyla, Therese Henriksson, Opal
Blod i gruset, Mats Jonsson, Alfabeta
Beröringen, Gustav Tegby, Rabén & Sjögren

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL